Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

24. 03. 2014. 21:27 >> 21:30

OTVORIO IZLOŽBU

Lukšić: Umjetnici posebni ambasadori CG

Potpredsjednik Vlade Igor Lukšić otvorio je večeras 69. tradicionalnu izložbu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Lukšić je na otvaranju kazao da je riječ o manifestaciji koja je kroz svoju istoriju zavrijedila status svojevrsne kulturne agore, a kako dodaje, njeno sedmodecenijsko trajanje rječit je pokazatelj plodotvornosti i vitalnosti likovne umjetnosti u Crnoj Gori.

"Sa ponosom mogu da kažem da je Crna Gora rijedak primjer jedne male zemlje koja je dala toliki broj međunarodno priznatih i afirmisanih slikara i skulptora, kakvi su, da pomenem samo neke od njih, Pero Poček, Petar Lubarda, Risto Stijović, Milo Milunović, Jovan Zonjić, ili nešto mlađi Miodrag - Dado Đurić, Vojo Stanić, Dimitrije Popović...", poručio je Lukšić.

Vjeruje da su oni, ali i umjetnici čija su djela izložena u paviljonu, posebna vrsta ambasadora Crne Gore u svijetu i, kako dodaje najupečatljiviji zastupnici i promoteri naših kulturnih vrijednosti.

"Smatram, međutim, da postoje značajne neiskorišćene mogućnosti da našu umjetnost i kulturu učinimo dostupnijom i vidljivijom u međunarodnim okvirima, doprinoseći na taj način daljoj afirmaciji pozitivne reputacije i imidža Crne Gore u svijetu. Kako bi se ovaj cilj ostvario, potrebna je tješnja saradnja državnih institucija sa umjetničkim udruženjima i stvaraocima, a važan korak u tom pravcu predstavlja i inicijativa za zaključivanje Protokola o saradnji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore", kazao je Lukšić.


On ističe da protokol, koji je danas potpisao sa predsjednikom Udruženja Igorom Rakočevićem, predstavlja osnov za buduće zajedničko djelovanje na prezentovanju crnogorske likovne umjetnosti van granica naše zemlje.

"Veliki španski umjetnik Pablo Pikaso je govorio da je umjetnost laž, koja nam pomaže da spoznamo istinu. Vodeći se ovom njegovom mišlju, pozivam vas da se večeras prepustite traganju za istinom kroz umjetničke vizije nekih od najboljih savremenih crnogorskih slikara, i naravno, da uživate u izvrsnosti njihovih estetskih uobličenja", zaključio je Lukšić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније