Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

14. 03. 2013. 12:22   >>  12:20

ZIMSKI SALON KNJIGE

Za kraj "Buke" -"Školice"

Promocijom kultnog romana Hulia Kortasara "Školice", koji je objavila izdavačka kuća "Nova knjiga", sjutra u 21 sat, u Gradskoj knjižari na I spratu, zatvara se "V Zimski salon knjige – Booka 2013".


Na promociji će govoriti urednica u izdavačkoj kući "Nova knjiga" Jelena Krsmanović, a specijalni gost je jedna od najznačajnijih i najcjenjenijih prevodilaca u regionu Silvija Monros-Stojaković .

Biografija Silvije Monros-Stojaković

Silvija Monros je rodjena 6. maja 1949. godine u Buenos Ajresu, Argentini. Živi u Beogradu od 1961.

U tom gradu je završila osnovnu školu i tadašnju Osmu beogradsku gimnaziju, a diplomirala sa najvišim ocjenama na dva odsjeka Filološkog fakulteta Beogradskog univerziteta, tačnije na katedri za francuski jezik i književnost i na katedri za španski jezik i hispanske književnosti.

U Londonu je položila ispit iz engleskog jezika prema programu Univerziteta u Kembridžu.
Iz studijskih razloga boravila je u više gradova, prije svega u Parizu i Madridu. Kao simultani prevodilac putovala je u mnoge zemlje Azije i Afrike, radeći kao ki-staf na samitima Nesvrstanih, da bi kasnije godinama prevodila simultano u većem dijelu nekadašnje Jugoslavije na veoma stručnim skupovima, koje je za zemlje regiona organizovala Španska agencija za razvojnu saradnju sa sjedištem u Sarajevu.

Kao stipendista Ministarstva kulture i obrazovanja Španije, objavila je istraživanje djela Hosea Ortege i Gaseta u njegovoj madridskoj Fondaciji, kojom prilikom je dobila i sertifikat Medjunarodnog kongresa održanog od 15. do 17. novembra 2000. godine. Na osnovu tog istraživanja napisala je knjigu koja je u dvojezičnom izdanju (španskom i srpskom), objavljena pod naslovom Ortegina klepsidra. Osvrt na stavove španskog mislioca Hosea Ortege i Gaseta, iz ugla njihove prilagodjene primene na savremenu balkansku stvarnost.

Silvija Monros-Stojaković takodje je autor sljedećih knjiga: "Poslednje Kortasarove školice" (epistolarni roman nastao iz prepiske sa autorom Školica); "Ogledalo ljubavi" (metafizički roman na osnovu priredjene prepiske dvoje beogradskih slikara ruskog porijekla, Olje Ivanjicki i Leonida Šejke); "Grad nad gradovima" (dvojezično izdanje poslatih i primljenih pisama tokom bombardovanja Beograda tokom 77 dana jedne beskrajne noći u proleće 1999); "Nastaviće se... " (autobiografski roman u vidu telenovele); "Mi, Salvador Dali" (monografija o slavnom slikaru kojom mu je na srpskom odato priznanje povodom stogodišnjice njegovog rodjenja 2004), "Moja Argentina" (roman o perspektivi i druga putovanja) i "Sve u svemu" (pjesnička zbirka o ćutnjama pored vode). 

U štampi su joj još neke autorske knjige. Piše priče, oglede, poeziju, predgovore, pogovore, mejlove pa čak i pisma. Saradjuje sa brojnim književnim časopisima iz zemlje i inostranstva, kao i sa najuglednijim dnevnim listovima, ali i sa kulturnim emisijama na radiju i televiziji Beograda, uglavnom besplatno. Poslije svih ovih godina ona je takoreći prva koja je iz Srbije 2009. pozvana da učestvuje u radu Književnih prevodilaca Hrvatske. 

U svakom slučaju,srž  njenog profesionalnog rada čine književni prevodi. Broj prevedenih naslova na srpski - ali i sa srpskog na španski, te sa katalonskog, francuskog i portugalskog na srpski - premašuje stotinu bibliografskih jedinica. U okviru tog segmenta njenog rada posebno treba pomenuti prevod kultnog romana "Školice" argentinskog pisca Hulija Kortasara, prevod hipnotičke proze savremenog španskog pisca Havijera Marijasa, ali i prvi cjeloviti prevod nekog djela katalonske književnosti, ujedno i najprevođenijeg djela te književnosti: "Dijamantski trg"  Marse Rudurede. 

Uz to, član je Udruženja književnih prevodilaca Srbije, Udruženja književnika Srbije i Udruženja konferencijskih prevodilaca Srbije, a predsednica je Jugoslovenskog udruženja latinoamerikanista (yulatam.org), koje je na desetogodišnjicu trajnog prelaska Horhea Luisa Borhesa u vavilonsku biblioteku u Beogradu organizovalo Medjunarodni simpozijum na kojem je učestvovala i Borhesova udovica Marija Kodama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније