Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 03. 2013. 15:54 >> 15:50

NOVI KONCEPT

'Majstor i Margarita' nepoželjni u Rusiji

Šef odjeljenja Komisije za očuvanje istorijskog i kulturnog nasljeđa Pavel Požigajlo, predložio da se roman 'Majstor i Margarita' Mihaila Bulgakova ukloni s popisa školskih lektira.

 

"Djeca su zavisna o likovima Volanda, Korovjeva i Behemota, ali ne razumiju u potpunosti bit same priče i kreativne zahtjeve tog djela",tvrdi Požigajlo, koji je zbog inicijative ministra kulture Vladimira Medinskoga, osnovao grupu za razvijanje novog vodiča kroz rusku literaturu i školsku lektiru. 

Autori novog koncepta navodno žele da usmjere podučavanje literarnim vrijednostima u školi na način, da učitelji postanu vodiči djeci kroz literarne slike ponosa za njihovu multietničku zemlju, te da podstiču dubok i iskren patriotizam, ali i poštovanje prema različitim kulturnim vrijednostima, kako bi u učenjima mogli da promovišu snažne tradicionalne vrijednosti', stoji u saopštenju.

 

 

Iako se čini kao parodija i sarkastičan citat koji bi se mogao pročitati u 'Majstoru i Margariti', to je, nažalost, ozbiljna i službena izjava novoosnovane ruske Komisije.

Kao posljedica novih 'promišljanja', sva djela koja nijesu prikladna za ostvarivanje te 'uzvišene misije' biće pod posebnom prismotrom i kontrolom države.

Sudeći po planu Komisije, održaće se i posebna edukacija za učitelje, u kojoj će dobiti detaljna uputstva o sadržaju koji smije biti podučavan u tzv. kontroverznim djelima, među koja se nalaze  i slavni romani Mihaila Bulgakova, i 'Očevi i sinovi' Ivana Turgenjeva.

Razvoj nove strategije za učitelje počeo je nakon što je predsjednik Vladimir Putin izrazio iznenađenje što su se u programu učenja našla djela najtalentovanije savremene ruske spisateljice Ljudmile Ulickaje, koja je u više navrata javno izrazila nezadovoljstvo Putinovim političkim odlukama, a izostavljeni su Nikolaj Ljeskov i Aleksandr Kuprin.(Tportal)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније