Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

13. 03. 2014. 12:27 >> 12:28

NAJBESTIDNIJI UMJETNIK

Piće povodom 20 godina od smrti Bukovskog

Povodom 20 godina od smrti pisca Čarlsa Bukovskog, u lokalu "Salon kralja Edija" u kome je mnoge noći proveo pišući uz čašicu, ove sedmice su organizovane večeri čitanja poezije i proze tog pisca, a barmen Dzoni Valenti je napravio specijalno piće pod nazivom "Ham on Rye" prema istoimenom romanu Bukovskog.

 

Bili ljubitelji djela Bukovskog ili ne, svakako svi mogu uživati i prepustiti se poetici uz to piće koje sadrži raž, javorov sirup, a dekorisano je slaninom, piše LA vikli.

Bukovski je bio pisac koji je izrazito je volio i intenzivno je osjećao, a o svemu tome pisao je na sirov, čak vulgaran i neposredan način čime je stvorio veliki broj zaljubljenika u svoja djela.

Nijesu se svi kritičari divili njegovoj prozi i poeziji, međutim većina njih je saglasna da je njegov glas uticao na mnoge generacije.

Odrastao je u vrijeme ekonomske depresije koja je zahvatila Ameriku između dva rata. Njegov strog i dominantan otac je svoje frustracije i nezadovoljstvo često iskaljivao na dječaku maltretirajući ga o čemu Bukovski i piše upravo u romanu "Ham on Rye".

Pokušavajući da se zaštiti od surove stvarnosti on rano počinje da pije, ali se okreće i knjigama. Kao srednjoškolac mnogo je čitao, posebno je volio Hemingveja, Sinklera Luisa, Karsona Mekulersa i D. H. Lorensa. Po završetku srednje škole upisuje gradski koledž u Los Anđelesu i pohađa kurseve novinarstva i književnosti želeći da postane pisac.

Neiscrpan tematski izvor za mnogobrojne priče, pjesme i romane pronašao je u svom životnom iskustvu, u proživljenim dramama i vremena kad je lutao Amerikom.

Inspiraciju je pronalazio dok je živio kao klošar, opijao se, radio besmislene poslove da bi preživio, kao i u galeriji žena koje je upoznavao na svom putu. Sebe je doživljavao kao stidljivog i povučenog čovjeka, kome je alkohol neophodan da bi živio s ljudima i da bi stvarao.

On je gotovo do hipertrofije otkrio i najsitnije detalje svoje intime, i tako stekao epitet jednog od najbestidnijih umjetnika u istoriji književnosti. Tokom života ostavio je mnogobrojna djela, a i danas je veoma popularan među svim generacijama.

Bukovski je umro 9. marta 1994. godine od leukemije. Sahranjen je u Grin hils memorijalnom parku blizu njegove kuće u San Pedru.

(Novi magazin)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније