Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

14. 05. 2014. 20:25 >> 20:27
1

OD FONDACIJE

Janičiću nagrada za knjigu o Jelisavki

Novinar i publicista Dimitrije Diso Janičić dobitnik je nagrade fondacije "Vukoman i Jelisavka Džaković". Nagrada mu je uručena danas u Narodnoj biblioteci i čitaonici "Njegoš" na Cetinju, gdje je promovisana i Jančićeva knjiga "Jelisavka - jedna neobična životna priča".

Prof.dr. Živko Đurković kazao je na promociji da je Jelisavka Džaković simbol za neobičan i nesvakidašnji lik žene sa ovih prostora, a Dimitriju Disu Janičiću pošlo je za rukom da nam taj lik približi bilo da je riječ o hrabnoj partizanki, dostojanstvenom zatočeniku, požrtvovanoj supruzi, piscu knjiga o sudbini društva te privrženiku svojeg rodnog kraja.

“Treba odati dužno poštovanje Dimitriju Disu Janičiću, koji je na originalan način sačinio i ovu knjigu o liku i djelu Jelisavke Džaković. Ona je zaslužila ovakvu knjigu i pronašla je  pravog pisca koji ju je sačinio. Zna se da je knjiga trajnija od jednog ljudskog života, ma koliko da je on bio bogat i uspješan. To je dobro znala i Jelisavka. Zbog toga je i pisala knjige  ali ostvarila i svoju poslednju želju da i drugi pišu o njoj", naglasio je Đurković.



Autor knjige i dobitnik priznanja, Dimitrije Diso Janičić, kazao je da je Jelisavka  zaista vrlo neobična ličnost i da njegovo djelo predstavlja samo otvorena vrata za pisanje o njoj.

Takođe je istakao da mu nagrada mnogo znači.

"Knjigu sam napisao tek nakon što sam detaljno upoznao Jelisavkin život, burne događaje kroz koje je prolazila, ali i snagu vjere njene ličnosti da odoli svim iskušenjima i tragedijama koje su je pratile", zaključio je Jančić.

Legat Vukomana i Jelisavke Džaković zvanično je otvoren 2004. godine dok je Fondacija osnovana godinu kasnije. Ciljevi fondacije su promocija lika i djela legatora, kulturni razvoj i napredak Cetinja i Crne Gore kao i nagrađivanje objavljenih djela o stvaralaštvu legatora i djela o crnogorskoj narodnoj poeziji sa tematikom NOR-a.

Nagrada, koja se sastoji od diplome i novčanog iznosa, dodjeljuje se svake treće godine.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније