Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.L.B. ]

28. 11. 2021. 13:35   >>  13:38 1

PRIJESTONICA CETINJE

Puro Đurić dobitnik Povelje Ivan Crnojević

Istaknuti crnogorski kulturni stvaralac, slikar i bivši gradionačelnik Cetinja Slobodan - Puro Đurić dobitnik je Povelje „Ivan Crnojević“ za 2021. godinu. Ovo priznanje dodjeljuje se pojedincu za ostvareno životno djelo koje je od posebnog značaja za Prijestonicu.

Povelja „Ivan Crnojević“, koju dodjeljuje gradonačelnik Prijestonice Cetinje, biće uručena na svečanosti koju Prijestonica organizuje 4. januara, na Dan osnivanja Cetinja.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan podržao je kandidaturu Đurića za ovo predstižno priznanje koju su podnijeli istaknuti crnogorski intelektualci i kulturni poslenici, kao i Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore.

Đurića su za dobitnika Povelje „Ivan Crnojević“ predložili Pavle Pejović, Ratko Odalović, Draško Dragaš, Nenad Šoškić, Senad Gačević, Abaz Dizdarević, Branislav Mićunović, Aleksandar Čilikov, Zlatko Glamočak, Anastazija Miranović, Blagota Eraković, Milija Pavićević, Pavle Goranović, Natasa Đurović, Ljiljana Zeković i Slobodan Marunović, dok je u ime ULUCG prijedlog potpisao predsjednik Igor Rakčević.

Slobodan - Puro Đurić rođen je 1935. godine na Cetinju, u porodici koja je generacijama njedrila umjetnike. Kao dječak pokazivao je afinitete za muziku i film. Sa četrnaest godina upisao je Filmsku školu u Zagrebu, a pod uticajem zagrebačke likovne scene, upisuje i čuvenu hercegnovsku Umjetničku školu. Kasnije završava Pedagošku akademiju i Kulturološki fakultet.

U periodu od 1965 - 1975. godine zapošljen je u Elektroindustriji “Obod” kao grafički i prvi crnogorski industrijski dizajner. Od 1975 - 1984. radi u Centru za kulturu Cetinje, gdje je imenovan za rukovodioca Likovnog salona “13. novembar”, koji u ovom periodu prerasta u republički, a potom i u jedan od najreferentnijih jugoslovenskih likovnih salona. Tokom tog perioda sakupljen je fond Salona od preko 300 umjetničkih djela - slika, skulptura i grafika poznatih crnogorskih i jugoslovenskih stvaralaca.

Bio je i grafički urednik “Cetinjskog lista”. U ovom periodu intenzivno sarađuje sa izdavačkom kućom “Obod” Cetinje na grafičkom opremanju velikog broja knjiga ovog izdavača. U periodu od završetka Umjetničke škole do preuzimanja mjesta gradonačelnika Cetinja radio je na mnogim dokumentarnim i igranim filmovima kao scenarista, organizator snimanja i scenograf.

Za gradonačelnika Cetinja izabran je 1984. godine, u koje vrijeme počinje obnova nepokretnih spomenika kulture i kompletne infrastrukture istorijskog jezgra Cetinja. U tom periodu uspjelo se obnoviti i revitalizovati oko 135 većih i manjih spomenika kulture. Bio je jedan od inicijatora i utemeljivača Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju.

Izlagao je na 12 samostalnih, preko 220 grupnih izložbi u zemlji i oko 45 u inostranstvu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada od kojih se izdvajaju : Prva nagrada za mlade likovne stvaraoce Savjeta za prosvjetu i kulturu Crne Gore 1956. godine, Nagrada likovnog salona “13. novembar” Cetinje 1968. i 1973. godine, Trinaestojulska nagrada za 1974. godinu, te Trinaestonovembarska nagrada grada Cetinja za 1981. godinu.

Ukazom predsjednika SFRJ-a Josipa Broza Tita odlikovan je Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom za zasluge i postignute uspjehe u radu od značaja za socijalističku izgradnju zemlje, i Ordenom Republike kojim ga je odlikovalo Predsjedništvo SFRJ za naročite zasluge na polju javne djelatnosti kojom se doprinosi opštem napretku zemlje kao Gradonačelnik Cetinja.

Odlukom Vlade Crne Gore, 2010. godine imenovan je za istaknutog crnogrskog kulturnog stvaraoca.

Slobodan-Puro Đurić je uvršten u knjigu milenijumskog izbora “Uspješni umjetnici i dizajneri dvadesetog vijeka”, po izboru i u izdanju Internacionalnog Bibliografskog centra Kembridž, Engleska, 2001. godine.

Njegova djela nalaze se u mnogim galerijama, zbirkama muzeja i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Živi i stvara na Cetinju, Budvi i Podgorici. Od 1963. godine u braku je sa Vidom Kaluđerović, s kojom ima troje djece Anu, Maju i Mirka.

Povelju „Ivan Crnojević“ do sada su dobili Mladen Lompar, Milovan-Milo Janković, Veselin Vujović, Dušan J. Martinović, Novak Jovanović, Luka Lagator, Pavle Đonović, Miodrag Dado Đurić, Branislav Mićunović, Dimitrije Popović, Fudbalski klub “Lovćen”, Rastislav Vrbenski, Dejan Savićević, Marko Špadijer i Milorad Popović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније