Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 04. 2013. 13:27 >> 13:30

FINALISTI

FOTO: Urbano i ruralno

Velika švajcarska biotehnološka kompanija "Singenta" (Syngenta),objavila finaliste ovogodišnjeg takmičenja za najbolje fotografije na temu ruralnih i urbanih sredina u savremenom svijetu.

Pobjednici "Syngenta Photography Award" biće izabrani u Londonu u maju, a nagradni fond iznosi 65.000 dolara.

Za nagrade u profesionalnoj kategoriji takmičiće se finalisti Jan Brikzinski iz Poljske, Pablo Lopez Luz iz Meksika i Mimi Molika iz Italije. U otvorenoj kategoriji kandidati za nagrade su Andre Fransis iz Brazila, Holi Linton iz SAD-a i Vitali Popkov iz Ukrajine.

U profesionalnoj kategoriji bilo je prijavljeno više od 450 fotografija, a u otvorenoj više od 2.500. 

Jan Brikzinski na svojim fotografijama iz serije 'Arnes' dokumentuje zabačena područja islandskih fjordova. On je nekoliko mjeseci proveo istražujući odnos male seoske zajednice od 38 ljudi, koja čitavu godinu brine o gotovo 3.000 ovaca, s prirodnim okruženjem. 

Pablo Lopez Luz na svojim fotografijama iz serije 'Terrazo' tematizuje posljedice prekomjerne naseljenosti i nedostatka strukture u razvoju meksičkih gradova i gubitka veze s prirodom.

Dokumentarni fotograf Mimi Molika u svojim djelima rasvjetljava društveno ekonomska i politička pitanja. U seriji 'En Route to Dakar' portretiše promjene u krajoliku Dakra i prodor urbanizacije u ruralna područja.

Andre Fransis s fotografijom 'Biti produktivan znači biti nezavisan', predstavlja stanovnike u predgrađu Najrobija koji uče jednostavne tehnike samostalne proizvodnje hrane.

Holi Linton na slici 'Madonna purana' prikazuje farmerku iz Masačusetsa, koja grli i smiruje svoja četiri ćurana koji će biti zaklani za "Dan zahvalnosti".

Vitalii Popkov na fotografiji 'Dostavljači energije', prikazuje ženu koja kroz snijeg u naprtnjači nosi naramak grana za grijanje, dok se u pozadini vidi dalekovod.
 
Kompanija "Singenta" ima svoja predstavništva  u više od 90 zemalja s više od 27.000 zaposlenih. Jedan je od najvećih svjetskih proizvođača sjemena i pesticida, a njeni čelnici ističu da im je misija unaprjeđenje poljoprivrede i proizvodnje hrane uz očuvanje okoline.

Fotografije koje su ušle u finale takmičenja možete pogledati u foto galeriji:


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније