Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Petra Božović [ TVCG ]

20. 12. 2021. 11:10   >>  11:21

KONCERT

Bruknerovom simfonijom CSO zaključio godinu

Crnogorski simfonijski orkestar održao je posljednji koncert u ovoj godini. Na velikoj sceni Muzičkog centra izveli su Četvrtu simfoniju, remek-djelo austrijskog kompozitora Antona Bruknera, pod vođstvom hrvatskog dirigenta, kompozitora i pedagoga, Mladena Tarbuka.

Kolosalno djelo, Bruknerova 4., zvana i “Romantična” simfonija, jedno je od najpopularnijih u svijetu. U Crnoj Gori međutim, prvi put je izvedena sinoć u Muzičkom centru. Maestro Mladen Tarbuk objašnjava zašto nije i ranije.

“Problem je uopšte kompozitora koji su bili vezani za Vagnerov krug. U doba druge Jugoslavije oni jednostavno iz tih ideoloških razloga nisu bili izvođeni ili su bili rijetko izvođeni i to je u stvari razlog što nema neke tradicije Bruknerovog izvođenja”, kazao je on.

Maestro Tarbuk koji se, kako kaže, u Bruknerovo djelo zaljubio još u djetinjstvu, posjetiocima je prije koncerta pričao o životu, inspiraciji i idejama slavnog austrijskog kompozitora.  

“Mislim da je to dobra prilika i da ljudi koji nisu baš dobro upućeni u Bruknerovo stvaralaštvo i u samu simfoniju, nešto detaljnije saznaju i o samom djelu i sa određenim predznanjem pristupe slušanju koncerta”, smatra poslovna direktorica Muzičkog centra Isidora Damjanović

Crnogorski simfonijski orkestar tim koncertom je završio nastupe u ovoj godini, ali u Muzičkom centru najavljuju još tri događaja do kraja decembra. Prvi je već u ponedjeljak kada će nastupiti učenici Muzičke škole “Vasa Pavić”.

“Narednog dana u kamernoj sali sa početkom u 19 časova biće održana promocija dokumentarnog filma ‘Feel the moment’ koja je rađena povodom 30 godina postojanja i rada gitarskog dua Bulatović - Nikčević”, kazala je menadžerka za programsku politiku Muzičkog centra Vanja Vukčević.

Posljednji koncert ove godine u Muzičkom centru biće priređen 29.decembra kada će nastupiti “Jazz connection quartet”.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније