Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Vukoman Kljajević, Radio CG ]

28. 07. 2022. 13:50 >> 13:47

VEČERAS U BIJELOM POLJU

Počinje Internacionalni festival tamburaških orkestara

Nastupom folklornog ansambla "Tekstilac" te "Legendi" večeras će u Bijelom Polju početi 19. Internacionalni festival tamburaških orkestara, koji će trajati do 30. jula u Bijelom Polju. Sve je spremno za ovu muzičku svetkovinu saopštio je direktor Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo", Milko Kovačević.

"Pored dobre muzike vrstih tamburaša iz regiona vjerujem da će ovaj festival biti prilika da, osim onog tradicionalnog i kulturnog, pokažemo i turističke kapacitete Bijelog Polja, i iskoristimo festival da okupimo poslovne ljude, jer oni koji se ovih dana nalaze u našem gradu i one koje će okupiti zvuci tambura zaslužuju da im se prezentuju I druge ovdašnje vrijednosti, prvenstveno mislim na turističke i privredne te naši kulturni sadržaji", kazao je Kovačević.

Kulturno-umjetničkog društva "Tekstilac" ilegendarne "Legende" večeras će prirediti spektakl koji ne treba propuštiti, istakao je umjetnički direktor Centra za kulturu Dražen Konatar.

"Već narednog dana, na gradskom trgu nastupiće Dječiji tamburaški orkestar Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Bijelog Polja, nakon njih će nastupiti tamburaški sastav 'Muzički signali', TO HKUD 'Hoštani' iz Hrvatske, zatim nastup TS 'Zhiko' iz Mađarske, a predstaviće se kamerni tamburaški sastav iz Subotice. Publika će imati priliku da prati koncert izvorne narodne muzike, vokalnih solista uz pratnju orkestra Almira Martinovića, kao i Šukrije Žutog Serhatlića", najavio je Konatar.

"Od 20 časova planirano je da nastupi 'Musical souvenir' sastav iz Ukrajine, tamburaški sastav 'Esminger' iz Mostara, 'Ovcepolec' iz Makedonije, 'Dunavski valovi' iz Srbije kao i 'Bjelopoljski tamburaši'. Nakon nastupa tamburaških grupa, publika će imati priliku da uživa u hitovima kantautora Slobodana Kovačevića i Al Dina", dodao je Konatar.

Tambura ima dugu tradiciju na ovim prostorima koju moramo sačuvati a to je jedino moguće ako za tu vrstu muzike zainteresujemo mlade tako da će njima pripasti posebno mjesto na ovom festival ,kazao je umjetnički direktor Festivala tamburaških orkestara, Milorad Mićo Miranović.

"Tamburaski dječji orkestar Bijelo Polje već daje dobre rezultate i zasluženo će nastupiti na predstojećem festival. Radi se intenzivno na tome da to bude trajno opredjeljenje, i da tamburu ostavimo mladosti. Zvali smo tamburaški sastav srednje muzičke škole iz Subotice, jer se u tom dijelu svira jako dobra tamburaška muzika, kroz sve faze regularne obuke. Biće lijepo sve to uporediti, i cilj nam je da sve ovo bude stimulans djeci i osobama koje ih vode, da ovo bude jedna lijepa promocija. Cilj je svakako da na festivalu nastupe učesnici iz više djelova, jer tambura, pored pjesme, nosi običaje i kulturu, što je misija festivala, da se povežu ljudi, kulture, vremena. Na tom polju mislim da je festival u Bijelom Polju napravio najveći iskorak, i po ugledu na njega utemeljena su tri druga festivala u regionu", naveo je Miranović.

Trećeg dana festivala, u sali Centra za kulturu biće organizovan "Bjelopoljski biznis forum", sa početkom u 11 časova.

Predsjednik Savjeta za ekonomski razvoj Opštine Bijelo Polje, Hasan Ramović, govorio je o Bjelopoljskom biznisu forumu, koji se održava u okviru Festivala tamburaških orkestara, i kazao da je njegova tema ,,Razvoj poljoprovrede u funkciji podrške razvoju turizma”, od vitalnog značaja.

"Na biznis forumu učešće su potvrdili ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, generalni direktor Direktorata za razvoj poljoprivrede, Miroslav Cimbaljević. Učestvovaće istaknuti profesor, bivši prorektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Radovan Pejanović, prof.dr Vasilije Kostić, kao i Slobodan Vojinović, bivši generalni direktor fabrike '29. novembar' iz Subotice", dodao je Ramović.

Dalibor Đogović, šef  opštinske Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj, kazao je da Bjelopoljski biznis forum daje novu notu Bijelom Polju.

"Opština Bijelo Polje kao jedan od strateškijh pravaca  razvoja u narednom petogodišnjem periodu predviđa razvoj turizma i razvoj poljoprivrede, tako da je bilo logično da ove teme budu razamatrane na forumu. Na ovogodišnjem forumu učestvovaće stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, turizma, predstavnici javne uprave i ministarstava. Opština je i ove godine opredijelila sredstva za organizaciju ovog foruma, a glavni organizatori ovogodišnjeg Biznis foruma su Savjet za ekonomski razvoj Opštine Bijelo Polje i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj”, dodao je Đogović.

Podsjetimo, pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Opština Bijelo Polje, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turzima, i kompanija M:tel. Izvršna produkcija Centar za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo", projatelj festival kompanija "PUT Gross", a medijski sponzori Radio Bijelo Polje, Radio-televizija Crne Gore, RTV Nikšić i RTV Pljevlja.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније