Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

27. 04. 2014. 10:41 >> 10:41

U NIKŠIĆU

Sjećanje na Vitomira Vita Nikolića

U Nikšiću je danas počelo obilježavanje 80 godina od rođenja i dvije decenije od smrti pjesnika, novinara i publiciste Vitomira Vita Nikolića.

Značajni jubileji u kulturi Crne Gore biće obilježeni uz učešće i podršku Ministarstva kulture i opštine Nikšić, dok su organizatori Biblioteka Arhiv uspomena, Galerija A, Izviđački odred "Dragan Giga Cerović" i Umjetnička radionica Ars.

Odavanje počasti počelo je, na dan Vitovog rođenja, u deset sati, okupljanjem kod njegovog groba, gdje je položeno cijeće.

Pored Vitovog groba okupili su se, uz porodicu, književni stvaraoci, poštovaoci njegovog djela, zvaničnici, profesori i studenti Filozofskog fakulteta, predstavnici Književne zajednice „Vladimir Mijušković“.

Postavljanjem table sa njegovim imenom na šetalištu pod Trebjesom, počast pjesničkom velikanu iskazaće i članovi izviđačkog odreda „Dragan Giga Cerović“, čiji je Vito bio njihov dugogodišnji član.

Članovi Umjetničke radionice Ars izvešće prigodan performans i predstaviti svoje radove inspirisane Vitovim stihovima.

Kako je kazao rukovodilac Arsa Jovan Karadžić, svo sjećanje na Vita je premalo, jer je on bio ikona Nikšića i kada je riječ o pjesništvu, kulturi i druženju.

Organizatori su za danas predvidjeli i otvaranje izložbe o Vitu u Galeriji A u Sportskom centru Trim, koju će otvoriti direktor Direktorijata za medije Željko Rutović.

Kako je pojašnjeno, riječ je o izložbi nastaloj iz spomen zbirke Maksima Vujačića, autora pet knjiga o Vitu i inicijatora obilježavanja jubileja.

Vujačić je kazao da je izloožba logičan nastavak rada na biografiji Vita Nikolića, prvoj do sada, pod nazivom „Zatočenik žute gošće“.

"Interesovanje za Vitovu poeziju ne samo da traje od Triglava do Đevđelije, već se i stalno uvećava. Postavkom ove izložbe htio sam da dam slikovit uvid u Vitov život i razvojni put", rekao je Vujačić.

Prema njegovim riječima, izložba će, osim Vitovih bliskih predmeta, sadržati i medicinsku dokumentaciju, jer je šest godina bio na liječenju po sanatorijumima, njegove prepiske, tekstove, kao i "puno toga što se čuvalo kao tajna iz njegovog pisaćeg stola".

"Akcenat će biti stavljen na njegove reportaže, zapise i humoreske, jer se o Vitu malo zna kao jednom od najznačajnijih stvaralaca u istoriji crnogorskog novinarstva. Riječ je o originalnim tekstovima koje je ljubomorno isijecao iz novina, obilježavao svojim rukopisom i za njih bio posebno vezan", kazao je Vujačić.

On je istakao da je Vito izrastao u legendu nikšićkog i crnogorskog novinarstva, a njegovo djelo ni do danas nije dovoljno naglašeno u istoriji crnogorske kulture.

U Nikšiću, koji se prepoznaje po Vitu, početkom maja održaće se i poetski časovi, prvo u Gimnaziji sa čijom literarnom sekcijom je drugovao, dok će krajem mjeseca na Filozofskom fakultetu biti održan i okrugli sto.

Do 10. septembra, datuma njegove smrti, biće promovisane i Vujačićeve knjjige „Vito zatočenik žute gošće“ i „Vito - anegdote i epigrami“.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније