Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

28. 02. 2013. 14:12   >>  14:12

PRIZNANJE

Nobelovac Mo Jan: Kriv sam

U prvom velikom intervjuu koji je dao njemačkom nedjeljniku "Špigl" nakon što je dobio Nobelovu nagradu za književnost, kineski pisac Mo Jan govori o svom odnosu prema komunističkom režimu i osjećaju odgovornosti za zločine Kulturne revolucije i odgovara svojim kritičarima.

 

Mo Jan je kineski pisac koji ujedno nije disident komunističkog režima, nego član partije i dugogodišnji oficir u kineskoj vojsci, koji nema običaj da serijski daje izjave protiv tamošnjih komunističkih vlasti. Njegovu književnu vrijednost niko od kritičara nije dovodio u pitanje, ali još jednom se ispostavlja da Nobel za književnost nije isključivo umjetnička, nego i politička nagrada – naročito kada se iznevjere politička očekivanja.

U veoma otvorenom intervju koji je s književnim nobelovcem vodio novinar "Špigla"  Bernhard Zand, Mo Jan naglašava da njegovi politički stavovi nijesu misterija, 'nego se mogu iščitati iz mojih knjiga'.Odličan primjer za to je uznemirujući roman 'Žaba', u kojem se oštro kritikuje kineska politika koja dozvoljava samo jedno dijete:

"Kao otac, uvijek sam mislio da svako treba da ima onoliko djece koliko želi. Ali dok sam bio oficir, morao sam se voditi službenim pravilom: jedno dijete, ne više. Populacijski problem u Kini nije lako riješiti, no siguran sam u jednu stvar: niko se ne smije spriječiti da ima djecu nasilnim sredstvima.' 

"U proteklih nekoliko decenija Kina je doživjela ogromne promjene pa se svi mi osjećamo kao žrtve. Rijetki se pitaju jesu li možda i oni povrijedili nekoga. 'Žaba' se bavi tom mogućnošću. Ja sam, primjera radi, kao 11-godišnjak u osnovnoj školi učestvovao u javnoj kritici svog učitelja. Bio sam ljubomoran na dostignuća drugih, na njihovu sreću. Kasnije sam od svoje supruge tražio da abortira zbog svoje profesionalne budućnosti. Kriv sam."

S druge strane, Mo Jan se pokazao kao oštar kritičar partijskih moćnika (iako ne i samo Komunističke partije Kine, čiji je od 1979. godine jedan od 80 miliona članova), s čim u vezi pisac kaže sljedeće:

"'Nema nikakve kontradikcije u odnosu na moj politički stav kada u svojim knjigama napadam partijske moćnike. Više puta sam naglasio da pišem u ime naroda, ne u ime partije, a najviše ne mogu smisliti korumpirane moćnike.' 

Mo Jan takođe napominje da neki od njegovih kritičara namjerno pogrešno interpretiraju njegova djela da bi ga ocrnili, poput pisca Liao Jivuua koji je – ističe nobelovac – uzeo Mo Janovu satiričnu pjesmu protiv korumpiranog kineskog političara Boa Ksilaija i na Zapadu je predstavio kao pohvalu moćniku. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније