Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

11. 04. 2015. 21:30   >>  22:31

ZAKON O KINEMATOGRAFIJI

Različiti stavovi operatora i filmskih stvaralaca

Novi Zakon o kinematografiji uskoro ce se naći u državnom Parlamentu pred poslanicima. Predlog zakona donosi tri ključne novine, a jedna od njih - podsticajne mjere za razvoj te djelatnosti, tumači se različito od strane filmskih stvaralaca sa jedne i mobilnih operatora i internet provajdera, s druge strane.

Iako raniji Zakoni o kinematografiji iz 2002. i 2008. nijesu bili loši i regulisali su neke od važnih aspekata filmske djelatnosti, na primjer borbu protiv piraterije, nijesu bili primijenjivani u cjelosti, što znači da pored unapređenja te djelatnosti i njenog statusa, nije mnogo učinjeno.

Novi zakon, koji je u fazi izrade, prošao je sve skupštinske odbore i trebao bi ubrzo da se nađe u Parlamentu. On donosi tri ključne novine - osnivanje Filmskog centra, novi način finansiranja i podsticajne mjere za razvoj kinematografije.

"Na novom zakonu smo radili dugo, pokušavajući da njime predvidimo i normiramo samo ono što mogu biti prednosti u ovoj oblasti kulture", kazala je pomoćnica ministra za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Dragana Milić.

Operatori javnih komunikacijskih mreža, Crnogorski Telekom, M:tel, Telenor, već odavno širokim spektrom nude internet usluge, a neki iznajmljivanje kinematografskih djela, što neosporno doprinosi njihovom direktnom i indirektnom iskorištavanju.

I dok filmski radnici smatraju da to treba da se plati, operatori smatraju da ne treba i da je u pitanju, kako kažu, biznis barijera. Iz Telenora su TVCG saopštili da smatraju da takse koje predviđaju da operatori izdvoje 0.9 odsto od ostvarenog godišnjeg prihoda od usluga pristupa internetu, distribucije TV programa i iznajmljivanja kinematografskih djela ima diskiminatorni karakter. To je i stav i ostalih operatora.

S druge strane, filmski stvaraoci smatraju da nije riječ o biznis barijeri.

"Od njih se ne traži milost ili pomoć, već da to što oni, na primjer na internetu, vrte neke od filmova to naplaćuju i od toga imaju korist", naglasio je režiser Branko Baletić.

"Od jednog eura izvajalo bi se 0,9 centi. Dakle mnogo manje nego što to tako djeluje. Iz nečega što je neregulisano tržište, na osnovu čega oni ostvaruju prihod, ulagalo bi se u jedan transparentan fond, posvećen kvalitetu i razvoju filmske kulture", istakao je producent i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, Sehad Čekić.

"Mislim da je bilo dosta sponzorisanja koncerata na plaži. Crnogorska kultura i kinematogafija, bez obzira šta se o njoj misli, jača je od koncerta na plaži", naglasio je režiser Draško Đurović.

Šta će nam donijeti novi Zakon o kinematografiji ostaje da se vidi kada, odnosno ako bude donesen.

Vanja Kovačević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније