Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

27. 05. 2014. 09:31 >> 09:32
2

ZAGREB, MONOGRAFIJA

Dušan Vukotić dodirnuo 'umjetnički plafon'

Dušan Vukotić je svojim djelom zaista dodirnuo ono što se naziva 'umjetnički plafon', 'razodjenuo je' ljudsku uniformnost, a njegovi likovi 'dišu' dok ne osjete težinu stvarnosti kada spas nalaze u apstrakciji u kojoj je i njihov autor nalazio utočište, rekao je sinoć u Zagrebu ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović, na predstavljanju monografije „Dušan Vukotić: Zaboravljeni vizionar“.

 

Fiktivni Vukotićev svijet istovremeno je tragičan i duhovit, moderan i klasičan, metaforičan i dijalogičan, dodao je crnogorski ministar, istakavši da je za njega čast što je sunarodnik čovjeka čiji je život obilježen kosmopolitizmom.

Monografija "Dušan Vukotić: Zaboravljeni vizionar" temeljeno je djelo za daljnja istraživanja osebujnog umjetnika Dušana Vukotića i njegovog svijeta, te onoga što nam taj njegov svijet može dati, istakla je ministrica kulture Hrvatske Andrea Zlatar Violić na predstavljanju monografije u Muzeju Mimara.

Brojne posjetioce koji su došli da izraze poštovanje prema djelu velikog umjetnika u predstavljanje je uvelo prikazivanje filma "Surogat", za koji je Vukotić 1961. godine nagrađen Oskarom.

Izuzetan umjetnik bio je i veliki čovjek, posvjedočila je Vukotićeva supruga Melita - Lila Andres - Vukotić za koju je sinoćni događaj najvažniji od dodjele Oskara njenom suprugu. Raduje je, kaže, činjenica što je njen suprug dobio monografiju koju je zaslužio, a koja će približiti njegovo djelo ovoj i budućim generacijama, prenose hrvatski mediji.

Monografiju posvećenu Vukotićevoj supruzi, a koja na svojim stranicama čitaocu približava život istaknutog i svestranog umjetnika Dušana Vukotića, objavili su Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Skaner Studio iz Zagreba, uz podršku Ministarstva kulture i Savjeta za nacionalne manjine Hrvatske.

Na oko tri stotine stranica monografije izdavači su, kako je istakao predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Radimir Pavićević, željeli da sačuvaju od zaborava jednoga od osnivača i prvo ime Zagrebačke škole crtanoga filma.

Bez pretenzija na cjelovitost, željeli smo 'obnoviti vezu' s Vukotićem , izraziti mu poštovanje i podstaći promišljanje o njegovom djelu. Tome će, uvjeren je Pavićević, doprinijeti 105 Vukotićevih filmova koji su predstavljeni u monografiji što, istaknuo je, još niko nije objavio. Pomenuo je da čitaoca očekuje i iznenađenje - 70 fotografija Vukotićevih nagrada.

Scenarist, animator, crtač i karikaturista Dušan Vukotić rođen je u Bileći  7. februara 1927. godine, a umro je u Zagreb, 8. jula 1998. godine. Studirao je arhitekturu u Zagrebu. Nakon Drugog svjetskog rata, kao karikaturista je djelovao u pozorištu Kerempuh. Debitovao je crtićem "Kako se rodio Kićo". Nakon što je osnovan Studio za crtani film Zagreb filma 1956. godine realizovao je prvi potpuno svoj projekat "Nestašni robot".

Kao svjetskog majstora potvrđuju ga filmovi Piccolo i Surogat. Svoj posljednji film "Dobro došli na planet Zemlju" napravio je 1993. godine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније