Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 04. 2013. 18:59 >> 18:59

„ŠUNKA,ŠUNKA“

Umro španski reditelj Bigas Luna

Španski reditelj Huan Hose Bigas Luna, čiji je film “Šunka, šunka” iz 1992. lansirao karijere glumaca Penelope Krus i Havijera Bardema, umro je danas u 68. godini na sjeveroistoku Španije.

Novinska agencija Evropa pres i španska državna televizija RTVE navele su, citirajući članove njegove porodice, da je Bigas Luna umro u svojoj kući u Rijeri de Gaji, poslije duge borbe s rakom.

Bigas Luna je rođen 1946. godine u Barseloni. Bio je i scenarista, slikar i fotograf.

Profesionalnu karijeru započeo je u svijetu dizajna 60-tih, kada je pokazao i veliki talenat za konceptualnu umjetnost i vizuelne tehnologije.

  Njegov prvi film “Tatu” iz 1976. nije ostvario neki zapaženi uspeh kod publike, a pravi proboj i svjetski ugled stekao je duhovitim ostvarenjem “Šunka, šunka”, prvim djelom “Trilogije Iberike”, koju čine još i “Zlatna jaja” i “Mjesec i sisa”.

Za “Šunku, šunku” dobio je “Srebrnog lava” na filmskom festivalu u Veneciji i “Nagradu žirija” na festivalu San Sebastijan.

  Njegov osobeni rediteljski pečat čine i često divlje scene seksa, a u jednom intervjuu iz 1998. je rekao da “voli hranu, seks i intelekt”.

  “Kad povežete hranu i seks, kao dvije vrlo animalne stvari, s intelektom, onda dobijate jednu dosta zanimljivu kombinaciju... Ukus, erotizam i duhovnost su za mene okosnica, tri stvari za koje sam najviše zainteresovan”, rekao je Bigas Luna.

On je u istom intervjuu rekao da “kad ne bi bilo ljubavi, on ne bi razumio život”.

A govoreći o smrti, kazao je da “će umreti u 82. godini u ljeto i to snimajući film”.

“Zato što je 82 dobar, veliki, značajan broj, ljetnji mjeseci su elegantni mjeseci za umiranje jer vas tada sunce grije, a snimanje filma se uz sve to savršeno uklapa. Kao što vidite, odabrao sam ono što mi je srcu drago za taj, što bi Bunjuel rekao, posljednji uzdah”, rekao je Bigas Luna.

  Na pitanje kako s takvom lakoćom i opuštenošću priča o smrti, Bigas Luna je tada odgovorio: “Zato što se za nju ipak lagano pripremam. Lagano i na vrijeme. Nema mi druge”.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније