Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Pobjeda ]

01. 06. 2014. 08:54 >> 09:20

KIC

"Okean ljubavi": Ono si za čim tragaš

Predstava „Okean ljubavi“ inspirisana pjesničkom zaostavštinom Mevlane Dželaludina Rumija, u adaptaciji i režiji Džonija Hodžića, premijerno je izvedena u petak veče na sceni KIC-a „Budo Tomović“. Komad prožet elementima derviškog plesa i snažnom kompozicijom Lea Đokaja, ispričao je priču o ljudima koji se ne priklanjaju isključivo hrišćanskom, muslimanskom ili jevrejskom oltaru, već samo oltaru ljubavi.

 

Moto ovog avangardnog komada su misli velikog sufi mislioca Rumija: „Ono si za čime tragaš“ i „Tražiti put do ljubavi razumom isto je što i tražiti svjetiljkom sunce“.

Unutrašnja snaga

Dok su se probrani Rumijevi stihovi u interpretaciji Džonija Hodžića čuli u fonu, glumci na sceni pokušavali su da prenesu publici unutrašnju snagu njegovih stihova. Džoni Hodžić objasnio je za Pobjedu da je želio da izbjegne klasično saopštavanje Rumijevih stihova kroz scenski dijalog.

„Htjeli smo da pokažemo unutrašnju stranu Rumijevih stihova, da ih ne saopštavamo direktno, da pokažemo da ti stihovi treba da nas okruže i osvoje, da nam nijesu nametnuti i da tako prosto budu dio nas“, objasnio je Hodžić.

On je rekao da su ovakvi komadi izuzetno važni u trenutku kada u Evropi i ostatku svijeta jača desnica i snaži fašizam, a ljudi se sve više udaljavaju od Rumijevog učenja o ljubavi, miru i suživotu različitosti na jednom prostoru.

„Nažalost, mi smo danas daleko od Rumijevog učenja. U posljednjih desetak godina u Crnoj Gori, regionu, pa i u ostatku Evrope jačaju desničarske ideje, nacionalizmi i šovinizmi svih vrsta. Tako dolazi do mnogih podjela, a to se strašno odražava na jednu malu državu kakva je Crna Gora. Naša zemlja jeste lijepa geografski, ali njena najveća ljepota treba da bude u njenim ljudima. Zato je važna poruka ove predstave i Rumijevih stihova da suživot različitih etničkih grupa na istom geografskom prostoru nije samo moguć, nego je potreban. Bez toga ne možemo dalje. Bolno je da nas čovjek iz 13. vijeka uči nešto što smo mi iz 21. vijeka morali davno da apsolviramo „, rekao je Hodžić.

U komadu igraju Sejfo Seferović, Dino Hodžić, Oleg Cmiljanić, Emil Redžić i Evald Krnić. Komad je rađen u koprodukciji KIC-a „Budo Tomović“, Akademije za alternativnu kulturu i pozorišta „Dodest“. Muziku je komponovao Leo Đokaj, a za scenu i scenske efekte bio je zadužen Damir Hodžić. Filmske storije uradio je reditelj Momir Matović, a za svijetlo i ton pobrinuo se Dražen Milić. Vizuelni identitet predstavi dao je slikar Ratko Odalović. Komad će uskoro nastaviti međunarodni život u Turskoj i Iranu, gdje će gostovati na pozorišnim festivalima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније