Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

16. 06. 2014. 10:41 >> 10:42

KUMARIS

Male boginje koje ne hodaju do puberteta

Odabrane od rođenja, ove djevojčice koje još nijesu ušle u pubertet poznate su kao Kumaris i smatraju ih reinkarnacijom Kali, boginjom energije u Hindu religiji.

 

Od momenta kada se djevojčice iz Nepala izaberu da budu Kumaris, odnosno da postanu reinkarnacija boginje energije, u Hindu religiji Kali, moraju da prođu rigorozan test koji se sastoji iz 32 kruga. Nakon njega one se smatraju zaštitnicama zla koje obožava na hiljade Hindusa i Budista.

 

Ove djevojčice, kada uđu u svet Kumarisa, što na nepalskom jeziku znači djevica, ne mijenjaju samo ime i status, već i kompletan život. Prisiljene su da napuste svoje domove i skrivene su u hramovima kao živa božanstva. Mogu da izađu napolje samo kada se to od njih traži, odnosno kada treba da prisustvuju festivalu ili nekom prijemu i to u svojstvu božanstva.

Da je obožavanje Kumarisa toliko veliko, pokazuje i činjenica da im se ne dozvoljava da hodaju, već ih prevoze kolima i na rukama u stolici, nalik prestolu, a pojedine djevojčice ne može da hodaju sve do svog “penzionisanja”.

 

Ne idu u školu, nemaju društvo, napolju su samo 13 puta godišnje.

Kada dobiju prvu menstruaciju, pristupaju 12-dnevnom “Gufa” ritualu i tada se njihov život kao Kumari završava. Vraćaju se običnom životu koji do tada nijesu poznavale. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније