Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 05. 2014. 09:26 >> 11:19
1

PREDSTAVLJEN

Registar za rječnik crnogorskog jezika

Registar za rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika, koji je objavila Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, predstavljen je u utorak u prostorijama te institucije.

U Registru su izdvojene lekseme iz starije i novije književne produkcije, od Petra Prvog Petrovića do danas, riječi iz crnogorskih narodnih govora, kao i leksička građa iz mnogih oblasti pisane riječi: nauke, umjetnosti, politike, žurnalistike, privrede…

Predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Momir Đurović kazao je da niko u Crnoj Gori do sada nije zabilježio više od 15.000 riječi.

“Prvi put je pred nama publikacija koja je zabilježila skoro 90.000 riječi”, kazao je on.

Predsjednica Savjeta za izradu rječnika Tatjana Bečanović istakla je da je riječ o najvažnijem, temeljnom tekstu crnogorske kulture, odnosno o uvodu u takav tekst.

“Rječnik će biti najvažniji kanonski tekst u kojem će biti popisano leksičko blago crnogorskog jezika, a to znači i crnogorske kulture. Bez rječnika, jedan jezik i njegov položaj veoma su nestabilni. Rječnik će imati izrazito snažno stabilizujuće dejstvo na crnogorski nacionalni jezički standard”, istakla je Bečanović.

Momir Đurović je istakao da se bez Registra ne može ništa raditi dalje.

“Kapitalni projekat Crne Gore finansirali smo mi iz Akademije, iz naših džepova. Ranije sam najavio da ćemo pokušati da nađemo novac da uradimo ovo, da pokažemo da mi to znamo i možemo da radimo, a ostalo je na državi”, kazao je Đurović.

(Pobjeda)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније