Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 03. 2013. 15:16 >> 15:12
2

POTVRDA

"Bitka na Neretvi" i zvanično hrvatski film

'Bitka na Neretvi', od sada i zvanično pripada hrvatskoj kinematografiji i na međunarodnoj sceni prikazivaće se kao film hrvatskih autora.

 

To je bio međunarodni projekt s više producenata, dio njih bio je okupljen u Udružene jugoslavenske producente, a imao je i strane koproducente

Izvršni producent bio je Jadran film koji će, odlučeno je nakon dugogodišnjih pregovora koji su, ističu u toj kući, riješeni na zadovoljstvo svih strana, ubuduće biti jedini ovlašćen da  taj film zastupa.

Osim međunarodne distribucije Jadran film će preuzeti zaštitu autorskih prava, osim rediteljevih Veljka Bulajića, i snimatelja Tomislava Pintera, kompozitora Vladimira Krausa Rajterića i scenografa Duška Jeričevića.

"Od raspada Jugoslavije mnogi su svojatali film, manipulisali njime, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja ni moji saradnici za to nikada nijesmo dobijali novac od autorskih prava, iako je ostvario velike prihode domaćoj kinematografiji", potvrdio je Bulajić agenciji Hina, podsjetivši da je na projektu bilo osamdeset odsto filmskih radnika iz Hrvatske.

Po njegovim riječima, dosadašnja distribucija u bioskopima i televizijskim programima često je obavljana nezakonito, a kvalitet prikazivanih kopija bila je tehnički nezadovoljavajuća.

'Bitka na Neretvi' snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata  u tadašnjoj Jugosalviji, a imao je veliku gledanost. Popularnosti filma pridonijela je i glumačka ekipa u kojoj su, uz domaće zvijezde, bili slavni Jul Briner, Sergej Bondarčuk, Orson Velles i drugi.

Godinu dana nakon što je snimljen, bio je nominovan za Oskara u kategoriji stranog filma, a prije tri godine na festivalu u Moskvi uvršten je među deset najznačajnjih filmova o Drugom svjetskom ratu.(hrt)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније