Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 07. 2015. 09:54 >> 09:49

BIJELO POLJE

Bajaga i Valentino gosti Džez festivala

Deveti Whitefield Jazz festival koji će se održati 3. i 4. jula u Bijelom Polju, osim klasičnih džez bendova, ugostiće prve večeri sarajevsku rok grupu Valentino, a druge večeri Bajagu.

Dragoljub Đuričić, promoter Whitefield Jazz festival, kazao je da džeza nema puno, zbog čega i dovode rok grupe koje će privući publiku. On ima rezerve prema  džezu na otvorenim prostorima, jer , po njemu ta vrsta muzike je više za  klubove.  No, neka se  džezeri  navikavaju na nastupe na otovrenom, kazao je Đurićić.

“Svjetski džez festivali se više ne drže isključivo džeza, osim kada su u pitanju tematske večeri. Postalo je normalno da kao gost festivala nastupi popularni izvođač koji će da dovede publiku, u ovom slučaju su u pitanju Valentino i Bajaga, a da se džez izvođači predstave kao predgrupe”, istakao je Đuričić.

Whitefield Jazz festival počeće nastupom ovog poznatog bubnjara, koji će zajedno sa dobošarima proći Bijelim Poljem, i na Trg dovesti publiku koju će usput privući . Nakon toga festival će otvoriti džez muzičari koji su 1962. godine svirali u orkestru KUD-a Bijelo Polje.

“Veterani bjelopoljskog džeza i roka posle mnogo godina će ponovo biti na sceni. Temeljna ideja festivala je da se na najbolji način  predstavi crnogorska  produkcija. Tako će, pored starijih bjelopoljskih muzičara nastupiti i mladi izvođači koju su nedavno završili Muzičku akademiju”, kaže umjetnički direktor festivala Senad Gačević.

U okviru dvodevnog festivala nastupiće deset bendova. Prve festivalske večeri nastupiće Dragoljub Đuričić i bubnjari, Jazz orkestar KUD-a Bijelo Polje 1962, Baltazar, Robert Werner, Sejdefa Jazz Quartet i grupa Valentino. Drugo veče rezervisano je za Atonex, Dragan Đorđević Quartet, Šule Jovović Trio, Ritmico i Bajagu.

Jedan od bendova koji će nastupiti je mlada grupa Atoneks, koju direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Abaz Dizdarević smatra uspjehom festival jer,  kako j erekao, opštepoznatao   je da je teško popularizovati džez muziku. Jer, rokeri sviraju pet akorda za 5.000 ljudi, dok džezeri sviraju 5.000 akorda za pet ljudi. I pored te činjenice uspjeh festivala je vidljiv pojavljuju se mladi ljudi koji sviraju  džez, kazao je Dizdarević.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније