Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

14. 03. 2013. 23:23 >> 23:15

ZETSKI DOM

Cetinje: Nastupila Marianđela di Đamberardino

Koncert italijanskog operskog soprana Marianđele di Đamberardino uz pratnju klavirskog seksteta Muzičkog centra Crne Gore održan je večeras u Zetskom domu na Cetinju. Na programu koncerta izvedene su Pučinijeve arije „Si mi chiamano Mimi“ iz „Boema“, „Un bel di vedremo“ iz „Madam Baterflaj“, „Vissi d'arte“ iz „Toske“ i „O mio babbino caro“ iz „Đanija Skikija“, zatim „Romanza della Villa“ iz Leharove „Vesele udovice“, kao i Verdijev Preludij iz prvog čina „Travijate“, arija „Adio del passato“ iz iste opere i „Va pensiero“ iz „Nabuka“.

Italijanska operska diva nam je nakon koncerta kazala da je veoma počastvovana što je dobila priliku da nastupi u našoj zemlji.

„Ovo je moj prvi nastup u Crnoj Gori i veoma sam počastvovana na povjerenju koje su mi ukazali reditelj Tavijani i italijanska ambasada. Program večerašnjeg koncerta osmislili smo ja i reditelj Tavijani a uzeli smo i obzir i činjenicu da ja pjevam Pučinijeve opere“, kazala je di Đamberardino.

Koncert je bio prilika i da poznati italijanski reditelj Franko Tavijani snimi prve kadrove dokumentarnog filma o kraljici Jeleni Savojskoj.

„Kadrovi koje sam večeras snimio prvi su kadrovi mog filma a nastali su u razgovoru sa publikom koja je došla u Zetski dom. Želim da pohvalim sve sa kojima ovdje sarađujem i da kažem da su to ljudi koji gledaju u budućnost. Najveći dio mog filma snimiću u Crnoj Gori jer želim da prikažem život Jelene Savojske prije nego što je postala kraljica. Njen život nakon toga ciniće kraći dio filma i to ću snimiti u Italiji“ kazao nam je Tavijani.

Najavio je da će film biti završen do ljeta i da će najvjerovatnije biti prikazan najprije na nekom od festivala u Crnoj Gori.

„Film će biti prikazan i na televiziji jer sarađujemo sa Atlas televizijom čijom tehnikom sve snimamo. Uglavnom sva moja ekipa je odavde. Sa ambasadorom Serđom Barbantijem i Leticijom Maraini,  već četiri godine radim na ovom projektu a na pomoći moram da zahvalim Ministarstvu kulture i Ministarstvu turizma kao i Prijestonici Cetinje“, rekao nam je italijanski reditelj.

Ambasador Italije Serđo Barbanti je istakao da je veoma zadovoljan što ponovo čuje italijansku operu na Cetinju.

„Ovo je značajan događaj iz više razloga a želim da pomenem da je ovo i mjesto gdje je rođena kraljica Jelena o kojoj ćemo uskoro gledati i film“, zaključio je Barbanti.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније