Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 03. 2013. 13:59 >> 13:52

GENIJE

Da Vinčijeve bajke

Iako nije suviše poznat po svom književnom radu, renesansni genije Leonardo da Vinči u svoje vrijeme slovio za vrsnog pisca bajki.

 

Urednica zbornika 'Bajke i legende Da Vinčija' Natalija Gusarova ističe da je u 15. vijekuu u Italiji Leonardo Da Vinči bio slavan upravo po pisanju bajki.

"Da se ova knjiga pojavila u vrijeme kada je Leonardo živio, ona ne bi izazvala nikakvo čuđenje savremenika", oni su znali da je veliki umjetnik bio neumoran sanjar i veličanstven pripovjedač", kazala je Gusarova. 

Njegove priče, tvrdi, prepričavale su se s generacije na generaciju. 

Čak i danas prepričavaju se narodne bajke čiji je autor ustvari Da Vinči.

Rukopisi Leonarda da Vinčija nijesu mu objavljeni za života, a poslije njegove smrti raštrkani su po raznim dijelovima svijeta, te je dosad prikupljeno oko sedam hiljada listova. 

Prva zbirka njegovih bajki bila je objavljena 70-ih godina prošlog vijeka, a objavila ih je najstarija firentinska izdavačka kuća "Giunti". 

Novo izdanje dopunjeno je ilustracijama italijanske slikarke Adriane Saviozzi Mazzaa donosi 79 kratkih bajki. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније