Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 03. 2013. 21:37 >> 21:32

OD 11. DO 15. MARTA

Cetinje: Umjetnička radionica prerade plastike

Umjetnička radionica prerade plastike u skulpture i art-objekte, koju u okviru projekta „Umjetnost, plastika i reciklaža“ organizuju Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma i NVO Zona Kulture, počeće u Ministarstvu kulture na Cetinju u ponedjeljak, 11. marta. Rad umjetničke radionice „Umjetnost, plastika i reciklaža“, od 9 do 17 sati, svakog dana u periodu od 11. do 15. marta, mogu pratiti svi zainteresovani građani, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Uz pomoć stručnog konsultanta, trenera na ovoj kreativnoj radionici Gerharda Bara, studenti likovnih umjetnosti iz Abanije i Crne Gore savladaće tehniku recikliranja plastike na mašini nabavljenoj specijalno za potrebe treninga, a steći će i vještine dizajniranja raznih predmeta dekorativne i upotrebne vrijednosti.

Dizajniranim predmetima želi se skrenuti pažnja da plastična ambalaža proizvoda koje građani svakodnevno koriste može imati upotrebnu vrijednost i ne mora postati otpad.

Petodnevni trening koji će biti održan na Cetinju je prvi od četiri planirana projekta, od kojih će dva biti organizovana u Albaniji. Znanja stečena na radionicama biće iskorišćena i za dizajniranje instalacija od recikliranog plastičnog otpada koje se planiraju postaviti na Skadarskom jezeru kao projektnom području, unapređujući njegov turistički imidž i ukazujući na važnost zaštite životne sredine.

U saopštenju Ministarstva kulture kaže se da se realizacijom projekta „Umjetnost plastika i reciklaža“ implementira međunarodno već primijenjena ideja koja povezuje prikupljanje plastične ambalaže, njeno recikliranje i dizajniranje predmeta od sirovine dobijene reciklažom.

Projekat „Umjetnost, plastika i reciklaža“ je finansiran iz Prekograničnog programa Albanija-Crna Gora u okviru EU instrumenta predpristupne podrške IPA. Ukupna vrijednost projekta je 179 hiljada eura i trajaće do 1. decembra 2013.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније