Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

14. 03. 2013. 09:32 >> 09:36

145 MILIONA PRIMJERAKA

"Alhemičar" u izdanju "Nove knjige"

Izdavačka kuća "Nova knjiga", saznaje portal RTCG, objavila kultni bestseler "Alhemičar" Paula Koelja, inače Ginisovog rekordera u kategoriji "knjiga koja je imala najviše prevoda".

 

Do sada su njegove knjige prodate u preko 145 miliona primjeraka u 168 zemalja i prevedene na preko 74 jezika. 

Alhemičara su hvalile različite ličnosti, od nobelovca Kenzabura Oea do pjevačice Madone, kojoj je to jedna od omiljenih knjiga.

Inspirisao je brojne projekte, poput mjuzikla u Japanu ili pozorišnih komada u Francuskoj, Belgiji, SAD-u, Turskoj, Italiji i Švajcarskoj. Komponovane su dvije simfonije (u Italiji i SAD-u), tematski zasnovane na ovom romanu, a čuveni francuski crtač Mebius (autor konceptualnog dizajna za filmove "Peti element" i "Slijepi putnik"), ga je ilustrovao.

Paulo Koeljo je proučavao alhemiju 11 godina, upoznavajući njezin simboličan jezik i praktičnu primjenu. Da bi napisao "Alhemičara", uputio se do egipatskih piramida i pustinje Sahare za izvorima i glavnim kodeksima Velikog djela – tajnom koja je privukla mnoga ljudska srca i duše u Srednjem vijeku, to čini danas, a činiće i u budućnosti.

Santjago, glavni junak ovog romana, postao je jedan od slavnih književnih likova, a njegova priča podstiče nas na životnu pustolovinu i istinski preobražaj.

Povodom novog izdanja "Alhemičara" Paulo Koeljo je rekao:
 
“Dok sam pisao Alhemičara, pokušavao sam da pomalo razumijem razlog našega postojanja. Umjesto da napišem filozofsku raspravu, odlučio sam da porazgovaram s djetetom koje nosim u duši. Na moje veliko iznenađenje, to dijete živi i u milionima ljudi u čitavom svijetu.

S ovim novim izdanjem, želim s još većim brojem čitatalaca da podijelim pitanja koja, upravo stoga što na njih nema odgovora, pretvaraju život u veliku pustolovinu.” 

Biografija

 
Paulo Koeljo je rođen u Rio de Žaneiru 24. 8. 1947. Vodio je izuzetno zanimljiv život. Duh pobune odredio je njegovu mladost: bio je hipik, pisao je tekstove za pjesme nekolicine čuvenih brazilskih pop zvijezda, uključujući i Elisa Reginu i Raula Seišasa. Kratko poslije toga zaposlio se kao novinar. Paulo Koeljo je proučavao magiju i okultizam od svoje 25. godine. Pošto je pješice prešao put dug 830 km na hodočašću do Santijago de Kompostela (šp. Santiago de Compostela), napisao je 1986. godine knjigu "Dnevnik jednog čarobnjaka" (port. O diário de um mago), koja je ubrzo postala bestseler u Brazilu. 

 

Deset godina su svi romani Paula Koelja zauzimali najviša mjesta na listama bestselera širom svijeta. Prema francuskom magazinu "Lire", rangiran je kao drugi najprodavaniji pisac svijeta (mart 1999). Nominacija je zasnovana na relevantnim bestseler listama u velikom broju zemalja na svim kontinentima.

Prema anketi Bi-Bi-Si-ja (BBC) iz 2003. roman "Alhemičar" svrstan je u sto najomiljenijih djela svih vremena. Kritika je posebno naklonjena njegovoj poetici, realističnom i filozofskom stilu pisanja, i simboličnom jeziku koji se ne obraća našem razumu, već našem srcu.

Pored knjiga, piše i nedjeljne kolumne u mnogim svjetskim listovima.

Osnivač je Instituta Paulo Koeljo, koji obezbjeđuje pomoć najugroženijim slojevima brazilske zajednice, naročito djeci i starima. Povjerena mu je dužnost specijalnog savjetnika Uneskovog programa: „Duhovno ujedinjavanje i interkulturološki dijalog“.

On je prvi autor nemuslimanske vjeroispovjesti, od islamske revolucije 1979, koji je pozvan na razmjenu ideja u Iran. Član je Brazilske akademije književnosti od 2002. Proglašen je 2007. godine ambasadorom mira od strane Ujedinjenih nacija. 

Koelja su citirale mnoge poznate ličnosti, a jedan od njih je i aktelni predsjednik SAD, Barak Obama, koji je završavajući govor održan 20. marta 2011. godine pred 2000 Brazilaca, citirao tekst iz romana "Anđeo čuvar" Paula Koelja: 

“To je smisao mogućnosti, to je osjećanje optimizma koje je privuklo pionire novog svijeta. To je ono što povezuje nacije kao partnere u ovom novom vijeku. Iz tog razloga mi vjerujemo u riječi Paula Koelja, jednog od vaših najslavnijih pisaca: ‘Snagom naše ljubavi i naše volje, mi možemo promijeniti našu sudbinu, kao i sudbinu mnogih drugih”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније