Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

17. 04. 2013. 09:30 >> 11:46

Poetika Montenegrina

Predstavljena ova antologija

Antologija crnogorske poezije XX vijeka „Poetika Montenegrina“ Bogića Rakočevića promovisana je sinoć u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju. Knjiga je nedavno objavljena u izdanju biblioteke “ i Otvorenog kulturnog foruma.

Direktorica Nacionalne biblioteke Đurđe Crnojević Jelena Đurović kazala je da  antologija crnogorske poezije XX vijeka „Poetika Montenegrina“, kako zbog svoje brižljivo odabrane  sadržine, ali i referentnog priređivača koji je knjigu obogatio svojim analitičkim osvrtima na zastupljene stvaraoce predstavlja vrijednu i reprezentativnu publikaciju.

„Svojim izborom crnogorske poezije kroz četiri generacije pjesnika Bogić Rakočević dao je ne samo svoj sud najvrednijeg u našoj poeziji u stoljeću velikih ljudskih patnji i zadivljujućih dostignuća, već i poziva čitaoca na nova čitanja i izučavanja naše savremene književnosti“, rekla je Đurović.

Književnica i književna kritičarka Nela Savković Vukčević smatra da antologija Bogića Rakočevića dokazuje važnost savremene poezije i značaj njenog preglednog promovisanja, vrijednovanja i sistematizovanja.

 „Antologiziranje je uvijek ambiciozan projekt, a Rakočević ga ostvaruje samouvjereno, iskustvom pjesnika i kritičara, svjestan da je svaki sličan presjek uvijek i subjektivan. Iskreno zabrinut za sudbinu poezije, svjestan nametljivosti raznih savremnenih „čuda“, Rakočević ne piše samo da bi konstatovao potiskivanje pjesničke riječi, već vjerujući da se poezija ne može suštinski udaljiti od čovjeka, priziva zatomljenu svijest, intuitivno i estetsko u nama, kako bi zasijala ljubav prema poeziji“, ukazala je Nela Savković Vukčević.

 Govoreći o antologiji književnica i književna kritičarka Lidija Vukčević je naglasila da je ovim djelom Bogić Rakočević postavio kamen temeljac za buduću istoriju crnogorske književnosti.

 „Rakočević u svojoj antologiji čini neku vrstu presedana jer je vrlo sistematski, vrlo pažljivo, s vrlo mnogo ukusa sačinio antologiju u kojoj je intencija, možda i nesvjesna, njega kao sastavljača bila da stvori kanonsko djelo. Djelo koje će biti reprezentativno u svakom pogledu, u kojem se ukrštaju poetski kanoni, vrlo često i disonatntni, ali na sličnom fonu mediteranske osjećajnosti pjesnika“, kaže Vukčević.

Direktor otvorenog kulturnog foruma Milorad Popović ističe da Rakočevićeva antologija predstavlja relevantan presjek perioda od 100 godina, i pokazuje da crnogorska scena nije tako kako su neki mislili provinsijalna, parohijalna.

 „Tu imamo gotovo sve pjesničke glasove.Vjerujem da svi koji se budu bavili, u Crnoj Gori ili van Crne Gore, našim pjesnicima morati konsultovati ovu knjigu“,ukazuje Popović.

 Autor Bogić Rakočević je podsjetio da je knjiga nastala nakon televizijskog serijala, koji je emitovan na Televiziji Crne Gore. Dodaje da je zastupljeno po pet pjesama od 29 pjesnika, a o svakom od njih, napisan je esej.

 „Ovaj se izbor u razlikuje od TV varijante. Pokušao sam da se držim jedne najstabilnije genealogije crnogorskog pjesništva XX vijeka, zato su neki pjesnici izostali, a pomenuo sam ih u svom uvodnom tekstu. Moj način pripreme i motiv je bio veoma jednostavan –izbor je sačinjen tako da su tu ušli oni pjesnici koji se sami eksponiraju i deklarišu da pripadaju crnogorskom poetičkom korpusu“,rekao je Rakočević.

 On zaključuje da u antologiji nijesu zastupljene pjesnikinje jer  u cijelom XX vijeku, u  sredini kakva je bila Crna Gora, patrijahalna, ratnička nije bilo tako moćnih, snažnih ženskih glasova koji bi svojom poetikom zaslužili da se nađu u jednom ovakvom djelu.

 

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније