Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

16. 04. 2013. 14:02 >> 14:07

UNIVERZITET KOLUMBIJA

Pulicera osvojio roman o Sjevernoj Koreji

Dodijeljene ovogodišnje Pulcerove nagrade, između ostalih i za najbolji roman, koji je ove godine osvojio pisac Adam Džonson za djelo "Siroče gospodarevog sina"', koji je žiri opisao kao 'predivno složenu priču'.

Prošle godine je skandal oko Pulicerove nagrade bio u tome što  žiri, prvi put nakon 35 godina, nije mogao  da odluči kome će da dodijeli i nagradu za najbolji roman (uprkos tome što je u konkurenciji, između ostalih, bio 'The Pale King'  Dejvida Fostera Volisa ), pa se zato napeto očekivalo što će biti s tom kategorijom u ovoj  godini.

Pulicera je ove godine dobio roman  'The Orphan Master's Son' Adama Džonsona, koji 'vodi čitaoce na avanturističko putovanje u dubinu totalitarne Sjeverne Koreje, ali i u najintimnija mjesta ljudskog srca', piše u zvaničnom obrazloženju nagrade.

Najboljom dramom proglašena je 'Disgraced' američkog pisca pakistanskog porijekla Ajada Akhtara, koja opisuje slom korporativnog advokata Amira tokom jedne zabave visokog društva na Menhetnu. U kategoriji istorije Pulicera je dobio profesor s Kornla  Frederik Logeval za priču na 800 strana, o francuskoj okupaciji Indokine koja je prethodila Vijetnamskom ratu i američkom upletanju u taj konflikt. 'Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America's Vietnam' je, smatra Pulicerov žiri, 'balansirana i detaljno istražena istorijska knjiga'.

Najboljom biografskom knjigom proglašena je 'The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo' Toma Rajsa, koji opisuje život oca slavnog pisca Aleksandra Dime. Naime baš je Tomas Aleksandar bio inspiracija svom sinu za slavni 'Grof Monte Kristo', s obzirom na to da je rođen kao sin ropkinje s Haitija, a završio je kao jedan od najboljih oficira Napoleonove vojske. 'On je bio najbolje pozicionirani crni vođa u bijelom društvu sve do modernih vremena', objasnio je Rajs svoju fascinaciju Tomasom -Aleksandrom Dimom.

U kategoriji poezije nagrađena je Šeron Olds  za zbirku pjesama 'Stag's Leap', koje tematizuju kraj pjesnikinjinog 30-godišnjeg braka.

 

Među publicističkim djelima nagradu je osvojila knjiga 'Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys, and the Dawn of a New America' Gilberta Kinga, koja opisuje advokatsku karijeru Turguda Maršala, kasnije prvog afroameričkog sudije na Vrhovnom sudu.

List "San Sentinel" iz Fort Loderdejla na Floridi dobio je ovogodišnju 97. Pulicerovu nagradu za javnu službu, za istraživački tekst o policajcima, koji su van dužnosti rizikovali živote da spasu građane, saopštio je žiri.

Radi se "o veoma dokumentovanoj istrazi o policajcima van dužnosti koji su vrlo brzo reagovali i spasli živote građana i zbog toga disciplinski kažnjeni".

Novinari "Insajd klajmet njuza" iz Bruklina dobitnici su nagrade za najbolju nacionalnu reportažu za oštre izvještaje o pogrešnoj regulaciji nacionalnih naftovoda i mogućim ekološkim posljedicama.

Nagradu za međunarodno izvještavanje za otkrivanje korupcije na visokom nivou u kineskoj vladi, uključujući i tajnog bogatstva rođaka kineskog premijera, dodijeljena je novinaru "Njujork tajmsa", Dejvidu Barbozi, sa posebnim naglaskom da je ta reportaža napravljena uprkos "velikom pritisku" kineskih zvaničnika.

Reporteri "Njujork tajmsa" Dejvid Berstou i Alehandra von Bertrab, dobitnici su Pulicerove nagrade za istraživačko novinarstvo i to za članke o tome kako kompanija "Volmart" koristi mito da bi dominirala tržištem u Meksiku.

Zahvaljujući njihovom izvještavanju, praksa ove kompanije se promijenila, saopštio je komitet za dodjelu nagrada.

Nagrade za fotografiju dobili su fotograf AFP-a za snimak iz Sirije i pet fotoreportera AP-a.

Pulicerova nagrada dodjeljuje se i za muzička djela, a u toj je kategoriji nagrađena vokalna kompozicija 'Partitura za 8 glasova' Karolone Šau.

Pulicerova nagrada (engl. Pulitzer Prize) je američka nagrada koja se dodjeljuje za najveće doprinose u novinarstvu, književnosti i komponovanju muzike. Dodjeljuje je Univerzitet Kolumbija iz Njujorka.

Nagrada se dodjeljuje svake godine u 21 kategoriji. U 20 kategorija svaki dobitnik dobija diplomu i nagradu od 10.000 američkih dolara. Pobjednik u kategoriji javna služba u novinarstvu su uvijek novine koje dobijaju zlatnu medalju, iako se prilikom obrazlaganja nagrade može navesti i najzaslužniji pojedinac.

Nagradu je ustanovio Džozef Pulicer, mađarsko-američki novinar i izdavač, koji je nakon smrti 1911. sav svoj imetak zavještao Univerzitetu Kolumbija. Prva Pulicerova nagrade je dodijeljena 4. juna 1917. i otada se tradicionalno dodjeljuje svakog aprila. Dobitnike bira nezavisna komisija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније