Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

25. 02. 2013. 13:30 >> 13:39

MEDIJSKA PRAŠINA

Benksijevi grafiti uklonjeni sa aukcije

Dva murala naslikana sprejem uličnog umjetnika Benksija, uključujući i onaj koji je prošle nedjelje nestao iz Londona, povučeni su sa aukcije u Majamiju.

 

 

 

 

Podsjetimo, prošle nedjelje nestao je grafit uličnog umjetnika Benksija, oslikan na zidu londonskog lanca trgovine "Paundlend".

Rad koji se našao u centru pažnje prikazuje bosonogog dječaka za šivaćom mašinom i zastavom Ujedinjenog Kraljevstva. Djelo je protumačeno kao Benksijeva kritika dječijeg rada, budući da se lanac trgovina "Paundlenda" svojevremeno suočio sa optužbama da prodaje artikle koje izrađuju djeca u Indiji mlađa od 10 godina, ali i kao poruga proslavi dijamantskog jubileja kraljice Elizabete Druge.

 

 

 

 

 

Ko je odgovoran za nestanak, i dalje ostaje misterija, kao i put kojim je mural stigao do aukcije u Majamiju samo nekoliko sati nakon nestanka.

Frederik Tut, vlasnik aukcijske kuće "Fajn art" (Fine Art), koja je trebalo da proda djelo, tvrdi da je njegova kompanija obavila sve moguće postupke kako bi se ustanovilo ko je vlasnik spornog murala, čija je vrijednost procijenjena između 500 i 700 hiljada dolara.

 

 

 

 

 



Bez obzira na istragu, s aukcije je povučen još jedan Benksijev grafit pod nazivom "Wet Dog", procijenjen na iznos između 600 i 800 hiljada dolara. Njegov je vlasnik Stiven Kesler, vlasnik njujorške galerije specijalizovane za Benksijeve grafite. Slika prikazuje siluetu psa koji otresa vodu s krzna a smatra se da je naslikana 2006. ili 2007. godine.

"Povukli smo sliku s aukcije radi podignute medijske prašine. Nijesmo se osjećali ugodno u okolini koja podstiče negativan "hype". No srećni smo što je Benksijevo djelo stiglo na aukciju, to je ipak napredak', kazao je Kesler.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније