Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

02. 02. 2014. 23:35 >> 23:38

CETINJE

Promovisana knjiga "Dona medica"

Promocija knjige ''Dona medica'', novinara i publiciste Đorđija Mirkovića, upriličena je pred brojnim ljubiteljima pisane riječi, u Američkoj čitaonici na Cetinju. Knjiga je urađena u džepnom formatu i namijenjena je čitavoj porodici, a govori o čudesnoj moći ljekovitog bilja i njegovoj upotrebi u svakodnevnom životu.

Dr Zlatko Bulić je govoreći o izdanju, koja je izašlo iz štampe prije nekoliko dana u izdanju Društva novinara Cetinja, kazao da knjiga govori o čudesnoj moći ljekovite flore i ljubavi, te o poštovanju oreola žene koja je uvijek i svuda bila centar svijeta.

''Na pedeste stranica i više ilustracija, nalazi se mnogo zanimljivih poruka, pouka, savjeta, recepata i informacija koje mogu biti korisne za svakog čovjeka, kako za ženu, tako i za muškarca, za porodicu, ali i za društvo u cjelini'', naglasio je Bulić i dodao da se knjiga sastoji od šest poglavlja, nakon kojih je objavljen spisak od 66 karakterističnjih ljekovitih biljaka u upotrebi u Crnoj Gori. Knjiga je puna zanimljivosti o zdravom načinu života, zdravom duhu u zdravom tijelu, hrani, upotrebi hrane, ljubavi prema prirodi i njenim biserima, kao što su ljekovite biljke, napicima, receptima i prikladnjim objašnjenjima. Tako na primjer, moguće je saznati da prosječan čovjek za vrijeme života pojede oko 300 tona hrane, da se na jeziku čovjeka nalazi 5000 čulnih tjelašaca koja pomažu da se prepoznaju ukusi, da su u prošlosti umjesto ljekara liječili travari, popovi, hodže, vidarice, beriberi koji su bili vrlo omiljeni i još mnogo drugih interesantnih podataka'', rekao je Bulić i dodao da je glavna tema knjige upotreba ljekovitog bilja u životu žene, ali i cijele porodice. Poštujte prirodu, njene zakone, vaše najbliže, vaše okruženje i oni će poštovati vas - glavna je poruka knjige'', ističe Bulić.

Autor knjige, dugogodišnji novinar, Đorđije Mirković je ukazao da je štampana u džepnom formatu, kako bi bila pri ruci i korisna svima onima koji idu u prirodu, da beru ljekovito bilje.

''Ja sam u ovoj knjizi konsultovao medicinsku literaturu, svoja znanja iz agronomije i novinarske prakse. Ovo je prva knjiga, od planiranih deset, koje će biti štampane u narednom periodu. Za džepni format sam se odlučio iz praktičnih razloga kako bi svako, ko krene u prirodu, mogao da je ponese sa sobom, kako bi na licu mjesta mogao da provjeri o kojoj biljci se radi i kako ona izgleda. Na taj način biće izbjegnute moguće greške'', pojasnio je Mirković i dodao da u ovom izdanju ima i puno korisnih recepata, koji se spravljaju od biljaka koje se mogu naći širom Crne Gore.

''Želio sam takođe i da ukažem na blagodeti ispijanja čaja i načinima i vrstama čajeva koji se svakodnevno koriste", kazao je Mirković, koji je prisutnima predočio interesantne podatke o ritualima ispijanja čaja u čitavom svijetu.

Na promociji u Američkoj čitaonici prisutne je pozdravio i novinar Nikola Vujanović.

Milena Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније