Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

27. 03. 2014. 09:26 >> 09:27
4

AUSTRIJSKI PISAC

Peter Handke dobitnik Ibzenove nagrade

Austrijski pisac Peter Handke dobitnik je prestižne međunarodne Ibzenove nagrade koju dodjeljuje norveška vlada ličnostima ili institucijama koje su pružile značajan doprinos razvoju pozorišne umjetnosti.

 

Ibzenova nagrada, nezvanično nazvana pozorišnom Nobelovom nagradom, vrijedna je 2,5 miliona norveških kruna (oko 300.000 eura), a tradicionalno se dodjeljuje povodom rođendana slavnog norveškog pisca Henrika Ibzena (1828-1906).

Kako prenosi portal SEEcult, Handke je izjavio povodom Ibzenove nagrade da osjeća krivicu i da ne zna da li je zaslužuje, jer nije prvenstveno dramski pisac, ali je naveo i da je američki predsjednik Barak Obama dobio Nobelovu nagradu za mir, a niko ne zna zašto.

Handke je nagrađen za cjelokupno djelo koje je, kako je naveo žiri, neuporedivo u svojoj formalnoj ljepoti i briljantnoj refleksiji.

„Ako je Ibzen model dramskog pisca buržoaske epohe, koja još nije završena, onda je Peter Handke bez sumnje najeminentniji pozorišni epski pjesnik“, naveo je žiri.

Handke je jedan od najznačajnijih pisaca njemačke i evropske književne scene.

Hvaljen i osporavan, dobitnik i gubitnik niza međunarodnih i evropskih nagrada, Handke je poznat i po kritičkim stavovima o američkoj i zapadnoevropskoj politici. Objavio je do sada više od 30 romana i proznih djela, kao i niz dramskih tekstova i scenarija. Autor je, između ostalog, i scenarija za nagrađivani film „Nebo nad Berlinom“ Vima Vendersa iz 1987. Djela su mu prevedena na više od 30 jezika, a dobitnik je niza međunarodnih nagrada.

Handkeu će Ibzenova nagrada biti uručena 21. septembra u Oslu, u okviru festivala koji će biti zatvoren njegovom dramom „Immer noć Sturm“.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније