Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Marija Razić

14. 03. 2013. 13:39 >> 13:55

TOP 10

Koje (papirne) knjige čitamo?

Portal RTCG saznaje da je čitanje knjiga i dalje popularno u Crnoj Gori, a čitalačka publika voli sve: od istorijskih,stručnih, klasika, modernih, onih koje nameće svijet, pa do onih opuštajućih štiva, koja se brzo zaboravljaju.

1.       Čovjek koji nije želio da voli – Federiko Moća

Autor bestselerapopularni pisac ljubavnih romana, koji je otvorio "5. Zimski salon knjige Booka 213.", drži prvu poziciju na Listi "Top 10 najčitanijih i najprodavanijih knjiga" u "Gradskoj knjižari".

U novom romanu Federika Moće uživaćemo u priči o uzbudljivom susretu dvije izgubljene duše pune ljubavi i strasti. Slojevit i složen roman koji obilježava novu etapu u pisanju autora, čije knjige čitaju milioni mladih ljudi širom svijeta.

2.       Ruska zima –Dafni Kalotaj

Nezaboravna priča o putovanju jedne žene od mračnog svijeta Staljinove Rusije do savremenog Bostona i o tajni za koju bi sve učinila da je sakrije.

U ovoj uzbudljivoj priči o ljubavi i umjetnosti, izdaji i iskupljenju, tajanstveni komad nakita čuva ključ tajne koja će svima promijeniti život.

3.       Molitva moje majke – Nafisa Hadži

Ovaj naslov je upravo preporuka popularnog Haleda Hoseinija, koji za „Molitvu“ kaže:

"Dirljiv i poetičan roman o značenju porodice, tradicije i spona koje nas vežu. Molitva moje majke predstavlja priču o majkama i kćerima, priču o mladoj ženi koja se našla na životnom raskršću i koja će – vođena svojim porodičnim nasljeđem, vjerom, porijeklom, kulturom i vlastitom odlučnošću – krenuti putem duboke samospoznaje.

4.       50 nijansi siva –E.L.Džejms

Knjiga koja je zavela čitav svijet! Romantičan i neobuzdan, ovo je roman koji će vas opsijedati, posjedovati i zauvijek se vezati za vas. 

Nakon što je studentkinja književnosti Anastazija Stil intervjuisala Kristijana Greja – sivookog, prelijepog, moćnog poslovnog muškarca – osjeća se izuzetno uznemireno. Ubijeđena da je njihov sastanak loše prošao, pokušava da više ne misli na taj događaj – sve dok se Grej ne pojavi u prodavnici u kojoj ona radi i pozove je da izađu.

5.       Kaluđer koji je prodao svoj ferari – Robin Šarma

Ovo je knjiga o tome kako da ostvarite svoje snove i uzmete sudbinu u svoje ruke. To je priča o vrhunskom advokatu Džulijanu Mentlu, koga je trka za uspjehom i novcem, dovela do skoro fatalnog infarkta usred završne riječi u prepunoj sudnici. Taj bliski susret sa smrću natjerao ga je da razmisli o svom životu, o tome čemu zaista teži i šta je suština života i sreće. U potrazi za tim odgovorima odlazi na jedno neobično putovanje, u visine Himalaja među mudrace Sivane, gdje započinje njegov nov, jednostavan život pun vedrine.

6.       Veliki rat- Aleksandar Gatalica

Veliki rat je epski velik, a savremen roman o najvećem istorijskom preokretu na početku dvadesetog vijeka.
Nije to samo portret izvanredno mnogo ljudskih  sudbina, već ubjedljiva slika sloma velike nade u  srećnu budućnost čovječanstva. Usred tog potresnog  događaja nižu se neodoljive epizode o nečemu što  je i stvarno i nevjerovatno, i izmišljeno i proživljeno, trijumfuju ljudska osjećanja i sjenka pobjede ostavlja  svoj trag.  Prateći sudbine preko sedamdeset junaka, na svim zaraćenim stranama, Gatalica je oblikovao pobjednikei poražene, generale i operske pjevače, vojnike i  špijune, male, obične ljude uspijevajući da obuhvati  čitavu epohu. 

 

7.       Life lift- Slavica Perović

Roman literarno obuhvata priču u priči i jezički jezik u jeziku. Glavni lik, Agneza Ena, novinarka u Montenegro Tajmsu, pokušava da napiše esej o ženama i moći kojim će konkurisati za prestižnu nagradu "European Online Journalism Award".

 

 

Paralelno sa pisanjem eseja, dešava se njena lična drama. Zagledana u svoj život, polako otkriva da se na njemu odražavaju mnoge zakonitosti fenomena koje istražuje, naročito bračnih, ali i prijateljskih koji uključuju česte manipulacije bliskošču, što postepeno vodi u izdaju.

Montenegrinski kulturni obrazac otkriva visoku društvenu (i bračnu) hijerarhizovanost koja je sveprožimajuća, što zateže masku privida da je takav poredak stvari u redu. Stvarnost i esej polako se prepliću dok u jednom trenutku život protagonistkinje ne postane predložak za tekst eseja.

8.       Štampar i Veronika – Katarina Brajović

Roman o Božidaru Vukoviću Podgoričaninu, pioniru srpskog štamparstva. Radnja romana Brajovićeve odvija se između prelijepe Venecije i tragičnog Konstantinopolja. Na toj dramatičnoj raskrsnici XV i XVI stoljeća, u strašnom metežu vjerskih, političkih i kulturnih svjetova, odvija se ljubavna povijest mladića iz naših krajeva koji je, mada izgnanik, čvrsto riješio da se posveti i vrlini i uspjehu. Sudbinom bačen u taj čudesni kovitlac, opčinjen knjigom i sjećanjem na zavičaj, on u visokom društvu traži sopstveni put do sreće koja ga mami i koja u varljivo izmiče. Njegovi snovi postaju stvarnost - podjednako neutješna i fantastična.

9.       Problem Spinoza – Irvin Jalom

U novom Jalomovom romanu istražuje se unutrašnji život Spinoze – filozofa koji je promijenio tok istorije prokrčivši put prosvjetiteljstvu, koji je osnovao biblijski kriticizam i koji je formulisao mnogo ideja relevantnih za oblast psihoanalize.

Naporedo sa naracijom o Baruhu Spinozi otvara se priča o ličnom razvoju i unutrašnjim proživljavanjima Alfreda Rozenberga, glavnog ideologa nacizma, koji je odigrao ključnu ulogu u nacističkom pogromu evropskih Jevreja.

Spinozu i Rozenberga dijele tri vijeka, a ipak Rozenberg i nacisti imali su neprijatan „Problem Spinoza“: mnogi cijenjeni njemački mislioci, među njima i Gete, cijenili su Jevrejina Spinozu. Taj paradoks je čvorište ovog romana.

10.   Jedi, moli, voli – Elizabet Gilbert

Elizabet Gilbert je u ranim tridesetim i ima sve što moderna Amerikanka može da poželi – muža, dom, uspješnu karijeru – ali umjesto da bude srećna i ispunjena, ona je uplašena i zbunjena. Ovo je uzbudljiva ali i prosvjetljujuća priča o tome kako je junakinja ove knjige sve očigledne sinonime za uspjeh ostavila iza sebe, ne bi li pronašla istinsku sreću. Nakon razvoda i duboke depresije, Gilbertova je odlučila da ispita tri različita aspekta svoje prirode, odmetnuvši se u tri različite kulture: ispitivala je zadovoljstvo u Italiji, duhovnost u Indiji i ravnotežu između zadovoljstva i božanskog na indonežanskom ostrvu Bali.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније