Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

28. 03. 2013. 09:05   >>  09:08

PRIČA O OBIČNIM LJUDIMA

Predstava "Tigar" premijerno izvedena u Zetskom domu

Povodom Međunarodnog dana pozorišta, na sceni „Generacija“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom sinoć je premijerno izvedena predstava „Tigar“, koju je po tekstu Mari Šizgral režirao Petar Pejaković.

Komad Tigar je ironična priča o malom čovijeku, o običnim ljudima. Govori o tome kako poštar otima domaćicu i odlučuje da je ritualno muči i ubije zato što je žestoko frustriran kako svojim životom tako i društvenim sistemom koji ga čini bespomoćnim i malim, zbog čega iz očaja traži tigra u sebi.

Tigar je i triler i komedija i melodrama. Dželat i žrtva se zbližuju, patologija njihovih malih normalnih života pretvara se u normalnost patološke situacije sa srećno fatalnim krajem.Likove poštara i domaćice na sceni zetskog doma oživjeli su glumci sa cetinjske akademije Slaviša Grubiša i Radmila Božović kojima je to ujedno bila i diplomska predstava u klasi profesora Branimira Popovića.

 

Mladi glumci su nam nakon premijere kazali da su zadovoljni svojim radom na ovom zahtjevnom tekstu koji je trajao prethodnij nekoliko mjeseci.Slaviša Grubiša ističe da je bilo zadovoljstvo raditi sa rediteljem Pejakovićem uprkos tome što je rad na samoj predstavi bio prilično težak jer studentski projekti zahtijevaju mnogo truda.

"Mislim da smo uradili dobar posao i jako sam zadovoljan i bio je veliki zadatak i da se uhvatim u koštac sa temom koja je i danas aktuelna ", rekao je on.

Radmila Božović dodaje da nije bilo jednostavno oživjeti lik žene koja je oteta i dodaje da kvalitet ove drame pokazuje činjenica da pisac Marej Sizgal ne osuđuje svoje likove već govori o problemu.

"Pisac likovima daje različita lica čovjekova,ne osuđuje ih",naglašava ona.

Zadovoljan nakon premijere bio je i reditelj Petar Pejaković koji ukazuje da su glumci ispunili njegova očekivanja.

"Pokazali su jako puno stvari i u baš su me iznenadili i u glumačkom i u kretivnom smislu",ističe Pejaković.

Tigar ce nakon premijere biti na redovnom repertoaru Zetskog doma.

 

 

 

 

Milena Stanojević,Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније