Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

28. 04. 2014. 23:51 >> 23:51

IZLOŽBA U KOTORU

"Istorija koje nema" u 60 priča

"Istorija koje nema" naziv je izložbe koja će biti otvorena sjutra u 18 sati na Trgu od kina u Starom gradu. Izložbu su pripremile nevladine organizacije iz Kotora "Ekspedicio" i "Anima" i dizajnerka Tanja Radež iz Ljubljane.

Izložba predstavlja umjetnički projekat podstaknut istraživanjem pod nazivom "Ženska mapa Boke Kotorske" koje je realizovala NVO "Anima" od juna do decembra 2013.

Prvobitna ideja bila je da se kroz istraživanje prepoznaju slojevi ženske istorije Boke, te da se na kretivan način predstave javnosti kroz umjetničku intervenciju u javnom prostoru, a po riječima Tanje Rajić iz „Ekspedicija", na javni poziv stiglo je 60 priča o ženama kao junakinjama ličnih i društvenih dešavanja.

"Tokom istraživačkog rada na Ženskoj mapi Boke Kotorske postalo je jasno da u bibliotekama i arhivima ima veoma malo podataka o ženama, da informacije nisu objedinjene ili su teško dostupne. Ovakvo stanje potvrdilo nam je sliku jasnih podjela na: javnu sferu koja pripada muškarcima - ona koja se bilježi, pamti i glorifikuje i privatnu sferu koja pripada ženama (prostor svakodnevnog života, reprodukcije) – ona koja ostaje neupamdena, podrazumijevajuda i, u istorijskom pogledu – ignorisana", poručuju organizatori izložbe.

Na Međunarodni dan žena, 8. marta 2014. NVO Ekspedicio je uputio javni poziv građanima/kama da nam pošalju skenirane fotografije svojih majki, prababa, susjeda, prijateljica, učiteljica, kuma i drugih dragih žena koje su obilježile njihove živote (a više nijesu sa njima).

Uz fotografiju je bilo bitno dostaviti i kratku priču zbog čega je ta osoba bila posebna. Poziv je bio upuden svima, bez obzira na pol i godine. Tokom mjesec dana sakupili izloženim u javnim prostorima grada Kotora, koje je priredila dizajnerka Tanja Radež iz Ljubljane. Vedina ovih žena živjela je na području Boke Kotorske, a neke od njih su ovaj prostor voljele i posjedivale.

Nažalost, u formi izložbe nismo mogli u potpunosti da prikažemo sav pisani materijal i brojne fotografije koji smo dobili. Stoga smo odlučili da, nakon izložbe, pokrenemo veb sajt Istorija koje nema, na kome de biti objavljen i svima dostupan dragocjen materijal koji je prikupljen. Veb sajt će takođe omogućiti da se postojeda zbirka sjedanja obogati novim pričama“ – stoji u saopštenju „Ekspedicija”. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније