Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 03. 2013. 16:04 >> 15:57

POPIS

Najskuplji moderni rukopis

Bil Gejts 1994. kupio je rukopis 'The Codex Leicester' Leonarda da Vinčija na aukciji za 30,8 miliona dolara čime je to postala najskuplja knjiga ikad kupljena.Portal "Buka" donosi popis 10 najskupljih knjiga u istoriji.

 



Prva knjiga o Urizenu, Vilijam Blejk: 2,5 miliona dolara
Prvi put objavljena 1794., knjiga 'The First Book of Urizen' jedno je od glavnih djela (a neki kažu i najvažnije) iz Blejkovog opusa. Jedan od samo osam preostalih primjeraka prodat je na aukciji u Njujorku (u Sotbiju), 1999., za 2,5 miliona dolara jednom privatnom kolekcionaru.

Bajke Barda Bidlea, J. K. Rooling: 3,98 miliona dolara
Prije nego što je ova knjiga izašla u ogromnom tiražu za masovno tržište, J. K. Rouling napisala je sedam originalnih primjeraka, koje je ispisala i ilustrovala svojom rukom. Šest primjeraka podijelila je prijateljima i urednicima, ali je 2007. jedna od sedam knjiga stavljena na aukciju. Ugrabio ju je Amazon.com za nevjerovatnih 3,98 miliona dolara, što čini ovaj primjerak najskupljim modernim rukopisom ikad kupljenim na aukciji. Novac od prodaje knjige doniran je za humanitarnu kampanju "Čildrens vojs"(The Children’s Voice).

Geografija Kosmografija , Klaudije Ptolemej: 4 miliona dolara
Prvi štampani atlas svijeta i prva knjiga na svijetu u kojoj se nalaze ugravirane ilustracije, Ptolemejeva 'Kosmografija' iz 1477. prodata je na aukciji u Londonu (Sotbi) 2006. za 2.136.000 funti (tadašnjih četiri miliona dolara).

Traité des arbres fruitiers, Henri Louis Duhamel du Monceau: 4,5 miliona dolara
Knjiga 'Traité des arbres fruitiers' autora Henrija Louisa Duhamel du Monceaua, koju su ilustrovali Pierre Antoine Poiteau i Pierre Jean François Turpin, najskuplja je knjiga ikad napisana o voću. Primjerak ovog vrijednog seta od pet tomova ilustracija i teksta prodat je za oko 4,5 miliona dolara 2006. godine.

Gutenbergova Biblija: 4,9 miliona dolara

Primjerak Gutenbergove Biblije prodat je 1987. za tada rekordnih 4,9 miliona dolara na aukciji u Njujorku (Kristis). U svijetu postoji samo 48 ovih knjiga, koje su prve štampane pokretnom presom.

Prvi Folio, Vilijam Šekspir: 6 miliona dolara
Iako je originalna cijena knjige 'First Folio' bila jedna funta (dvije do tri za kožni omot ili neki drugi ukras), očuvani primjerci sada su među najskupljima kod kolekcionara knjiga. Procjenjuje se da je ostalo samo 228 komada (od prvobitno 750). Suosnivač Majkrosoftaa Paul Alen 2001. kupio je jedan primjerak za 6.166.000 dolara na aukciji u Njujorku.

Kanteberijske priče (The Canterbury Tales), Džefri Čoser: 7,5 miliona dolara
Prvo izdanje iz 15. vijeka prodato je za 7,5 miliona dolara, u Kristiju u Londonu 1998. Od 12 poznatih primjeraka prvog izdanja iz 1477., ovaj je najduže ostao u privatnim rukama, originalno kupljen za šest funti, a kupio ga je grof Ficvilijam na rasprodaji Džon Redklifove biblioteke u Kristiju 1776. godine.

Ptice Amerike (Birds of America), Džejms Audubon: 11,5 miliona dolara
Knjiga koja je 2010. godine prodata za 11.5 miliona, nosi naslov najskuplje štampane knjige na svijetu.

The Gospels of Henry the Lion, Red svetog Benedikta: 11,7 miliona dolara
Njenu izradu naručio je Henry the Lion, vojvoda od Saksonije, za oltar Djevice Marije u Katedrali u Brunsviku, a kupila ju je njemačka vlada na aukciji u Londonu 1983. za 8.140.000 funti (tadašnjih 11,7 miliona dolara). Sa 266 stranica, uključujući 50 ilustracija preko cijele stranice, knjiga se smatra remek-djelom romanesknog krasnopisa iz 12. vijeka.

The Codex Leicester, Leonardo da Vinči: 30,8 miliona dolara
Najpoznatiji od da Vinčijevih naučnih članaka, ova bilježnica u kojoj je na 72 stranice veliki mislilac svojom rukom ispisao razmišljanja i teorije o svemu od fosila do kretanja vode. Rukopis je prvi put kupio 1717. Tomas Kuk, koji je kasnije postao grof od Lečestera, a zatim ju je, 1980., otkupio kolekcionar Armand Hamer (koji je 14 godina bio vlasnik rukopisa, pa je knjiga nosila njegovo ime). Bil Gejts 1994.  kupio je rukopis na aukciji za 30.800.000 dolara čime je to postala najskuplja knjiga ikad kupljena. Gejts je skenirao ovu knjigu za skrinsejver za "Microsoft Plus! za Windows 95".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније