Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

30. 11. 2021. 09:23 >> 09:24

DEUS

Izložba o radu Svetlane Kane Radević od 19. decembra u Podgorici

Izložba “Svetlana Kana Radević: Poslijeratna arhitektura između centra i periferije” od 19. decembra ove godine do 1. marta 2022. godine biće otvorena za javnost u prostoru Moderne galerije Muzeja i galerija Podgorice.

Izložba o radu i stvaralaštvu najznačajnije crnogorske arhitektice Svetlane Kane Radević biće otvorena u glavnom gradu nakon uspješnog učešća na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Izložbu, koja je sastavni dio programa Decembarske umjetničke scene, otvoriće predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković. 

“Potpuno je prirodno da Kana nakon uspješnog boravka u inostranstvu dođe kući. Tako je bilo za njenog života, vrativši se u Titograd poslije uspješnih boravaka u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu. Nakon odlične reakcije koju je izložba izazvala u međunarodnoj javnosti, utisak bi bio nepotpun da se ona ne prikaže i u Podgorici. Radosni smo da se to dešava baš na dan oslobođenja Podgorice i vjerujemo u pozitivne utiske Podgoričana,” kazali su organizatori izložbe.

Izložba u Podgoricu dolazi iz Venecije, gdje je prethodnih pola godine, a u okviru segmenta glavnog programa Bijenala arhitekture, “collateral events”, po prvi put međunarodnoj javnosti u tom obimu prikazala lik i djelo Svetlane Kane Radević.

Kako ističu organizatori, izložba je naišla na pozitivne kritike, koje su, između ostalog, objavili "New York Times", "New York Review of Books", "Financial Times", "The Tribune", te "Architectural Review", "ArchDaily" i mnogi drugi relevantni svjetski mediji.

Izložba prikazuje crteže, pisma i fotografije iz Kanine privatne arhive, koju je organizatorima na raspolaganje stavila njena porodica.

“Kanino stvaralaštvo nastalo je tek prije nekoliko decenija, njeni savremenici još uvijek žive i rade među nama, ipak istraživanje njenog rada čini se kao forenzički proces o nekome ko je živio vjekovima unazad. Nedostatak institucionalnog arhivskog centra koji se bavi ne samo njenim radom, već arhitekturom uopšte, veliki je nedostatak i nadamo se da izložba doprinosi i sagledavanju ovog problema, jer samo njegovim rješenjem možemo na pravi način da se, kao odgovorne institucije i pojedinci bavimo ne samo Kaninom arhitekturom, već i kulturno-istorijskim nasljeđem uopšte. Sve što ova izložba prikazuje javnosti je, u tom kontekstu, od neprocjenjive vrijednosti,” kazali su organizatori izložbe.

Izložbu realizuju APSS Institut, i kompanija Strategist, a pod pokroviteljstvom Predsjednika Crne Gore i uz podršku Glavnog grada Podgorice.  

“APSS Institut naredne godine obilježava deset godina postojanja, a time i svoje misije da doprinosi obrazovanju u oblasti arhitekture i kulturno-istorijskog nasljeđa ovog prostora, naročito u odnosu na mlađe generacije. U cilju podizanja svijesti, ne samo o Kaninom stvaralaštvi već i o arhitekturi i gradu uopšte moramo raditi na obrazovanju, a to je i cilj ove izložbe,” kazala je izvršna direktorica APSS Instituta i kustoskinja izložbe, Dijana Vučinić.

Izložbu je podržao veliki broj kompanija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније