Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Beta ]

24. 03. 2015. 23:30 >> 23:25

ŠIROM SVIJETA

Uskoro posthumni memoari Mandele

Posthumni memoari Nelsona Mandele, o periodu kada je bio prvi demokratski izabran predsjednik Južne Afrike, biće sljedeće godine objavljeni širom svijeta, najavljeno je danas u Londonu.

 

Izdavač Pan Makmilan naveo je da će nastavak Mandelinog bestselera, autobiografije "Duga šetnja do slobode", po kojoj je snimljen i film čija je premijera bila krajem 2013, izaći u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi, Indiji, Australiji i Okeaniji 2016. Prava za njegovo objavljivanje u SAD i Kanadi još nisu prodata.

Izdavač je naveo da Fondacija Nelsona Mandele ima "pozamašan ali nezavršen rukopis Mandele", napisan prije nego što je umro u decembru 2013. u 96. godini.

Prema želji njegove udovice, rukopis će završiti grupa bivših Mandelinih savjetnika.

Mandelina udovica rekla je da je njen suprug rad na knjizi počeo 1998, pred kraj petogodišnjeg predsjedničkog mandata.

Ona je dodala da ga je Mandela vidio kao "prirodni nastavak 'Duge šetnje'", u kojoj je opisao svoje rane godine, političku borbu protiv aparthejda u Južnoj Africi i 27 godina koje je proveo u zatvoru.

Pan Makmilan je naveo da će knjiga, koja još nema naslov, biti "iskrena i oštroumna slika teškoća sa kojima se Mandela suočavao tokom predsjedničkog mandata, ali i pogrešnih koraka u savremenoj Južnoj Africi".

Glavna urednica knjige Džordžina Morli rekla je da će u njoj Mandela "podsjetiti čitaoce za šta se zalagao, i kako je i dalje moguće da njegova vizija i politička filozofija promijene ne samo Južnu Afriku već i cijeli svijet".

Mandela je pušten iz zatvora 1990, a 1994. je pobijedio na prvim izborima u Južnoj Africi na kojima su učestvovali pripadnici svih rasa.

Zajedno s bivšim predsjednikom Sjeverne Afrike Frederikom de Klerkom dobio je 1993. Nobelovu nagradu za mir, za pregovore koji su okončali vladavinu bijelaca.

On je napustio predsjedničku funkciju 1999, kako bi mogao da se posveti dobrotvornom radu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније