Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

14. 04. 2013. 22:45   >>  22:45

POŠTOVANJE DŽEZA

Filip Gavranović i Lara Lube u Zetskom domu

U okviru manifestacije "Poštovanje džeza u Crnoj Gori", sjutra će dvoje mladih muzičara Filip Gavranović i Lara Lube održati koncert u Kraljevskom pozorištu Zetski dom sa početkom u 20 sati. Koncert će biti održan u saradnji sa udruženjem „Umjetnost džeza- Jazz Art“.

 

Pjevačica Lara Lube je rođena i odrasla u Berlinu. U petnaestoj godini, nakon sedam godina sviranja violine prešla je na pjevanje. Tokom svoje karijere pohađala je kurseve svjetski poznatih imena kao što su Dena DeRose, Ed Partyka, Romy Camerun i Julia Hülsmann.

Osim izvođačkog rada Lara Lübbe radi kao profesor pjevanja u „Musikschule der Stadt Wolfsburg” (muzička škola grada Wolfsburg-a), vodi horove i privatno podučava studente. Sve to skupa sa boravkom u Gracu preko Erasmus-a doprinijelo je njenom razvijanju i kao aranžera i kompozitora.

Zadnjih nekoliko godina se ne pojavljuje samo kao pjevačica i profesor već kao i kompozitor i aranžer. Treba izdvojiti festival u Dessau, „Kurt Weill Fest-u 2011“ na kome je izvedeno nekoliko njenih aranžmana.

Lara Lube učestvovala je u različitim projektima klasične, a capella i džez muzike koji su izvođeni u cijeloj Njemačkoj, Mađarskoj, Švedskoj i Južnoj Africi.

Filip Gavranović je rođen 1. Novembra 1988. godine u Puli u Hrvatskoj. Počeo je svirati klasičnu gitaru sa 9 godina. U Podgorici je završio nižu muzičku školu i prva dva razreda srednje u klasi profesora Nedeljka Pejovića, ostatak srednje je završio u klasi profesora Srđana Bulatovića i uporedo džez gitaru u klasi Milorada Šula Jovovića. 2007. godine upisuje klasičnu gitaru na cetinjskoj akademiji (Cetinje, Crna Gora) u klasi profesora Srđana Bulatovića koju u novembru 2009. napušta. U Maju 2010. upisuje džez akademiju u Gracu (Austrija), odsjek džez gitara u klasi profesora Guido Jeszenszky.

Svirao je u bendu “Banda od muzike” i mnogim drugim crnogorskim grupama. Gostovao je na koncertima mnogih bendova među kojima je najznačajnija grupa “Autumn For Free”. Takođe gostovao je na albumu Vladimira Maraša “10/8” i albumu “Signal Test” grupe “Autumn For Free”. Svirao je u brojnim predstavama Crnogorskog Narodnog Pozorišta. 2008., 2009. i 2010 je svirao na Petrovac Jazz Fest-u i mnogim crnogorskim festivalima posvećenim džezu među kojima je i Jazz Appreciation Month. Pored samostalnih projekata član je crnogorskog reagge banda “Fetah Vibration” sarađuje sa Cinzia Catania-om, džez pjevačicom iz Švajcarske i njenim bendom iz Graza, bendom “Backyard Jazz Orchestra” po vođstvom Peter Ehwald i Stefan Schultze i vanredni je član sastava “Baltazar”.Iza sebe ima mnoštvo koncerata među kojima najznačajniji jesu tri koncerta autorske muzike (ciklus “There’s No Time” iz 2006.), tri koncerta autorske muzike za sastavom “Baltazar” (2011).

 

Milena  Stanojević,Radio CG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније