Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

05. 03. 2013. 08:36   >>  08:59

JUBILEJ

Obilježavanje stogodišnjice rođenja Ćamila Sijarića

Javna ustanova “Ratkovićeve večeri poezije”, u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore, opštinom Bijelo Polje i Centrom za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, ove godine će obilježiti stogodišnjicu rođenja Ćamila Sijarića, jednog od najznačajnijih pripovjedača južnoslovenske književnosti.

U okviru obilježavanja ovog jubileja koji će trajati tokom 2013. godine planirano je, između ostalog, održavanje dvodnevnog naučnog skupa o književnom djelu Ćamila Sijarića te dramatizacija romana “Bihorci” po kojoj bi se uradila pozorišna predstava, kao i dokumentarni film o ovom velikom piscu.

Obilježavanje jubileja „Sto godina od Ćamilovog rođenja“ započeće u njegovom zavičaju, kod „Dobre Vode“ u Šipovicama i zavičajnoj biblioteci „Ćamil Sijarić“ u Godijevu, prigodnom besjedom o Sijariću, recitovanjem njegove poezije i čitanjem odlomaka iz njegovih romana i pripovjedaka.

Dvodnevni naučni skup završiće se 18. decembra 2013. godine u Kući Rista Ratkovića, na stogodišnjicu Sijarićevog rođenja, na kojem će učestvovti dvadesetak najznačajnijih imena u književnosti i književnoj kritici Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Uz taj jubilej, biće urađena dramatizacija „Bihoraca“ i dokumentarni film o Ćamilu Sijariću. Takođe, biće priređen i odštampan izbor iz njegovih pripovjedaka, kao i knjiga epskih pjesama koje je Sijarić zabilježio od bihorskih guslara.

Uz stogodišnjicu rođenja Ćamila Sijarića planirana je medijska prezentacija njegovog imena i djela. Ove aktivnosti bi trebalo da uključe novinske članke, novinske, radio i TV reportaže o Ćamilu Sijariću, feljton o njegovom životu i djelu u nekom od crnogorskih štampanih medija, emisije iz kulture, vizuelizaciju poezije i objavljivanje kritičkih tekstova u časopisima za književnost i kulturu..

Cilj manifestacije „Obilježavanje sto godina od rođenja Ćamila Sijarića“ je valorizacija književnog djela jednog od najznačajnijih crnogorskih pisaca, koji je svrstan među najveće pripovjedače na prostorima bivše Jugoslavije, te ponovno iščitavanje i dodatno tumačenje njegovog djela.

 Organizacioni odbor za obilježavanje sto godina rođenja Ćamila Sijarića: predsjednik Faruk Dizdarević književnik i članovi Pavle Goranović književnik, mr Abaz Dizdarević akademski slikar, dr Dervić Beli Selhanović, knjževnik i publicista, Bogić Rakočević književnik, Kemal Musić književnik i Goran Bjelanović reditelj, pokrenuće inicijativu kod nadležnih organa da se jedna ulica u Bijelom Polju nazove imenom Ćamila Sijarića, kao i da jedna škola dobije njegovo ime.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније