Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 04. 2013. 12:13 >> 12:18

NOVE VRSTE

VIDEO: Zvijeri s energijom vjetra

Holandski umjetnik Teo Jansen proveo je posljednjih dvadesetak godina razvijajući prototipe kinetičkih skulptura, poetično nazvanih "Zvijeri s plaže" (Strandbeests), koje bi se mogle kretati pješčanim plažama Holandije bez ičije pomoći.

Godine 1990. Teo Jansen stvorio je novu vrstu životinja. Kompleksna stvorenja sastavljena su od cijevi, drveta i jedara poput krila, koja su adaptirana za kretanje po pijesku.

Veliki kosturi hodaju po plažama, a pokreće ih vjetar. Teo svoje kreacije upotpunjava i vještačkom inteligencijom. Neka od njih u stanju su da hvataju i akumuliraju energiju vjetra koju koriste u nedostatku istog. Njegove tvorevine mogu da izbjegavaju i različite prepreke. Na primjer, kada dođu do vode, okrenu se i krenu na drugu stranu, ili se "usidre" kada vjetar prijeti da ih oduva.

Stvorenja se kreću po holandskim plažama u čoporima, a od čega i kako su sastavljena, zavisi kako će se ponašati u dodiru sa svojom okolinom.

Svaka generacija njegovih ˝zvijeri˝, koje su nastajale kroz sate i sate eksperimentisanja, pokušaja i greški, izložena je silama evolucije, tako da se njihov dizajn uvijek usavršava i kreće prema novim formama.

Prve Jansenove skulpture kretale su se plažama Holandije uz njegovu pomoć, ali s vremenom je umjetnik došao do dizajna koji im omogućava  samostalno kretanje.

Jansen je studirao fiziku na tehnološkom univerzitetu, poslije čega je postao slikar. Nakon sedmogodišnje slikarske karijere, otkrio je sredinu između fizike i umjetnosti .

Princip kretanja Teovih zvijeri:

 

Teo sa svojim zvijerima:

 

Pred radom ovog skulptora nijesu ostali ravnodušni ni predstavnici BMW-a. U reklami koju je snimio za ovu automobilsku kuću, Jansen predstavlja suštinu svog životnog djela: “Granica između inžinjerstva i umjetnosti postoji samo u našem umu.”

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније