Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

11. 05. 2014. 21:56 >> 21:58

ČEKAJU POTVRDU

Pronašli izgubljenu sliku Van Goga

Španski poreznici su tokom nedavne provjere sadržaja jednog sefa otkrili sliku za koju se vjeruje da je djelo holandskog slikara Vinsenta van Goga i koja je nestala prije gotovo 40 godina.

Izvor potvrđujući tako pisanje španskog dnevnog lista "El Mundo", koji je naveo da slika nazvana "Čempres, nebo i priroda" potiče iz 1889., prenio je Rojters.

To djelo je posljednji put bilo izloženo u Muzeju istorije umjetnosti u Beču, rekao je izvor i dodao da je u toku istraga kako bi se otkrilo kako je slika završila u sefu i da li je bila ukradena.

Djelo je otkriveno tokom pretrage 542 sefa jednog poreskog dužnika, koji je državi na ime poreza dužan čak 319 miliona eura, piše "El Mundo".

Stručnjaci za umjetnost su službenicima poreske službe potvrdili da je slika, veličine 35 sa 32 centimetra i sa tri pečata koji garantuju autentičnost, najvjerovatnije original, iako to još treba da potvrdi špansko Ministarstvo kulture. Vrijednost novopronađene slike tek treba da se utvrdi.

Van Gog, jedan od najvećih slikara svih vremena, čije su slike danas među najskupljima u svijetu, počinio je samoubistvo 1890. godine u krajnjoj bijedi i poslije duge borbe sa mentalnom bolešću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније