Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

09. 03. 2013. 09:37 >> 09:33

Klovićevi dvori

Pikasova djela stigla u Zagreb

Na najskupljoj izložbi u hrvatskoj istoriji, čija su djela osigurana na 670 miliona eura, biće izloženo 56 slika i skulptura i 40 fotografija. Izložba će biti otvorena od 23. marta do 7. jula.



Predstavljanje radova i dokumenata počinje od slike četrnaestogodišnjeg Pikasa "Čovjek s kapom" iz 1895, preko plavog, ružičastog i drugih razdoblja do autoportreta "Nedjelja", koji je završen neposredno pred Pikasovu smrt, 1971. 

"Nanizana u hronološkom slijedu, od ranih radova do posljednjih godina umjetnikovog života, djela Pikasovog plavog i ružičastog perioda, protokubizma i istraživanja Afrike, amblematski radovi analitičkog i sintetičkog kubizma, ’klasičnog’ perioda, nadrealističke faze te kasne slike moći će da se vide u Zagrebu do 7. jula 2013. Pikaso je pomjerio granice umjetnosti i uzdrmao tradicionalne slikarske žanrove. Vladao je svojom epohom bez premca. No, iza čoveka koji je postao mit i iza tržišne vrijednosti njegovog potpisa ostaje složeno djelo umjetnika i slikara, svakako, ali prije svega stvaraoca“, navodi se u saopštenju Galerije Klovićevi dvori.

Procjenjuje se da će izložbu posjetiti između osamdeset i stotinu hiljada posjetilaca, kao što je bio slučaj s najuspešnijim postavkama u tom prostoru. 

Uz sponzore i osiguranje, izložbi će finansijsku podršku dati Ministarstvo kulture sa 250.000 eura, a isto toliko obezbijediće i grad Zagreb. Riječ je o najskupljoj izožbi u hrvatskoj istoriji koja će koštati oko milion i dvije stotine hiljada eura.

U izradi je i hrvatska verzija kataloga na 216 stranica, kakav je bio na izložbi u Hong Kongu, a koji donosi autorske tekstove o njegovom stvaralaštvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније