Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

22. 03. 2013. 10:21 >> 10:24

ODBROJAVANJE

"Rijksmuseum" konačno otvara vrata

Nakon deset godina kompletne obnove, restauracije fundusa i adaptacije i nadogradnje zgrade, u subotu, 13. aprila, otvara se slavni "Rijksmuseum" u Amsterdamu, jedan od najvećih u svijetu, koji u svojoj kolekciji ima brojna umjetnička remek-djela, među kojima i poznatu Rembrandtovu 'Noćnu stražu'.

Otvoriće  ga holandska kraljica Beatriks, samo dvije nedjelje prije svog silaska s trona - abdicirala je u januaru, nakon 33 godine vladavine u korist svog sina princa Vilijema-Aleksandera. 

Muzej će biti otvoren 365 dana u godini od devet do 17 sati, što je svojevrsni svjetski kuriozitet, ulaznice će koštatii 15 eura, a nova spektakularna postavka od čak osam hiljada eksponata u 80 galerijskih dvorana posjetiocima će pružiti detaljni uvid u 800 godina umjetnosti Holandije  i svijeta od srednjeg vijeka i renesanse do 21. vijeka, odnosno, od slikara Rembranta van Rijna i Johannesa Vermeera van Delfta do dizajnera i arhitekte Gerrita Rietvelda. 

Preuređenje Rijksmuseuma smatra se jednim od trenutno najznačajnijih muzejskih projekata u svijetu, a o njegovoj veličini svjedoči podatak da je u njegovom fundusu pohranjeno gotovo milion eksponata, primjera radi, 6500 slika, 90 hiljada skulptura i ostalih predmeta (porculan, srebro...), 150 hiljada fotografija i 700 hiljada radova na papiru. 

Amsterdam već mjesecima prati obnovu Rijksmuseuma, čak je na prednjoj fasadi postavljen umjetnički rad dizajnera Maartena Baasa nosioca titule 'Dizajner godine 2009.', koji je napravio posebnu verziju čuvenog digitalnog sata "Sweepers Clock", koji otkucava sate, minute i sekunde do svečanog otvaranja muzeja. U obnovu muzeja utrošeno je 375 miliona eura, a najvećim dijelom finansirali su ga holandsko Ministarstvo obrazovanja, kulture i nauka, zatim sam Rijksmuseum, te brojni sponzori i donatori čiji su prilozi omogućili restauraciju umjetnina. 

Danska vlada je već 2000. godine odobrila projekt preuređenja muzeja, a muzej je zatvoren za javnost tri godine kasnije. Plan je bio da se muzej otvori 2008., ali je zbog brojnih problema, od osvjetljenja i prostorne dinamike, od kojih je najveći bio otkriće azbesta u zgradi što je trebalo stručno sanirati, obnova kasnila. 

Uprtavnik muzeja Wim Pijbe, jednom prilikom je izjavio da mu se čini 'da je tokom obnove sve što je moglo poći naopako, pošlo naopako', no uprkos tome bio je optimističan tako da se danas očekuje da će se nakon obnove broj posjetilaca muzeja udvostručiti. 

To konkretno znači sljedeće: muzej koji se prostirao na 10.500 hiljada kvadrata prije obnove posjećivalo je godišnje oko 1,2 miliona ljudi, a sada će imati kapacitet od 1,5 do dva miliona posjetilaca godišnje.(Tportal)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније