Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Buka ]

18. 06. 2014. 15:29 >> 15:31
2

SLOBODA IZRAŽAVANJA

Pisci i nobelovci osuđuju propagandu Rusije

Grupa pisaca, uključujući dva nobelovca, osuđuje propagandu Ruske Federacije protiv slobode izražavanja.

 

„Ruske vlasti koriste riječi da bi uništile značenje“, poručuje grupa uglednih pisaca, među kojima su i dva nobelovca, koji su se sastali kako bi osudili ono što nazivaju “talasima propagande” koji dolaze iz te zemlje, zajedno sa kontinuiranom agresijom prema Ukrajini od strane Ruske Federacije.

Pisci, među kojima su i nobelovci Mario Vargas Ljosa i Tomas Tranströmer, osudili su navalu zakona protiv slobode izražavanja koji se uvode u Rusiji, a naročito zakona koji tretiraju nevladine organizacije kao strane agente, antigej zakona, zakona koji dozvoljavaju blokiranje websajtova bez sudskog naloga, zakona protiv diskutovanja o ruskoj istoriji, te zakona koji kriminalizuje uvrede na račun religije.

 "U ime bezbjednosti, ljudska prava se ozbiljno ugrožavaju”, kazali su pisci, dok sukob oko ruskog pripajanja Krima u martu nastavlja da eskalira. "Došlo je do nezakonitog pripajanja Krima, zbog čega smo duboko zabrinuti za prava tatarske populacije, nakon čega su oružane grupe napravile nasilan nered u istočnim dijelovima Ukrajine sa ciljem destabilizacije zemlje. Ukrajinsko udruženje pisaca PEN govori o novinarima i građanima koji su ranjeni, ubijeni, kidnapovani ili mučeni."

 Ruski ogranak udruženja pisaca PEN kaže da je nasilje uslovljeno zloupotrebom jezika, jer ruske vlasti trenutno koriste riječi da bi uništili značenje. "Podrazumijeva se da je to zločin protiv kulture," kazali su iz ruskog udruženja PEN.

Nakon propalih pregovora u Kijevu i ruske obustave isporuke gasa Ukrajini, Saul, Llosa, Tranströmer i drugi pisci, stavili su svoja imena na izjavu u kojoj stoji da “jedina prava sigurnost leži u otvaranju kanala slobode izražavanja ".

 "U ovakvim situacijama, na prvim linijama često se nalaze novinari, u bilo kojoj državi, kažu pisci. "Divimo se njihovoj hrabrosti i apelujemo na one pod pritiskom da upamte riječi Lev Rubinstein da je 'propaganda propast jezika'."

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније