Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 03. 2013. 15:33 >> 15:26

CIA I HOLIVUD

Oficir za vezu s Holivudom

Knjiga "CIA u Holivudu" (The CIA in Hollywood), američke profesorke filmske istorije Tricije Jenkins, u izdanju "Texas University Press-a", razotkriva duboke veze između filmske i televizjske industrije i najpoznatije američke tajne službe.

 

Knjiga "CIA u Holivudu" (The CIA in Hollywood), američke profesorke filmske istorije Tricije Jenkins u izdanju "Texas University Press-a" razotkriva duboke veze između filmske i televizjske industrije i najpoznatije američke tajne službe.

'Kako Agencija oblikuje filmove i televiziju?' pitanje je u podnaslovu knjige 'The CIA and Hollywood' Tricije Jenkins, a odgovor koji ovo istraživačko djelo nudi je prilično zabrinjavajući. Autorka Jenkins tvrdi, pozivajući se na brojne izvore iz obavještajne zajednice, ali i industrije zabave, da CIA itekako učestvuje u prezentaciji svog djelovanja u holivudskim filmovima i TV-serijama, zbog čega je u devedesetim godinama prošlog vijeka uspostavljena i posebna funkcija u ovoj obavještajnoj službi, oficira za vezu s Holivudom!

Zato i ne čudi što se u svježem filmu 'Argo' Bena Afleka, nagrađenom Oskarom, eksplicitno ne kaže da je CIA režirala svrgavanje demokratski izabrane iranske vlasti te na njeno mjesto instalirala šaha (nego se usput spomene da su nekad u prošlosti 'SAD i Velika Britanija podstakle'), jer bi se time uloga ove službe u filmskoj priči morala drukčije predstaviti.

U 'Argu' CIA uz pomoć Holivuda spašava nekoliko američkih talaca iz Teherana, nakon Islamske revolucije, u čemu na kraju i uspijeva, pa bi slavljenički ton pokvarilo podsjećanje na to da je CIA svojim manipulacijama i dovela do ekstremne reakcije kakva je bila Homeinijeva revolucija.

Ali, to je tek jedan od mnogih primjera saradnje holivudskih filmaša s CIA-om, koja je uticala na desetine holivudskih filmova, naročito na one koji se bave prikazom obavještajnog miljea.

CIA je, primjera radi, konsultovana oko špijunske serije 'Alias' s Dženifer Garner u glavnoj ulozi, a njeni agenti sarađivali su i sa scenaristima filmova kao što su 'Syriana' i 'Državni neprijatelj' s Vilom Smitom u glavnoj ulozi. 

Tricia Jenkins u svojoj knjizi ne otkriva samo konkretne primjere povezanosti Holivuda i CIA-e, nego propituje i 'etičnost i legalnost toga što jedna vladina agencija koristi sredstva masovne zabave kako bi manipulsala vlastitim imidžom u javnosti'.(Tportal)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније