Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

28. 03. 2013. 19:28 >> 19:36

DRUGI DIO PROJEKTA

Cetinje: „Umjetnost, plastika i reciklaža“

Povodom završetka drugog dijela treninga u okviru projekta „Umjetnost, plastika i reciklaža“ koji organizuju Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i NVO „Zona Kulture“ u Ministarstvu kulture na Cetinju održana je konferencija za novinare.

Trening je realizovan kroz seriju cjelodnevnih radionica kreativne reciklaže, koje su pohađali studenti umjetničkih akademija sa Cetinja i iz Albanije.

Teorijski dio radionica je sredinom marta u Ministarstvu kulture vodio njemački umjetnik Gerhard Bar, a nakon toga je praktični dio realizovan na Fakultetu likovnih umjetnosti uz nadzor umjetnika Bara i direktora NVO „Zona Kulture“ Igora Rakčevića.

Zahvaljujući se ministarstvu kulture koje je obezibijedilo prostor za radionice, Rakčević je kazao je da je tokom ovog projekta došlo do vrijedne saradnje sa Fakultetom likovnih umjetnosti te da je 20 crnogorskih studenata steklo osnovna znanja o ovoj inovativnoj tehnici.

„Ono što je posebno važno jeste to što smo uspostavili povoljen link između crnogorskih i albanskih studenata i nadam se da će se njihova saradnja nastaviti i na drugim projektima“, rekao je Rakčević

O dometima umjetničke radionice te primjeni tehnologije govorio je međunarodni konsultant Gerhard Bar koji je i jedan od osnivača kompanije „Bar i Knegl“ koja je još 1993. u Njemačkoj pokrenula praksu korišćenja umjetnosti i dizajna u promociji reciklaže plastičnog otpada i tokom proteklih 20 godina došla do jako zapaženih rezultata.

„Važani socijalni aspekti upotrebe plastike koju nazivamo socijalnom plastikom jeste specifična umjetnička dimenzija ali i intervencija jer umjetnost mora da budi i podstiče na reagovanje“, kazao je Bar i dodao da su crnogorski i albanski sudenti tokom radionica bili jako vrijedni.

U okviru konferencije za novinare predstavljeni su umjetnički radovi koji su nastali na radionicama.

Projekat  „Umjetnost, plastika i reciklaža“ je finansiran iz Prekograničnog programa Albanija-Crna Gora u okviru EU instrumenta predpristupne podrške IPA.

Ukupna vrijednost projekta je 179 hiljada eura i trajaće do 1. decembra 2013.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније