Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 05. 2014. 22:39 >> 22:41
1

PRINC KAFANE

Omaž Vitu Nikoliću u Podgorici

Vitomir Nikolić, nekrusani princ kafane, ostao je potonji crnogorski boem. Novih boema nema, a oni preostali su drugačiji, čulo se večeras u okviru programa „Jezik je naš identitet – crnogorska književnost“, koji je održan u Info centru EU. Tim povodom, crnogorska književnost predstavljena je kroz djela pjesnika Vitomira Vita Nikolića. Program je organizovan povodom proslave Dana Evrope, pod motom „Ujedijeni u različitosti“.

 

Ove godine navršava se 80 godina od rođenja i 20 godina od smrti Vita Nikolića. O njegovom životu i stvaralaštvu govorili su profesorica književnosti Gordana Vučinić i Vitova ćerka Danica Nikolić. Njegovu poeziju čitao je glumac Emir Ćatović.

Gordana Vučnić kazala je da je Vito Nikolić, bježeći od sivila bolesti, našao spas u vječnoj inspiraciji i fascinaciji drumovima, ali i kafanama, gdje je dočekao mnoge zore i svojim besjedama gradio životnu filozofiju.

"Vitova boemija je u stvari njegov životni stav – zavjet poeziji i umjetnosti, zavjet na siromaštvo. Boemija je sloboda, tvrdio je, jedan permanentni odlazak u bezbrižnost", istakla je Vučinić.

Danica Nikolić prisjetila se da do svoje 12 godine oca nije doživljavala kao nekog ko je toliko poznat.

"To je trenutak kada sam u školi stigla do razreda u kome smo učili njegovu poeziju i dok me nastavnici nijesu zamolili da ga pozovem da održi školski čas. Rodila sam se kada je moj otac imao 41 godinu i imali smo prijateljski odnos. Nije bilo nekih uobičajenih relacija otać-ćerka, pogotovo kada je Crna Gora u pitanju, nije bilo ni eksplicitnih zabrana. Sve je on to na osnovu svog životnog isksutva uspijevao da izbalansira na dosta dobar način. Moje djetinjstvo je bilo ispunjeno odrastanjem uz neke ljude koji su za većinu mojih vršanjaka bili idoli. Bilo je to prilično lijepo djetinjstvo koje je trajalo do njegove smrti, kada sam imala 19 godina", istakla je Nikolić.

Programu su prisustvovali počasni ambasadori EU – muzičar Dragoljub Đuričić i trener Dragan Adžić. Prije omaža Vitu Nikoliću, održan je i program posvećen francuskoj kulturi i kuhinji. Najljepša djela engleske književnosti, u okviru programa „Engelski čaj i književnost“, čitao je ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori Ian Viting, crnogorski glumci i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i evropskih inegracija.

Tekst i foto: Portal Pobjede

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније