Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 03. 2013. 11:04 >> 10:58

PROSTOR I VRIJEME

Spahić u "Kući za pisce"

Devet pisaca iz sedam zemalja boraviće po mjesec dana u Beogradu u okviru drugog "Krokodilovog" rezidencijalnog programa “Kuća za pisce”, među njima i crnogorski pisac Ognjen Spahić, koji je rekao da će upravo tu pokušati da završi svoj roman.

 

Književnik Vladimir Arsenijević ispred Udruženja pisaca iz Beograda “Krokodil” (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu i Letargiju) podsjetio je da su nakon osnivanja tog programa, 2012. godine u Beogradu boravili autori Tea Tulić, Faruk Šehić i Daša Drndić, a da je trenutno u okviru tog programa u Beogradu pisac Ognjen Spahić iz Crne Gore.

Pored Spahića putem "Krokodilovog" konkursa odabrani su pisci – Olja Stojanova iz Bugarske koja dolazi u Beograd u aprilu, u maju u Beogradu će biti Rumena Bužanovska iz Makedonije, Francuz Silvan Prudon doći će u junu, nemački pisac iranskog porijekla Navid Kermani biće gost od 15. septembra do 15. oktobra, a Marko Tomas iz Bosne i Hercegovine boraviće u Beogradu od 15. novembra do 15. decembra.

U Beogradu će boraviti i tri švedska autora čija imena još nijesu poznata.

Pisci će tokom boravka u Beogradu biti smješteni u “rezidenciji” za pisce - u dvosobnom stanu koji se nalazi u Profesorskoj koloniji, a koji ima poseban dio opremljen za pisanje.

Arsenijević je rekao da se rezidencijalni boravak za pisce sprovodi u partnerstvu sa evropskom mrežom za književnost Traduki, Švedskim institutom i ambasadom kao i Francuskim i Gete institutom.

Arsenijević je najavio da će, kako koji autor bude dolazio u Beograd, biti održano veče na kome će gost rezidencijanog programa biti predstavljen javnosti.

Spahić je predstavljajući se novinarima rekao da je najveći poklon za jednog pisca – prostor i vrijeme i da će pokušati da završi svoj roman u Beogradu.

Cilj rezidencijanog programa je taj da se autorima iz evropskih zemalja, kao i iz regiona jugoistočne Evrope pruži mogucnost da mjesec dana borave u Beogradu i rade na svojim djelima, a da se ujedno upoznaju sa društvenim i književnim prilikama u Srbiji.

Istovremeno, plan organizatora je da se književnost gostujućih pisaca intenzivno promoviše kod srpske književne publike putem javnih tribina, književnih večeri i medijskih gostovanja koja su sastavni dio programa koji gostujući autor ima tokom svog boravka u Beogradu.

Udruženje “Krokodil” takođe organizuje svoj godišnji festival koji će ove godine biti održan u junu.(Akter)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније