RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/rss.html Tomaž otvorio Festival Poezika http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207170/tomaz-otvorio-festival-poezika.html Festival Poezika počeo je sinoć u Kotoru književnom večeri Marka Tomaž, koji je predstavio svoju zbirku poezije “Tridesetdeveti maj”. ]]>

Moderatorka Ksenija Rakočević je to veče koncipirala kao jedan oblik intervjua, tako da je pjesnik pričao o svom životu, u kome se prepliću stalne selidbe u različite republike, pa je njegov život tipična jugoslovenska priča djeteta vojnog lica. Tomaš je rođen 1978. u Ljubljani. Živio je u Somboru, Splitu, Zagrebu, Sarajevu, a danas je nastanjen u Mostaru.

Govorio je o nastanku poslijednje zbirke poezije, pričao je o tome koliko “mrzi” državu, kako je tokom selidbe našao fotografiju na osnovu koje je nastala i jedna od pjesama, tako da se može zaključiti da ovaj umjetnik konstantno piše svoju biografiju.

"Nakon pjesničke večeri, kotorska publika je uživala u koncertu kanatautorke Sonje Fegić – Fee, koja je na ovogodišnjem konkursu festivala Poezika u Novom Sadu dobila specijalnu nagradu. Njene pjesme posjeduju izvjesnu dozu sakralnog tako da je sala kina “Boka” bila pravo intimno i tiho okruženje u kome je Fea doprla do slušalaca koji su mogli da osjete emocije koje je glasom i gitarom autorka mogla da probudi", saopštili su organizatori.

Prvi dan Festivala Poezika završen je koncertom Nenada Marića, poznatijeg kao Kralj Čačka.

 

]]>
Sat, 23 Jun 2018 15:44:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207170/tomaz-otvorio-festival-poezika.html
"Korifej" od 22. jula do 18. avgusta http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207147/korifej-od-22-jula-do-18-avgusta.html Peto izdanje Međunarondog festivala alternativnog teatra „Korifej“ održaće se u Kolašinu od 22. jula do 18. avgusta. Festival, koji je i ove godine sufinansiralo Ministarstvo kulture, što na neki način i garantuje opstanak festivala za naredna vremena, održava se u organizaciji Opštine Kolašin i NVO „Korifej teatar“ pod kojim funkcioniše pozorišni život u Kolašinu. ]]>

Korifej će ove godine biti održan pod sloganom „Otvorena varoš“, što je nastavak prošlogodišnje ideje da se što više događaja izbaci na ulice i trgove Kolašina, alternativne prostore i ambijent. Ugostiće pozorišne predstave iz Poljske, Ukrajine, Rusije, Španije, Češke, Slovačke, Estonije, Litvanije, Srbije, Mađarske, BiH i Crne Gore, saopštili su organizatori.

Kuriozitet festivala svakako je gostovanje predstave „Jami distrikt“ u režiji Kokana Mladenovića, u produkciji Bitef teatra Beograd, Centra za kulturu Tivat, Think Tank studija Novi Sad i Festivala Maszk iz Segedina, projekta koji je u prethodnih godinu dana uzeo ne samo 7 Sterijinih nagrada, već osvojio i brojne festivale u regionu. Zatim, tu je i predstava „Bog masakra“ koju je opo tekstu svjetski poznate dramske spisateljice Jasmine Reze postavio Siniša Evtimov, u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja. U „Bogu masakra“ igraju mladi crnogorski glumci: Jelena Đukić, Marija Labudović, Vule Marković i Omar Bajramspahić.

Posebnost festivala činiće i predstava „Ukalupljivanje – tragedija loptanja u Srba“ Usanove kulture Vuk iz Beograda u kojoj igraju već zvučna imena srpske i regionalne glumačke scene: Marko Grabež, Stefan Bundalo, Strahinja Blažić, Aleksandar Kecman i drugi. Predstava će zatvoriti festival, a otvoriće ga Banjalučko studentsko pozorište sa prestavom „Ostajte“, autorskim projektom poznate bh. glumice Ljiljane Čekić.

Korifej teatar biće prisutan sa svojom repriznom selekcijom, sa predstavama: „Enciklopedija mrtvih“ koju je po zbirci Danila Kiša režirao Ferid Karajica, „Krivica“ Nebojše Romčevića u izvođenju Anđelije Rondović i Đorđija Tatića, „Luckasti klovnovi“ Toda Nikoletića koju igraju Anđelija Rondović i Sanja Vujisić, „Kontrolni“ Milene Depolo u režiji Đorđija Tatića, korpodukcija sa Glumačkom trupom „Sinhro“ iz Podgorice. Osim toga, na domaćem jeziku pogledaćemo i najnoviju ispitnu predstavu studenata Glume sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja „Zločin na Kozjem ostrvu“ koju je po tekstu Uga Betija režirao profesor pokreta Ferid Karajica, a u kojoj igraju Vanja Jovićević, Anđela Radović, Milica Šćepanović i Marko Todorović.

Kuriozitet selekcije teatra za djecu, osim „Luckastih klovnova“ i divne ulične marionetske predstave iz Španije „Huanita i Benjamin“, jesu i „Crvenkapa“ Teatra mladih, u kojoj igraju glumice Gradskog pozorišta Podgorica, Branka Femić i Katarina Krek, a takoeđe i „Pazi zebru gazi“ u režiji Petra Pejakovića u kojoj igraju već afirmisani Jelena Simić i Slaviša Grubiša, produkcija tivatksog Centra za kulturu. Dječiji program biće izveden na glavnoj ulici i trgu.

Selekcija inostranih predstava je bogata i žanrovski raznovrsna, a ono što je krasi jeste da ni jedna osim litvanske predstave nije rađena na lokalnom jeziku – već su rađene sredstvima univerzalnog jezika – pokreta, mimike, pantomime, neverbalnog gesta, teatra tijela i tako dalje, uglavnom – lako su razumljive domaćem gledalištu.

Filmski program koji uređuje režiser Sead Šabotić, naknadno će biti objavljen, a u njemu će biti i nekoliko iznenađenja. Planiran je i razgovor sa rediteljem Mladenom Ivanovićem, tvorcem nekoliko zanimljivih dokumentaraca, vrlo aktuelnih i tematski oslonjenih na crnogorsko društveno stanje. Filmovi će takođe biti emitovani na lokacijama na otvorenom.

Radionice festivala vodiće domaće snage, i to glumice Anđelija Rondović radionicu “Usputno pozorište“, Jelena Đukić “Pozorište ličnog stava”, a likovni umjetnici Srđa Dragović radionicu “Siluete varoši” i Milena Vukoslavović “Murali varoši”. Radionice, uz aktivitet učesnika koje očekujemo u velikom broju, ostaviće do sada najznačajnije artefakte Kolašinu, a Korifej teatru u nasljeđe značajno produkcijsko iskustvo. Napominjemo da su plod festivalskih radionica značajni proizvodi, poput ambijentalne predstave “Enciklopedija mrtvih” koja se izvodi širom Crne Gore, u kojoj igraju profesionalni glumci mlađe generacije.

Posebno zanimljiv događaj biće otvaranje Muzeja pivskih čaša, selekcija čaša i krigli za pivo iz cijelog svijeta čiji je kolekcionar Bojan Peko Minić, a o samom događaju biće više informacija tokom odvijanja festivala.

Dizajner Korifeja je Srđa Dragović, tehnički koordinator Đorđije Tatić, organizaciju čine i direktor i osoblje Centra za kulturu Kolašin, bez čijeg učešća sve bi bilo nezamislivo, podršku pruža Društvo prijatelja Kolašina, TO Kolašin, građanke i građani varoši, produkciju će voditi Tamara Jašović, a selektor programa i glavni organizator je Zoran Rakočević.

]]>
Sat, 23 Jun 2018 12:13:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207147/korifej-od-22-jula-do-18-avgusta.html
Promocija časopisa Komun@ u Lovćencu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207104/promocija-casopisa-komun-u-lovcencu.html Nova promocija i izložba časopisa „Komuna“ održaće se u subotu, 23. juna, u Lovćencu. ]]>

žPočetak promocije zakazan je za 19. časova, u prostorijama Crnogorskog kulturnog centra u tom mjestu. Organizator promocije je Udruženje Crnogoraca u Srbiji “Krstaš”.

Kako su najavili organizatori, na promociji će govoriti: Nenad Stevović - publicista i istraživač crnogorske dijaspore, Amer Ramusović - direktor časopisa Komuna i mr. Žaljko Rutović - direktor Direktorata za medije Ministarstva kulture Crne Gore.

U kulturno umjetničkom programu učestvovaće: recitatori Jana Krivokapić i Jelena Čičarević, violinista Androš Tot i gitara Barbara Bede.

Moderator je Lukijana Popović.

Podsjetimo, „Komuna“ je časopis koji se koncepcijom i tretmanom kulturne baštine izborio za posebno mjesto na crnogorskom medijskom tržištu.

]]>
Sat, 23 Jun 2018 10:41:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207104/promocija-casopisa-komun-u-lovcencu.html
Tivat prostor otvorenosti i slobode http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207141/tivat-prostor-otvorenosti-i-slobode.html Režiser Kokan Mladenović otvorio je sinoć u Tivtu pred prepunom Ljetnjom pozornicom 13. Festival Purgatorije koji organizuje Centar za kulturu Tivat. Nakon toga izveden je mjuzikl “Čikago” Pozorišta na Terazijama iz Beograda. ]]>

U nadahnutom govoru, punom simbolike Mladenović je istakao:

"Kada smo prije 12 godina sa ovom sjajnom ekipom Pozorišta sa Terazija radili Čikago, plašili smo se da naš grad, naša zemlja i svijet u kome živimo, polako postaje jedan veliki Čikago. Grad u kome caruju kriminalci, potkupljena policija, korumpirano sudstvo, grad u kome neki ljudi sa kriminalnim dosijeima i lakog morala ili nemorala, uz puno novca i vlasništvo nad medijima, mogu da upravljaju našim životima propisuju nam moralne norme. Proke 12 godina smo s epolašili da ćemo živjeti u Čikagu. Danas znamo da živimo u Čikagu. Čikago je jedno izolovano mjesto u kome ne postoje moralni zakoni, a pisani zakoni se ne primenjuju", rekao je u govoru, punom simbolike Mladenović, prenosi Radio Tivat.

"Čikago" je jedan od najpopularnijih brodvejskih mjuzikala u kome se prepliću strast, požuda, spletke, ubistva, šou bizsnis i potkupljive sudije i advokati.

Na tom tragu ostao je i Mladenović čije režije obilježava izuzetna društvena angažovanost koja u ovom slučaju ne znači jedino bavljenje političkim slojem, već tretiranje suštinskih stvari koje obilježavaju naš život. 

"Na sreću večeras vas koji ste ovdje i nas koji učestvujemo, postoje i oni koji ne dozvoljavaju da baš sva mjesta budu izolovana i prave neke prostore slobode, otvorenosti, dostojne slobodnog duha, slobodnih ljudi. Dostojne slobodnog duha Mediterana koji podrazumijeva otvorenost, multikulturalnost i slobodu za sve. Takav jeste Tivat, takvi jesu našu prijatelji iz Centra za kulturu Tivat kojima zavidim na upornosti, hrabrosti i želji da svakog ljeta priređuju ovaj divni festival", poručio je srpski režiser.

Festival Purgatorije trajaće do 31.avgusta.

]]>
Sat, 23 Jun 2018 09:49:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207141/tivat-prostor-otvorenosti-i-slobode.html
Kotor grad djeteta od 1. do 12. jula http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207112/kotor-grad-djeteta-od-1-do-12-jula.html Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD) ove godine se realizuje 26. put, od 1. do 12. jula. Pokrovitelji ovog izdanja su Opština Kotor i Ministarstvo kulture Crne Gore, zlatni sponzor je TO Kotor, a suorganizator je Kulturni centar “Nikola Đurković”. ]]>

Sekretarka za kulturu Opštine Kotor Jelena Vukasović je na današnjoj pres konferenciji kazala da je Kotorski festival pozorišta za djecu na ponos osnivaču Opštini Kotor i da je Opština spremna da pruži vjetar u leđa tako značajnoj manifestaciji koja se i ove godine realizuje u sklopu Međunarodnog festivala Kotor Art čije se parole poklapaju - “Stavi prst u more i bideš spojen sa cijelim svijetom” i “Put oko svijeta”, Opština de ove godine izdvojiti 140.000 eura za KFPD što je do sada najveĆi iznos koji je opredijeljen od strane Opštine za ovu manifestaciju.

Vukasović je takođe navela da smatra da je KFPD jedno srce od festivala i da je u pitanju jedna od najznačajnijih manifestacije u Crnoj Gori.

Direktorka Turističke organizacije Kotor Ana Nives Radović navela je da je TO osim dosadašnje podrške ove godine odlučila i finansijski da podrži Festival i postane zlatni sponzor između ostalog zbog rekordnog broja umjetnika i zemalja iz kojih dolaze.

Istakla je da će podrška iz godine u godinu samo rasti jer ovo nije obično sponzorstvo već početak jedne ozbiljne i dugoročne saradnje.

"TO Kotor prepoznaje potencijal grada Kotora da postane grad djeteta, a ovaj festival je osnova i oslonac za dobijanje takvog statusa. Želimo da sva djeca svijeta osjedaju da su dobrodošla na ovoj destinaciji", kazala je Radović.


Direktorka suorganizatora festivala KC “Nikola Đurković”, Marija Bernard, navela je da KC stavlja sve svoje ljudske i prostorne kapacitete u cilju što bolje i kvalitetnije realizacije svih programa festivala.

"Uloženo je 100.000 eura u Ljetnju pozornicu i napokon ćde djeca modi da uživaju u novom i modernom gledalištu i rekonstruisanoj sceni", istakla je ona.

Bernardova je naglasila da da je izuzetno raduje što de KFPD biti zatvoren predstavom “Cvrčak i mrav” koja je koprodukcija KC “Nikola Đurković”.

Direktor Fondacije Kotorski festival pozorišta za djecu Petar Pejaković zahvalio je svima na podršci i naglasio da je lijepo vidjeti da se svi raduju festivalu i rade sa radošdu i ljubavi. Naveo je da će u sklopu pozorišnog programa djeca modi da pogledaju 18 predstava i da je u pitanju kvalitetna selekcija, posebno iz regiona.

Festival će otvoriti Pozorište “Boško Buha” sa predstavom “Pepeljuga”.

Osim pozorišnog programa gledaoci de uživati u brojnim programima po trgovima i pjacama.

"Moto ovogodišnjeg festivala je “Put oko svijeta” i to je nešto čemu težimo i ka čemu idemo, i ponosni smo što tokom 12 festivalskih dana možete da stojite u Kotoru, a da se svijet vrti oko vas. Ove godine imamo 29 zemalja učesnica od Kine i Japana, preko Izraela i Irana, kroz cijelu Evropu, pa sve do Južne Amerike", saopštio je Pejaković.

On je istakao značaj umjetnosti za djecu i posvećenosti djeci i pomenuo staru parolu UNICEFA “Ko se okrene djeci okrene se bududnosti” i podsjetio da se moramo iznova i iznova vraćati na tu parolu kako ne bi zaboravili kolika je naša odgovornost.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 19:43:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207112/kotor-grad-djeteta-od-1-do-12-jula.html
Izložba fotografija otisak duše http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207064/izlozba-fotografija-otisak-duse.html "Otisak duše", naziv je izložbe fotografija Marije Drašković, koja će biti otvorena u Galeriji Kulturnog centra "Nikola Đurković" u ponedeljak 25. juna u 20 sati. ]]>

Marija Drašković je rođena u Nikšiću 1983. godine. 

Fotografijom se bavi posljednjih desetak godina. Svoju prvu samostalnu izložbu je imala prije četiri godine u Nikšiću u okviru festivala

"Nikšićko proljeće".

Kroz svoj rad autorka se trudi da posmatraču prenese energiju koja poziva na život, na stvaranje. U svakoj od ovih fotografija je i dio nje same, dio njenog života, emocije i ljubavi.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 12:10:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207064/izlozba-fotografija-otisak-duse.html
Hor "Montenegro" u KIC-u http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207052/hor-montenegro-u-kic-u.html Hor "Montenegro" Društva crnogoraca i prijatelja Crne Gore iz Zagreba održaće koncert u okviru manifestacije "Podgoričko kulturno ljeto 2018" u ponedjeljak, 25.juna, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" sa početkom u 20 sati. ]]>

Hor „Montenegro“ je osnovan 2000. godine. Ima oko 30-tak stalnih članica i članova. Na repertoaru su tradicionalne crnogorske pjesme, kako „brdske“, tako i primorske i gradske (varoške), a mogu se čuti i pjesme iz Hrvatske, kao i susjednih zemalja.

Hor uspješno vodi vrsni muzičar Edin Džaferagić, koji je ujedno i instrumentalista na harmonici. Pjesme su aranžirane nešto drugačije od originalnih izvedbi, prikladno vremenu i umjetničkom sagledavanju. Istaknute solistkinje su Viktorija Božičević i Jadranka Šincek.

Hor bilježi velik broj nastupa kako u Zagrebu, tako i u nizu gradova Hrvatske, Slovenije, a nastupali su i na „Festivalu ruže“ u Češkoj.

Organizatori gostivanja su Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 12:03:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207052/hor-montenegro-u-kic-u.html
Mjuzikl "Čikago" otvara Purgatorije http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206951/mjuzikl-cikago-otvara-purgatorije.html Svečano otvaranje 13. Festivala mediteranskog teatra Purgatorije 2018, zakazano je za petak, 22. juna u 21:30 sati na ljetnjoj pozornici u Tivtu. ]]> Festival će svečano otvoriti reditelj Kokan Mladenović, nakon čega će biti izveden mjuzikl "Čikago" pozorišta na Terazijama iz Beograda.

 

]]>
Thu, 21 Jun 2018 23:52:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206951/mjuzikl-cikago-otvara-purgatorije.html
Čovjekovo unutrašnje biće i prolaznost http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207021/covjekovo-unutrasnje-bice-i-prolaznost.html U galerijama Dvorca kralja Nikole Prvog u Nikšiću izloženi su radovi akademskih slikarki Ane Šćekić i Milene Krivokapić, objedinjeni pod nazivom ”Ljubav, smrt i strah”. ]]>

Riječ je o 24 platna naslikana tehnikama akrilik i ulje, kao i 15 crteža u čijem središtu je čovjek, njegovo unutrašnje biće i prolaznost.

U ime organizatora izložbe nikšićke Javne ustanove Muzeji i galerije, Mišo Milatović rekao je da se obje umjetnice bave pitanjem čovjekove samospoznaje i samoostvarenja.

Milatović je ”izlistao” biografiju Ane Šćekić, slikarke iz Podgorice, koja je 2008. godine diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Branislava Sekulića.

Šćekić je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i dobitnica je više nagrada, a izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi u državi i inostranstvu.

Na izložbi u Nikšiću predstavila sa 14 slika rađenih akrilikom na platnima velikog formata, a karakteriše ih, kako je ocijenio Milatović, ”jednobojna pozadina iz koje izlaze ljudske ili čovjekolike figure, glave i lica”.

Šćekić je potvrdila da je u fokusu njenih radova čovjek ” čije se tijelo pretvara u životinju, a vrisak predstavlja unutrašnje konflikte, neispoljavanje strahova, proces samospoznaje, snagu povezanosti sa prošlošću i prevazilaženje mučnih mentalnih stanja”.

Za zajedničku izložbu ”preporučila” ih je, kako je kazala, ista tematika koju različito ispoljavaju.

“Sada sam se opredijelila za akrilik na platnu koja, uglavnom, odslikavaju duševni poremećaj i stigma. Milena više radi na skeletu, a ja sam se više skoncentrisala na ljudskoj figuri, koja se polako transformiše u životinjsku”, rekla je Šćekić.

Milena Krivokapić diplomirala je 2015. godine na Odsjeku za slikarstvo u klasi profesora Dragana Karadžića. Usavršavala se, kako je navedeno, u zemlji i inostranstvu 2012. godine u okviru projekta mobilnosti studenata između FLU-Cetinje i Akademije lijepih umjetnosti iz Firence, tokom jednog semestra. Izlagala je na više grupnih, a imala je i nekoliko samostalnih izložbi u državi i inostranstvu.

Krivokapić se nikšićkoj publici predstavila sa deset ulja na platnu i 15 crteža, a u centru njenih interesovanja je ”čovjek, njegova tjelesnost i prolaznost”.

”Na radovima sam se bavila ekspresionističkim načinom slikanja u kombinaciji sa klasičnijim pristupom, ali ono zajedničko sa Anom i srž našeg interesovanja je što dajemo prednost unutrašnjem, preživljenom i emocionalnom”, rekla je Krivokapić.

Govoreći o čovjeku kao čestom motivu u umjetničkom stvaralaštvu, Krivokapić je ukazala da je ”najveća nepoznanica čovjeku sam čovjek”, a likovni stvaraoci uvijek će se truditi da posmatraju sebe i druge da bi postigli neke odgovore.

” Iako se bavimo i apstraktnim i realnim, ne treba ih odvajati, jer su sjedinjeni. Sve potiče od čovjeka, od predstave o njemu i načina na koji to vidimo i proživljavamo”, rekla je Krivokapić.

Izložba “Ljubav, strah, smrt” organizovana je u okviru junskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2018.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 22:47:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207021/covjekovo-unutrasnje-bice-i-prolaznost.html
Koncert Đine Perazić na Cetinju http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206905/koncert-djine-perazic-na-cetinju.html U Ministarstvu kulture na Cetinju, u četvrtak 21. juna u 19 sati, koncertom pijanistkinje Đine Perazić "Klavirski kaleidoskop" biće obilježen Svjetski dan muzike. ]]>

Klavirski kaleidoskop, instruktivni koncert sa naratorom Stevanom Vukovićem, zamišljen je kao klavirsko putovanje od Šumanovog romantičarskog izraza, preko suptilnog impresionizma Kloda Debisija i neoklasicizma Morisa Ravela, pa do groteske i dijaboličnog sarkazma Sergeja Prokofjeva.

Muzici prethodi kazivanje naratora, koji kroz kratke refleksije upućuje slušaoca u osnovne karakteristike kompozicije i priprema ga za njeno slušanje i razumijevanje, ali i za sopstveni doživljaj i tumačenje.

Program koncerta čine djela Šumana, Debisija, Ravela i Prokofjeva.

Đina Perazić je rođena 1997. godine u Podgorici, u muzičkoj porodici. Muzičko obrazovanje započela je sa 6 godina, u klasi prof. Anke Asanović, u Umjetničkoj školi "Vasa Pavić". Stručnoj javnosti skrenula je pažnju već od prvih nastupa i osvojenih nagrada na takmičenjima u državi i region. Među njima se ističe specijalna nagrada sa osvojenim maksimalnim brojem poena na X internacionalnom konkursu Euterpe, održanom u Bariju (Italija) 2008. godine, zatim, prva nagrada na festivalu mladih pijanista u Šapcu (Srbija) 2009. godine, kao i mnogobrojne zlatne lire sa državnih takmičenja, za solističke nastupe i za kamerno muziciranje. 

Njeno školovanje se trenutno odvija na Muzičkoj akademiji u Minhenu (Hochschule für Musik und Theater München), na umjetničko-pedagoškom smjeru, gdje se uspješno iskazuje kao pijanistkinja i kao budući pedagog. 

]]>
Wed, 20 Jun 2018 23:20:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206905/koncert-djine-perazic-na-cetinju.html
Izložba Muharema Muratovića http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206788/izlozba-muharema-muratovica.html Izložba slika Muharema Muratovića biće otvorena u okviru manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto 2018” u četvrtak, 21.juna, u JU Muzeji i galerije Podgorice - Moderna galerija u 20 sati. ]]>

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Sead Đokaj otvoriće izložbu.

Muharem Muratović obilježio je četrdesetpet godina stvaralaštva. U međuvremenu, njegove slike postale su istaknuti dio privatnih kolekcija širom Evrope, SAD, Kanade, Australije, Južne Amerike. Osim slikarstvom, bavi se i pedagoškim radom.

Muratović, prema ocjeni likovnog kritičara Slobodana Slovinića, u strogo središte svojih kreativno-likovnih istraživanja smješta neodoljivo žensko stvorenje, koje istovremeno anticipira božanski lik majke vječne mučenice, pojam požrtvovane sestre, kćerke stradalnice, privržene supruge, neodoljive zavodnice i zanosne milosnice.

Slovinić je istakao da Muratovićevo stvaralaštvo, neosporno, pripada sferi figuralnog.

]]>
Tue, 19 Jun 2018 23:18:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206788/izlozba-muharema-muratovica.html
"Montenegristici trebalo filozofsko utemeljenje" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206823/montenegristici-trebalo-filozofsko-utemeljenje.html Knjiga Milenka Perovića "Studije iz filozofije jezika" promovisana je u Podgorici. Događaj je održan u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, na platou ispred Narodne biblioteke "Radosav Ljumović". ]]>

"Knjiga sadrži sedam nadahnutih studija koje se odnose na pitanje jezika", kaže Pavle Goranović.

Dodaje da je riječ o relativno novoj disciploni, ali drevnom problemu.

"Kroz studije najznačajnijih evropskih filozofa, autor raspravlja o pitanju porijekla jezika, njegovoj djelatnosti, svrsi i semiotičkom oblikovanju", kazao je Vanja Kovačević.

"Iako se u knjizi ne pominje crnogorski jezik, po osnovnoj namjeri ona ima za cilj da pokaže pravo postojanja i prespektivu crnogorskog jezika na kojem je i napisana", kaže autor Milenko Perović.

Izdavač Perovićeve knjige "Studija iz filozofije jezika" je fakultet za Crnogorski jezik i književnost - Cetinje.

Objavljena je 2018. u biblioteci "Linguistica". Urednici izdanja su Adnan Čirgić i Novica Vujović.

Anđela Ralević, TVCG

]]>
Tue, 19 Jun 2018 20:58:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206823/montenegristici-trebalo-filozofsko-utemeljenje.html
"KIC POP" otvorio prvi Festival horova http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206765/kic-pop-otvorio-prvi-festival-horova.html Nastupom na velikoj sceni na Šetalištu kralja Nikole, pri gradskoj marini, „KIC POP“ hor otvorio je sinoć, Festival horova, novi programski segment pratećeg programa „Barskog ljetopisa“. ]]>

Hor je, pod dirigentskom palicom Saše Barjaktarovića, nastupio u sastavu od 40 članova i izveo neke od najpoznatijih domaćih i stranih pop-rok hitova. Bio je to njihov prvi nastup pred Baranima – njih nekoliko stotina koji su sinoć sat vremena uživali u energičnom i šarmantnom nastupu „KIC POP“ hora.

Kako je publika višeminutnim aplauzom na kraju koncerta iskreno pokazala svoje zadovoljstvo, ni u horu nisu krili da su srećni zbog uspješnog nastupa u našem gradu.

"Ja sam jako srećan i zadovoljan prijemom Barana. Hvala im od srca. To se vidjelo po velikom broju ljudi u publici koja je ostala tu do kraja koncerta. To je najbolji pokazatelj toga je li naš nastup bio dobar ili ne", kazao je dirigent Barjaktarović.

Iako postoji svega godinu i par mjeseci, „KIC POP“ uspio je postati jedan od zaštitnih znakova Podgorice, ali i Crne Gore. Publiku širom Crne Gore su odmah osvojili svojim raznovrsnim repertoarom, a najuspješniji segment je „Antifašizam – bez dileme“. Za naredni period, ipak, pripremaju se novi projekti.

"Imamo novu-staru saradnju sa folklornim ansamblom KIC „Budo Tomović“, tako da smo uključili i folklorne pjesme i sa njima idemo za Pulu uskoro. Spremamo novi projekat pop pjesama – teži, bolji, zato što je hor amaterski, a vidno je napredovao za ovih godinu dana. Zato sam postavio nove ciljeve, nove zadatke i mnogo teži program. U svakom slučaju nastavljamo kako bismo opravdali očekivanja naše publike. Ne zaboravljamo nikad da je muzika tu da se sluša, da uživa duša", dodao je Barjaktarović.

Hor trenutno broji ukupno 70 članova. Međutim, on iz dana u dan raste.

]]>
Tue, 19 Jun 2018 16:08:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206765/kic-pop-otvorio-prvi-festival-horova.html
Sa Kinom do snažnije kulturne saradnje http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206752/sa-kinom-do-snaznije-kulturne-saradnje.html U okviru sveobuhvatno intenzivirane saradnje između Kine i šesnaest zemalja centralne i istočne Evrope, kultura zauzima posebno mjesto. ]]>

Svjesni snage i važnosti kulture, Ministarstvo kulture i turizma Narodne Republike Kine je drugi put organizovalo Forum kulture u Čengduu, glavnom gradu provincije Sečuan. 

Grad koji broji više od 16 miliona stanovnika bio je višednevno poprište živih rasprava o aktuelnom trenutku u kulturi kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu.

Predstavnicima umjetničkih disciplina plesa, muzike, pozorišta i slikarstva, gosti iz 16 zemalja Evrope razmijenili su brojne ideje za konkretne projekte i moguću buduću saradnju.

U crnogorskoj delegaciji koji su dobili direktne pozive za učešće iz Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine bili su: Vanja Pantović direktor Baletske škole „Princeza Ksenija“, Pius Fišer- patron škole, akademski slikar Tiho Vujović, Ivona Milić - pijanistkinja i art menadžer kao i direktor KotorArt Festivala pijanista Ratimir Martinović.

Vanja Pantović je već dvije godine sa vrlo uspješnim projektima Baletske škole “Princeza Ksenija” prisutna u Kini i nastavlja svoju plodnu saradnju sa najvažnijim institucijama baletske umjetnosti kao što su Nacionalni balet Kine, Beijing Dance Academy, Minzu university, Chengdu vocational University of Art.

Tiho Vujović, slikar nesvakidašnje mašte i doživljaja, predstavio je dio svojih radova koji su na fonu umjetničke tradicije velikih slikara poteklih iz Crne Gore. Već za oktobar dogovoreno je njegovo predstavljanje u uglednoj galeriji u Pekingu.

Ivona Milić (bivša učenica Baletske škole “Princeza Ksenija”), rodom iz Crne Gore, danas na usavršavanjima u Minhenu, govorila je o važnosti medija u predstavljanju kulturnih politika i sadržaja.

Ratimir Martinoviić je govorio o iskustvima KotorArta i kontekstualizacije umjetničke muzike kroz njegovanje tradicije i baštine u savremenim umjetničkim formama.

U razgovorima sa zvaničnicima Ministarstva kulture i turizma Kine, Martinović je predložio pokretanje Koordinacionog centra za oblast umjetnosti inicijative 16+1 upravo u Crnoj Gori. Od takvog centra bi korist imali svi učesnici u procesu pokrenutom prije nekoliko godina a naročito bi profitirala kulturna scena naše zemlje.

“Tradicija i savremenost” bila je zadata tema koja je poslužila kao orijentir za plodne razgovore a “Čengdu deklaracija” koja je potpisana od učesnika, predstavlja obavezu daljeg unaprijeđivanja i intenziviranja saradnje.

Kineska kulturna scena u proteklih nekoliko decenija, zajedno sa ekonomijom ove najmnogoljudnije zemlje svijeta, doživljava vrtoglavi uspon. Istovremena otvorenost za nove sadržaja iz zapadnih kultura kao i želja za promocijom sopstvene, učinili su današnju Kinu jednom od najvećih umjetničkih scena na svijetu.

Infrastruktura kulture se gotovo svakog dana unaprijeđuje novim sadržajima, galerijama, koncertnim salama, studijima, filmskim gradovima, univerzitetima i fakultetima umjetnosti… Najveći svjetski ansambli, orkestri, baletske trupe, pojedinačni umjetnici i stvaraoci, predstavljaju svoja umijeća ogromnom auditorijumu koji je iz dana u dan sve brojniji.

]]>
Tue, 19 Jun 2018 08:48:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206752/sa-kinom-do-snaznije-kulturne-saradnje.html
Autorsko veče Vladimira Jovanovića http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206695/autorsko-vece-vladimira-jovanovica.html Autorsko veče Vladimira Jovanovića biće održano u okviru manifestacije „Podgoričko kulturno ljeto 2018“ u utorak, 19. juna. ]]>

Autorsko veče bće održano na platou ispred Narodne biblioteke "Radosav Ljumović", sa početkom u 21 sat.

Učestvuju: Milorad Popović, Darko Šuković i autor. Moderator večeri je Vesna Šoškić.

Novinar i publicista Vladimir Jovanović s učesnicima razgovaraće o temama vezanim za crnogorsko društvu i kulturu.

]]>
Mon, 18 Jun 2018 23:15:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206695/autorsko-vece-vladimira-jovanovica.html
Umjetničko djelo pluta na jezeru http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206720/umjetnicko-djelo-pluta-na-jezeru.html Patkama, guskama i ljubiteljima plivanja u hladnom jezeru londonskog Hajd parka pridružila se monumentalna plutajuća struktura koju čini 7.506 naslaganih burića, obojenih u jarko crvenu, ljubičastu i plavu boju. ]]>

"Londonska mastaba" (The London Mastaba) delo je svetskog umetnika bugarskog porekla, 83-godišnjeg Krista (Christo) koji je ranije s više od 100.000 metara aluminijumskog materijala umotao zgradu njemačkog parlamenta - Rajhstaga, a umotavao je i mnoge druge.

Njegovo prvo veliko umjetničko djelo u Londonu visine je 20 metara iznad nivoa jezera Hajd parka, oblika nalik staroegipatskim grobnicama - mastabama.

Ta skulptura biće izložena do 23. septembra.

]]>
Mon, 18 Jun 2018 21:41:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206720/umjetnicko-djelo-pluta-na-jezeru.html
Izložba "Ikone iz riznica paštrovskih manastira" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206683/izlozba-ikone-iz-riznica-pastrovskih-manastira.html U Spomen domu "Stefan Mitrov Ljubiša" u Budvi (JU Muzeji i galerije Budve), sjutra od 20 sati biće otvorena dokumentarno-umjetnička izložba "Ikone iz riznica paštrovskih manastira". ]]>

 

Autori koncepta izložbe i organizatori su mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti i direktorica JU Muzeji i galerije Budve, i Dušan Medin, arheolog. Izložba se priređuje u okviru programa Ustanove koji se realizuje u okviru Evropske godine kulturne baštine (2018).

Na izložbi će biti prikazano 15 ikona iz tri paštrovska manastira (Praskvica, Reževići i Gradište), nastalih u periodu XVIII–XX vijek u domaćim, grčkim, venecijanskim i ruskim radionicama, a čiji su autori, između ostalih, čuveni ikonopisci pripadnici bokokotorske slikarske škole Dimitrijević-Rafailović, potom Nikola Aspioti sa Krfa, Aleksije Lazović, Marko Krstov Gregović, prvi akademik obrazovani slikar sa naših prostora.

Izložbu će otvoriti konzervatorka savjetnica Jasminka Grgurević, zaposlena u JU Centar za arheologiju i konzervaciju Crne Gore u Kotoru.

Izložba se može pogledati do 9. jula ove godine.

]]>
Mon, 18 Jun 2018 21:25:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206683/izlozba-ikone-iz-riznica-pastrovskih-manastira.html
Izložba "Ljubav, smrt i strah" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206674/izlozba-ljubav-smrt-i-strah.html Izložba "Ljubav, smrt i strah" autorki Ane Šćekić i Milene Krivokapić biće održana u srijedu 20. juna u 20h u galerijama "Nikola I" i "Ilija Šobajić". ]]> Izložbu organizuju Muzeji i galerije Nikšić.

 

]]>
Mon, 18 Jun 2018 10:32:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206674/izlozba-ljubav-smrt-i-strah.html
Kultura i umjetnost blistaće narednih 60 dana http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206592/kultura-i-umjetnost-blistace-narednih-60-dana.html U Baru je sinoć počeo “Barski ljetopis”, koji je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović. Na otvaranju je nastupio Crnogorski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom maestra Grigorija Kraska. ]]>  

Bogdanović je podsjetio da su tokom prethodne tri decenije na Barskom ljetopisu, kroz sve umjetničke izraze, prezentovani različiti kulturni sadržaji u širokom registru.

"O klasičnih formi i poetika do onih inovatinih i eksperimentalnih, čime je ovaj grad dobio jednu od značajnijih ljetnjih scena na kulturnoj mapi Crne Gore. U Baru i njegovoj okolini postoji izuzetan ambijentalni potencijal, koji je vrlo upotrebljiv za raznovrsnu prezentaciju umjetničkih sadržaja. Svjedoci smo da su scene ovog festival bili - kako izuzetna zdanja, kakav je dvorac Kralja Nikole na Topolici, tako i živopisni prostor Starog Bara, prirodni ambijent okoline, brojni toponimi kulturno-istorijskog nasljeđa na cijeloj teritoriji opštine, ali i osobeni gradski lokaliteti", rekao je Bogdanović.

Govoreći o programu festivala, Bogdanović je rekao da ovogodišnji program pokazuje da se prilikom njegovog koncipiranja težište stavilo na aktuelna kretanja u umjetničkom stvaralaštvu regiona, koja dubinski ispituju neuralgije ovog prekretničkog vremena, što je najprisutnije u pozorišnom i književnom segmentu festivala.

"Posebne pohvale zavrjeđuje segment pratećeg programa u kom je planirano niz akcija koje prezenterski koncept pomjeraju ka onom interaktivnom, čime se brišu granica između umjetnika i publike, kreacije i posmatranja. Planirane radionice, performansi i ulični teatar, jesu forme bliske mediteranskom duhu, koji raskošno znakovlje svakodnevnog života lako uzdiže u sferu visoke umjetnosti i koji tako često zna da spoji homo ludensa i homo creansa", rekao je on.

Potpredsjednik Opštine Bar Dušan Raičević rekao je da su ovogodišnjih 75 programa iz domena književne, likovne, muzike i pozorišne umjetnosti garancija da će kultura i umjetnosti blistati "sa nama narednih dva mjeseca".

Festival „Barski ljetopis“ trajaće do 12. avgusta. 

]]>
Sun, 17 Jun 2018 10:30:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206592/kultura-i-umjetnost-blistace-narednih-60-dana.html
Promocija knjige Milenka Perovića http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206512/promocija-knjige-milenka-perovica.html Knjiga prof. dr Milenka A. Perovića "Studije iz filozofije jezika" biće predstavljena sjutra veče, u okviru manifestacije "Podgoričko kulturno ljeto 2018", na platou ispred Narodne biblioteke "Radosav Ljumović", sa početkom u 21 sat. ]]>

Uz autora o knjizi će govoriti Adnan Čirgić, Vanja Kovačević i Pavle Goranović. Medijatorka je Sanja Orlandić.

Izdavač Perovićevih „Studija iz filozofije jezika“ jeste Fakultet za crnogorski jezik i književnost - Cetinje. Knjiga je objavljena u Biblioteci LINGUISTICA. Urednici izdanja su Adnan Čirgić i Novica Vujović. Knjiga je objavljena 2018. godine.

„U sedam studija koje čine ovu knjigu tematski misaoni interes usmjerili smo na filozofe koje je pitanje o biti jezika vodilo prema dokučivanju imanentnog dijalekticiteta i spekulativiteta jezika“, kaže autor pored ostaloga u Predgovoru.

Milenko A. Perović (1950) je crnogorski filozof. Rođen je u Vr¬basu (Vojvodina), u kome je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na studijama filozofije u Beogradu 1974. godine. Doktorsku disertaciju pod naslovom Vrijednosni sistem i moralna svijest malograđanstva, pod mentorstvom Milana Kangrge, od¬branio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1984. godine.

Od 1987. godine radi kao profesor filozofskih predmeta (etika, filo¬zofija njemačkog idealizma, praktička filozofija, antička filozofija, filozofija prava i filozofija ekonomije) na Odseku za filozofiju Fi¬lozofskog fakulteta u Novom Sadu. Osnovao je Studijsku grupu za filozofiju i Katedru, a potom i Odsek za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 1988. godine. Utemeljio je magistarske i doktorske studije filozofije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Suosnivač je filozofskog časopisa Arhe koji izlazi na Filo¬zofskom fakultetu u Novom Sadu od 2004. fodine. Suosnivač je Bioetičkog društva Srbije koje djeluje od 2008. godine.

Većinu knjiga i radova posvetio je problematici istorije filozofije, etike i praktičke filozofije. 

]]>
Sun, 17 Jun 2018 09:08:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206512/promocija-knjige-milenka-perovica.html