Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

05. 04. 2013. 10:27   >>  10:27

RETROSPEKTIVA RADOVA

Otvorena izložba Lusjena Bernharda na Cetinju

Retrospektiva izložba radova njemačkog umjetnika Lusjena Bernharda otvorena je sinoć u Njegoševoj Biljardi na Cetinju. Izložbu, koja se sastoji od plakata , komercijalne umjetnosti, dizajna ambalaže, dizajna knjiga i tipografskih pisama, realizuje Narodni muzej Crne Gore, u saradnji sa Gete Institutom i Institutom za veze sa inostranstvom iz Štutgarta.

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković kazala je, na otvaranju, da se bez doprinosa Lusijena Berharda  ne može se zamisliti vizuelno oblikovanje savremenog plakata, koji se zasniva na jasnoći i konciznosti, a koji, danas , pored drugih osnovnih oblika plakata, uspješno opstaje.

„Njegove dizajnerske kreacije su robne marke Boš, Audi, Štiler, Ufa, Pelikan, Kafa HAG. Zahvaljujući njemu, njemačka plakatna reklamna umjetnost početkom XX vijeka prevazišla je do tada vodeće zemlje Francusku, Veliku Britaniju, čak i SAD. U svom ateljeu u Berlinu radio je idejna rješenja za plakate, reklamne oglase, tipografska pisma i logotip, a bio je i prvi profesor na katedri za reklamu u Obrazovnom centru Muzeja primijenjenih umjetnosti. Ono što ga čini posebnim i jedinstvenim je njegov revolucionarni iskorak prema modernom i inovativnom”, istakla  je Zeković.

Ona je ukazala da istorijski plakat, koji reklamira šibice „Prister“ iz 1903., predstavljao je prvi iskorak u odnosu na tradicionalne forme. Ovaj plakat je zasnovao stil poznat kao „Berlinski predmetni plakat“, započevši tako potpuno novo shvatanje reklame.

Kustos postavke Hubert Ridel kaže da je ovom izložbom želio da publiku upozna s umjetnikom koga možda možemo smatrati i najznačajnijim njemačkim reklamnim grafičarom svih vremena.

„Bernhard je pronašao , takozvani, „telegramski stil“ za plakate. Njegov stil prvo su prihvatile njegove berlinske kolege, a zatim i umjetnici u cijeloj Njemačkoj. Mnogi su ga kopirali, ali je samo mali broj uspio da dostigne Bernhardov nivo”, smatra Ridl.

U okviru predstavljanja izložbe, danas je organizovana radionica kustosa postavke Huberta Ridela sa studentima grafičkog dizajna FLU Cetinje. Koordinatorka projekta je istoričarka umjetnosti Mirjana Dabović Pejović.

Lucijan Bernhard je rođen 15. marta 1883. u Kanštatu kraj Štutgarta, pod imenom Emil Kan. Godine 1901., seli se u Berlin i počinje da koristi pseudonim Lusjen Bernar (ime će zvanično promijeniti 1914. godine). Bio je član udruženja Dojčer verkbund, umjetnički direktor preduzeća Dojče verkšteten fir handverkskunst u Berlinu, Društva s ograničenom odgovornošću „Verbedinst“,  umjetnički savjetnik Udruženja ljubitelja plakata. Savez grafičkih dizajnera Njemačke proglasio ga je počasnim članom. Predavao je oblikovanje pisma i izradu plakata na Višoj školi za umjetničku dekoraciju u Berlinu, bio je profesor Grafičkog dizajna u Obrazovnom centru Muzeja primijenjene umjetnosti u Berlinu, predavao je na Univerzitetu u Njujorku. Učestvovao je u osnivanju prve međunarodne agencije za dizajn „Kontempora“. Povlači iz profesionalnog života 1956., obilježivši prethodno odlazak sa scene izložbom. Preminuo je u Njujorku 29. maja 1972. godine.

 

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније