Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 04. 2014. 09:31 >> 09:31
1

PERJANIČKI DOM

Razgovor sa grafičarkom Ankom Burić

Danas će, u Perjaničkom domu, u okviru ciklusa „Artist talk“, biti upriličen razgovor sa umjetnicom Ankom Burić. Razgovor sa umjetnicom je prateći program izložbe grafika Anke Burić i Miodraga Rogića „Trajanje“, a počeće u 19 sati.

Anka Burić je rođena 1956. u Nikšiću. Diplomirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Dževada Hoze, 1981.

Na Akademiji "Výtvarných Umění", u Pragu specijalizirala je kod profesora Ladislava Čepelaka (1982 – 1983). Magistarske studije završila je 1983. na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, u klasi profesora Branka Miljuša.

Studijski je boravila u Parizu, u Site Internationale des Arts, 1984. Redovni je profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, na odsjeku za grafiku.

Redovni je član CANU od 2008. Učestvovala je na preko 250 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Imala je 40 samostalnih izložbi grafika, slika i crteža. Dobitnik je 27 nagrada za grafiku i crtež, od kojih su najznačajnije: „Velika diploma“ za grafiku na II INTERBITEP-u u Tuzli, 1982, 2004; „Veliki pečat Grafičkog kolektiva“ Beograd, 1985, Prva nagrada „Zlatna presa“ na III internacio¬nalnom Trijenalu grafike u Kairu, 2000, Trinaestojulska nagrada Crne Gore, 2001, Nagrada 39. Hercegnovskog zimskog salona 2006, Nagrada za stvaralaštvo Braća Karić 2007, Nagrada za crtež Osten galerije Skoplje 2012.

Radovi Anke Burić nalaze se u kolekcijama značajnih muzeja i galerija u zemlji i inostranstvu, među kojima su Nacionalna biblioteka u Parizu i Aleksandrijska biblioteka.

Razgovor sa umjetnicom će voditi Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније