Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

21. 04. 2014. 18:12 >> 19:20

AMBASADOR ITALIJE

Sajam knjiga veliki izazov

Italijanski ambasador u Crnoj Gori Vićenco del Monako kaže za Atlas televiziju da je veliki izazov za tu zemlju što će biti počasni gosti ovogodišnjeg podgoričkog Sajma knjiga. Del Monako najavljuje prisustvo poznatih italijanskih autora poput Federika Moće i Stefana Benija na Sajmu knjiga koji se održava od 7. do 12. maja.

''To što će Italija biti počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga je veliki izazov'', kaže ambasador te zemlje u Crnoj Gori Vićenco del Monako. Dodaje da će ta zemlja biti i više nego zastupljena na Sajmu.

"Naš štand će biti vrlo zanimljiv, budući da smo planirali da ga nazovemo "Piazza" ili "Agora". To će biti centralno mjesto pored kog će svi morati da prođu i pritom bace pogled na knjige koje izlažemo. Poznati italijanski autori će biti prisutni, poput Federika Moće i Stefana Benija. Oni su veoma popularni, naročito u mojoj državi", kaže italijanski ambasador.

Na Sajmu će, kako kaže, dodijeliti i nagradu "Premio Caravaggio" arheolozima koji su u saradnjia sa Univerzitetom Venecije učinili mnogo na istraživanju lokaliteta Starog Bara.

On podsjeća i da je šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić nedavno sa koleginicom Federikom Mogerini potpisao bilateralni sporazum o kulturnim odnosima i obrazovanju, koji uključuje i sajmove knjiga.

"Otvoreno je novo poglavlje u odnosima između Italije i Crne Gore. Još mnogo toga će se desiti za nekoliko nedjelja, početkom maja, na Sajmu knjiga, koji će, nadam se, biti oda svim našim naporima" dodaje Vićenco del Monako.

Pored italijanskih na Sajmu knjiga će biti i brojni autori iz zemlje, jer su organizatori ove godine poseban akcenat stavili na domaće pisce. Među gostima iz regiona, između ostalih, najavljeni su Aleksandar Gatalica, Marija Jovanović, Olja Savičević Ivančević, Ante Tomić kao i Faruk Šehić.

Sajam knjiga održava se od 7. do 12. maja u garaži šoping mola Delta City.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније