Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

26. 04. 2014. 14:24 >> 14:24
1

EKSPREIMENTISANJE UMJETNIKA

Otkrivena Vorhovola djela na kompujteru

Stručnjaci za kompjutere i internet otkrili su radove američkog umjetnika pop arta Endija Vorhola, koje je slikar kreirao na kompjuteru 1985., saopštio je Muzej Endi Vorhol u Pitsburgu.

Stručnjaci iz muzeja naveli su  da je Vorhol u to vrijeme sklopio ugovor s firmom Komodor Internešenal kako bi slikao na kućnom računaru i postavljao video snimke, piše Blic.

Muzej je potom u saradnji s tehničkim stručnjacima izvukao neka djela, među kojima su skice ili kompjuterske verzije Vorholovih poznatih djela.

"Te kompjuterske slike pokazuju da je Vorhol imao duh za eksperimentisanje kao i želju da otkrije nove medije. Ti njegovi kvaliteti su kasnije potvrđeni u njegovoj umjetničkoj praksi", izjavio je direktor muzeja Erik Šajner.

Endi Vorhol rođen je 1928. godine u Pensilvaniji. Studirao je dizajn u Pitsburgu, poslije čega je otišao u Njujork, gdje je ubrzo počela njegova veoma uspješna karijera.

Smatra se jednim od najvažnijih prestavnika pop arta. Slikao je omote za više prehrambenih proizvoda, među kojima je i Koka kola. Poznat je i po portretima holividskih ikona, između ostalih Merlin Monro i Elizabet Tejlor.

Snimio je više od 60 filmova, napisao je nekoliko knjiga, jedan je od osnivača grupe Velvet andergraund, a dizajnirao je i omote za dva albuma Rolingstonsa.

Umro je u Njujorku 1987. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније