RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/rss.html Završena revija plesa strasti http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215645/zavrsena-revija-plesa-strasti.html Trodnevni Tango maraton završen je cjelodnevnim plesnim hepeningom na promenadi u Luštici Bay u Tivtu, uz učešće oko 80 tangerosa i još brojniju publiku. ]]>

Revija plesa strasti, počela je u podne i trajala do 18 časova, u organizaciji plesne škole "Tango i tačka". Posjetioci su uživali u najboljoj tango muzici internacionalnih DJ-eva iz Italije, Mađarske, Turske, Argentine i Crne Gore.

"Potpuni mir, i miris i zvuk mora koji se osjeća na Luštici je savršen spoj sa zvucima tradicionalne argentinske tango muzike iz 40-ih godina 20. Vijeka", rekao je Luka Radunović, jedan od organizatora manifestacije.

Kako najavljuju iz Luštice Bay, u petak, 28. septembra u svečanoj sali hotela Čedi biće upriličen koncert Predraga Jankovića (harmonika) i Mirana Begica (violina).

Prethodno je, kako su kazali, organizovan Kotorski vremeplov, svojevrsna prezentacija kotorskog načina života u prošlosti, multimedijalni program koji je publiku poveo na kotorsko putovanje kroz vjekove.

Novi grad na Jadranu otvoren je ovog ljeta kao operativna i funkcionalna turistička destinacija, otvorena za sve posjetioce i turiste. Hotel Čedi, prvi od sedam planiranih u gradu, otvorio je vrata 21. jula a gostima su na raspolaganju dva restorana i bara, SPA i fitness centar, plaža i drugi sadržaji.

]]>
Mon, 24 Sep 2018 13:28:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215645/zavrsena-revija-plesa-strasti.html
Misija Američkog Crvenog krsta u CG http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215618/misija-americkog-crvenog-krsta-u-cg-.html Crveni krst Crne Gore će večeras u Centru savremene umjetnosti – Izložbeni prostor Perjanički dom u Podgorici, otvoriti izložbu fotografija pod nazivom „SAD i Crna Gora: Misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori 1919-1922“. ]]>

Izložba koja će biti otvorena od 19:30h, dio je projekta “Dugovječno prijateljstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore – Američki Crveni krst u Crnoj Gori poslije Prvog svjetskog rata”, koji je finansijski podržala Američka ambasada u Podgorici.

Izložbu će svečano otvoriti predsjednica Crvenog krsta Crne Gore Gordana Mijović, otpravnica poslova Američke ambasade u Podgorici Judy Kuo i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Izložba sadrži fotografije Američkog Crvenog krsta, koje dokumentuju američku pomoć Crnoj Gori neposredno nakon Prvog svjetskog rata i biće propraćena monografijom i predavanjima na ovu temu.

Nakon kratkih uvodnih govora, planirano je i predavanje eksperata koji su radili na projektu, dr Nebojše Čagorovića i dr Slavka Burzanovića, koji će govoriti o djelovanju Američkog Crvenog krsta, sa početkom u 20:00 sati.

Pored Podgorice, gdje će izložba biti otvorena do 30. septembra, planirano je da se izložbe organizuju i u Nikšiću (od 3. do 5. oktobra), Kotoru (od 8. do 10. oktobra) i na Cetinju (od 15. do 18. oktobra). 

]]>
Mon, 24 Sep 2018 10:21:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215618/misija-americkog-crvenog-krsta-u-cg-.html
Marina Abramović predstavila radove iz čitave svoje karijere http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215614/marina-abramovic-predstavila-radove-iz-citave-svoje-karijere.html Umjetnica performansa, jedna od najradikalnijih i kontroverznijih zvijezda savremene umjetnosti, Marina Abramović, priredila je retrospektivnu izložbu koja je otvorena u Firenci. Postavku je nazvala "Čistač", a prikazala je crteže, slike i instalacije nastale tokom cijele njene umjetničke karijere. ]]>

Marina Abramović je umjetnica koja je pomjerila granice fizičke izdržljivosti još šezdesetih godina prošlog vijeka. Naziv retrospektivne izložbe ukazuje na njenu želju da prođe kroz ono što je uradila tokom života i izabere elemente koji su izdržali test vremena. Retrospektivu čini stotinak radova od '60-ih godina, među kojima su snimci, fotografije, slike, instalacije i žive rekonstrukcije njenih najčuvenijih performansa.

"Performans ima ljudski aspekt koji se bavi emocijama i dijalogom sa publikom. Ako je dobar, može biti transformativna sila prema gledaocima. Ali, moramo biti svjesni kako se ljudi danas suočavaju sa emocijama. Plaše ih se, ne vole da ih izražavaju, šalju poruke umjesto da se vide i razgovaraju sa prijateljima, tako da moramo biti svjesni otuđivanja", kazala je Abramović.

Marina Abramović je prva žena koja samostalno izlaže u palati "Stroci". Zgradu koristi kao jedinstven izložbeni prostor, omogućavajući posjetiocima da, urone u njene radove.

"Izložba 'Čistač' obuhvata 50 godina karijere osobe koju možemo nazvati matrijarhom umjetnosti performansa. To je dugo putovanje, od kraja '60-h godina prošlog vijeka", kazao je kustos izložbe Arturo Galansino.

Izložba prikazuje evoluciju Marine Abramović od mlade umjetnice koja istražuje figurativno, a zatim apstraktno slikarstvo. Početkom '70-ih, Abramović počinje da koristi sopstveno tijelo kao predmet umjetnosti, testirajući fizičke i psihološke granice.

"Naše tijelo je nepoznata teritorija, kao univerzum koji ne razumijemo. Možete proživjeti cijeli život i biti na početku shvatanja kakvu mašinu posjedujemo i kako funkcionišemo. Postoji tijelo, duh, um, sve to treba istražiti. Za mene je rad sa tijelom najbolja ideja i nikada neću prestati to istraživanje", kazala je Abramović.

Retrospektivna izložba "Čistač" biće otvorena u Firenci do 20. januara, a zatim u poljskom gradu Torunu. Narednog septembra, najupečatljivije radove 50-godišnje karijere Marine Abramović moći će da vide i posjetioci Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu.

Petra Božović, TVCG

]]>
Mon, 24 Sep 2018 09:54:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215614/marina-abramovic-predstavila-radove-iz-citave-svoje-karijere.html
Počinje 43. Mojkovačka filmska jesen http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215610/pocinje-43-mojkovacka-filmska-jesen.html Četrdeset treće izdanje festivala Mojkovačka filmska jesen počeće večeras u 20 sati. ]]>

Festival će otvoriti poznati glumac Vojin Ćetković i domaći film "Lijenština" reditelja Alekse Saše Radunovića.

Narednog dana u 11 sati i 30 minuta na programu je animirani film za djecu a u večernjem terminu u 20 sati film "Žaba", reditelja Elmira Jukića.

U srijedu na repertoaru je film "Zlogonje", reditelja, Raška Miljkovića, a u četvrtak 11 sati i 30 minuta je termin za djecu. U 18 sati biće prikazan dokumentarni film "Mojkovački odisej" a dva sata kasnije na programu je film "Meso", reditelja Saše Hajdukovića.

U petak u 18 sati planirana je promocija knjige Naoda Zorića a u okviru filmskog programa u 20 sati biće emitovan film "Comic Sans" reditelja Nevia Marasovića.

Zavjesu na 43. Mojkovačku filmsku jesen spustiće "Granice kiše", reditelja Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara.

Direktorica Centra za kulturu "Nenad Rakočević", Ljilja Jokić, kazala je Radiju Crne Gore da je pored aktuelnih filmova iz regiona tokom Mojkovačke filmske jeseni, dosta vremena posvećeno i propratnom programu koji će u neku ruku biti poklon vjernoj mojkovačkoj publici.

Festival se završava u subotu kada će biti uručene ovogodišnje nagrade.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Mon, 24 Sep 2018 09:10:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215610/pocinje-43-mojkovacka-filmska-jesen.html
Marina Abramović udarena slikom u glavu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215581/marina-abramovic-udarena-slikom-u-glavu.html Jedan čovjek je danas je udario slikom u glavu umjetnicu performansa Marinu Abramović u muzeju Palaco Stroci u Firenci gdje se održava njena retrospektiva. ]]>

Direktor muzeja i kustos izložbe Arturo Galansino je u Tviter poruci napisao da je Abramović nepovrijeđena u današnjem napadu na nju u dvorištu muzeja.

Galansino je napisao da je "sve u redu" i objavio i fotografiju njih dvoje.

Italijanski mediji javljaju da je ona udarena slikom u drvenom ramu ali bez stakla, a na njoj je portret same umjetnice koji je naslikao napadač.

Galansino je rekao da je Abramović, koja koristi svoje tijelo kao umjetnički medijum, htjela da pita čovjeka zašto je to uradio.

Policija istražuje slučaj.

List Korijere dela Sera piše da se navodni napadač posljednjih godina dva puta pojavio go u javnosti u Firenci. Jednom je ležao na lažnim novčanicama dolara.

Retrospektiva Marine Abramović traje do 20. januara.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 18:57:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215581/marina-abramovic-udarena-slikom-u-glavu.html
Simfonijski orkestar nastupio u Kotoru http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215535/simfonijski-orkestar-nastupio-u-kotoru.html Crnogorski simfonijski orkestar, predvođen maestrom Grigorijem Kraskom, održao je koncert na Ljetnoj pozornici u Kotoru. ]]>

Posjetioci su uživali u ostvarenjima klasične muzike- Listovim  „Prelidima“, Dikaovom „Čarobnjakovom  učeniku,“ Kodaljevim 
„Igrama iz Galante“ i Bizeovoj sviti „Arlezijanka“.

"Iako živimo u modernom vremenu u kome se granice konstantno  pomjeraju, činjenica je da je na koncertima klasične muzike zeško dati uvijek nešto novo. Međutim, Crnogorski simfonijski orkestar je i ovoga puta brojnoj  publici na Ljetnoj pozornici probudio emocije, pa su uz gromoglasan aplauz i ovacije pozvani na bis, na kom su izveli Dvoržakovu `Slovensku igru`", saopšteno je iz Kulturnog centra "Nikola Đurković" iz Kotora.

Kako su kazali, za klasičnu muziku ne postoji jezička barijera i da bi se slušala nije nužno imati muzičko obrazovanje.

"Na ljetnoj pozornici bilo je mnogo gostiju iz inostranstva koji su uzivali u prijatnim notama i divnom ambijentu. Crnogorski simfonijski orkestar na čelu sa maestrom Kraskom je u devedestominutnom muziciranju svoju poruku  prenio  jezikom  muzike koji je razumljiv svima", poručili su iz Kulturnog centra.

 

 

]]>
Sun, 23 Sep 2018 16:56:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215535/simfonijski-orkestar-nastupio-u-kotoru.html
Predstava "Kongres pomirenja" u KIC-u http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215523/predstava-kongres-pomirenja-u-kic-u.html Dramski studio Centra za kulturu iz Rožaja izvešće sjutra na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović” u Podgorici predstavu “Kongres pomirenja”, s početkom u 19 časova. ]]>

Taj komad je autorski projekat Dragana Koprivice iz domena alternativnog teatra. Riječ je o prvoj predstavi koja je postavljena u Rožajama nakon pauze od dvije i po decenije. 

"`Kongres pomirenja` je premijerno izveden u Rožajama 7. maja, istog dana i prva repriza, a potom u Bijelom Polju u junu ove godine na 48. Festivalu dramskih amatera. U konkurenciji sedam amaterskih dramskih ansambala, Dramski studio iz Rožaja je osvojio tri priznanja: treće mjesto u ukupnoj konkurenciji na Festivalu, nagradu za najbolju kolektivnu igru i scensko istraživanje, a Koprivica je dobio priznanje za najbolji autorski projekat na Festivalu", saopštili su autori predstave.

„Kongres pomirenja“ je četvrti put izveden u Petnjici, zatim u Rožajama i Plavu, pa je izvođenje u Podgorici sedmo po redu.

Ansambl dramskog studija Centra za kulturu čine učenici osnovne i srednje škole iz Rožaja, koji su s entuzijazmom prihvatili rad na predstavi u konceptu neverbalnog teatra.

 

]]>
Sun, 23 Sep 2018 10:45:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215523/predstava-kongres-pomirenja-u-kic-u.html
Organizovano crtanje murala u Domu omladine http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215516/organizovano-crtanje-murala-u-domu-omladine.html NVO Omladinski kulturni centar sjutra će od 15 sati organizovati iscrtavanje murala na rigips pločama u amfiteatru Doma omladine u Herceg Novom. ]]>

"Sem crtanja murala planiran je i razgovor na temu o željenom prostoru kao mjestu saradnje, okupljnja i razmjene ideja, ali i produkcije kulturno- zabavnih i edukativnih programa koje odgovaraju potrebama mladih u našoj zajednici", kazali su iz Omladinskog kulturnog centra.

Kako su istakli, ta aktivnost je dio projekta "reKreativacija", čiji je cilj podsticanje mladih na saradnju, razmjenu informacija, znanja i vještina, ali i bolje razumjevanje volonterskog rada, posebno onog koji podrazumjeva aktivizam mladih.

"Nakon okruglog stola, projekcije edukativnih filmova i organizacija koncerata ovo je zadnja aktivnost u okviru porjekta koji je podržan od strane Ministarstva za sport, direktorata za mlade. Pozivamo sve osobe koje imaju interesovanje za murale, kao i ideje kojima žele da utiču na poboljšanje kvaliteta programa i servisa koji se tiču potreba mladih u našoj lokalnoj zajednici da nam se pridruže i dođu da zejadno oplemenimo naše prostore", kazali su iz te NVO.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 09:16:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215516/organizovano-crtanje-murala-u-domu-omladine.html
Pet kandidata za jubilarnu nagradu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215496/pet-kandidata-za-jubilarnu-nagradu.html Prije pet godina časopis "Medijski dijalozi" ustanovio je nagradu Dialogos, koja se dodjeljuje za najbolju publikaciju u oblasti teorije i kulture medija u regionu. Dosadašnji dobitnici dokazuju da je riječ o značajnoj i rijetkoj nagradi koja čini mnogo za promociju nauke o medijima. ]]>

Pozicija i uloga medija danas traže posebno, kritičko, naučno i teorijsko promišljanje. Zbog toga su, prije pet godina, "Medijski dijalozi" ustanovili nagradu Dialogos koja se dodjeljuje za najbolju knjigu u regionu, u oblasti istraživanja kulture i teorije medija.

U prethodne četiri godine za nagradu je konkurisalo preko 50 rukopisa, a nagradu najbolje predstavljaju prijavljena djela i autori koji su je dobili.

Časopis "Medijski dijalozi" međunarodni je naučni časopis za istraživanje medija i društva čiju redakciju čine istaknuti stručnjaci iz Crne Gore i inostranstva. Časopis postoji 11 godina, a u pripremi je 32 broj.

Za jubilarnu nagradu koja će uskoro biti dodijeljena, ove godine konkurisalo je pet rukopisa "Filozofija medija 3" Divne Vuksanović, "Posredovanje seksualnog nasilja" Vedade Baraković i Mirze Mahmutovića, "Elektronska špilja" Predraga Fincija, "Noam Čomski i kritika savremenih medija" Nenada Vertošeka i "Od novinara do novinarstva" Tijane Vukić.

]]>
Sat, 22 Sep 2018 21:34:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215496/pet-kandidata-za-jubilarnu-nagradu.html
Nagrada za "Prodavnicu igračaka" u Subotici http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215441/nagrada-za-prodavnicu-igracaka-u-subotici.html Predstava "Prodavnica igračaka", u produkciji Lutkarske scene podgoričkog Gradskog pozorišta, osvojila je nagradu za najbolju scenografiju, koja je pripala Evi Farkašovoj, na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Subotici. ]]>

"Elementi scenografije u predstavi "Prodavnica igračaka" grade prostor koji pomaže glumcima da pređu iz svijeta realnog u svijet nestvarnog. Ritam otvora na scenografiji pokazuje ili sakriva svijet igračaka ali i mijenja oblik tijela glumaca, uvećavajući ga i na taj način čini uvjerljivim radnju drame", navodi se obrazloženju žirija.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici do 16. do 21. septembra u takmičarskom programu obuhvatio je predstave za djecu iz 11 država.

Gran pri festivala osvojila je predstava "Mačak u čizmama", reditelja Todora Valova u izvođenju ansambla Dečijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

"Prodavnica igračaka" priča je o djevojčici Dini koja se nađe u čarobnoj radnji u kojoj se samo naizgled biraju igračke. U toj prodavnici ne plaća se novcem, već godinama života, pa će Dinu želja za posjedovanjem novih stvari veoma brzo učiniti staricom. Ova priča najmlađoj publici razotkriva važnu istinu da materijalne stvari ne donose sreću, te da u životu veću vrijednosti imaju ljubav, prijateljstvo, osjećanja i brižnost.

"Prodavnica igračaka" govori o vječitoj razapetosti između "biti i imati", o potrazi za iskušenjima, glamurom i sjajem. To je i priča o snazi prijateljstva, o hrabrosti, posvećenosti i vještini donošenja mudrih odluka, ali i o odgovornosti za sopstvena djela.

Igraju u predstavi Katarina Krek, Goran Slavić, Branka Femić, Branko Ilić i Pavle Ilić.

Reditelj Antonjuk potpisuje i songove za predstavu, a u autorskom timu su  Eva Farkašova (scenografkinja, kostimografkinja i kreatorka lutaka), Zoran Đerić (dramaturg), Bogdan Szczepanski (kompozitor), Vladimir Slaninka (video animacija) i Davor Novak (korepetitor). Prevod teksta potpisuje Pero Mioč.

 

]]>
Sat, 22 Sep 2018 18:01:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215441/nagrada-za-prodavnicu-igracaka-u-subotici.html
Izložba ikona i fresaka u Bijelom Polju http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215433/izlozba-ikona-i-fresaka-u-bijelom-polju.html Zavičajni muzej u Bijelom Polju pridružio se manifestaciji "Dani evropske kulturne baštine" tako što je sinoć u Galeriji Zavičajnog muzeja , u saradnji sa Ministarstvom kulture, organizovao izložbu "Ikone i freske Rudničko – takovskog kraja iz XIII I XIX vijeka". ]]>

Ideja da se evropska kulturna baština međusobno podijeli rodila se još 1975. u Parizu, a 1999. konačno je zaživjela potpisom Evropske komisije i Evropske zajednice.

Moto manifestacije je zajednički evropski prostor i zajedničko kulturrno stvaralaštvno na prostoru Evrope.

"Sinoćnja izložba, iako prva u okviru manifestacije `Dani evropske kulturne baštine`, neće biti i poslednja, namjeravamo da narednih godina nastavimo sa organizovanjem ovakvih i sličnih izložbi kako bi manifestacija postala tradicionalana. Želja nam je da kroz ovakve inicijative popularišemo našu kulturnu baštinu, istako je direktor Zavičajnog muzeja", Željko Raičević.

Kako je naglasio, umijetnost dijeljenja, jedan od motoa manifestacije, prisutna je u galeriji Zavičajnog muzeja, gdje s  prijateljima iz Gornjeg Milanovca dijelimo kulturne sadržaje i baštinu.

"Planiramo da tokom godine, kroz kulturnu razmjenu, priredimo izložbu sličnog tipa u tom gradu gdje ćemo izložiti radove poznate slikarske porodice Lazović,koja je veom aznačajna za umjetnost i kulturu uopte Bijelog Polja, te da su oni preteče razvoja umjetnosti u našem gradu“, naglasio je Raičević.

Izložbu „Ikone i freske Rudničko –takovskog kraja iz XIII I XIX vijeka“ otvorio je istoričar umjetnosti Radoš Gačić.

„Najpoznatije i najstarije ikone i freske rudničko-takovskog kraja sačuvane su u dva manastira, Vraćevšnica i Vujin, tri crkve brvnare  Takovo, Ljutovnica, Pranjani, četiri crkve zadužbine Kneza Miloša Obrenovića, Savinac, Brusnica, Brezna, Gornji Milanovac i nekoliko seoskih crkava izz 19. vijeka - Gornji Banjani, Majdan Boljkovci. U najvećoj mjeri sačuvane su ikone na ikonostasima crkava kao slikane cjeline i u riznicama pojedinačno. Freske su manje više očuvane u dvije manastirske crkve i u fragmentima u dvije seoske bogomolje",  kazao je Gačić.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Sat, 22 Sep 2018 09:11:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215433/izlozba-ikona-i-fresaka-u-bijelom-polju.html
Promocija knjige Dona Patersona http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215321/promocija-knjige-dona-patersona.html Promocija knjige "Lako prizemljenje" škotskog pjesnika Don Patersona u prevodu Tanje Bakić i izdanju Ratkovićevih večeri poezije, odražaće se 25. septembra u 20 sati ispred objekta Banja, u organizaciji knjižare "Karver". ]]>

Osim predstavljanja knjige, o zanimljivim temama, stvaralačkom, pjesničkom i prevodilačkom iskustvu, sa Tanjom Bakić će razgovarati direktorica knjižare "Karver" Varja Đukić.

Prevod knjige poezije Dona Patersona je značajan kulturni, književni i prevodilački projekat, ističu organizatori.

Kako napominju u saopštenju knjižare "Karver", prethodni i jedini prevod škotske poezije na crnogorski jezik, ali i u regionu, je prevod poetsko-scenskog djela "The Script", Dženi Lindsej, koji je uradila vanredni prof. na UCG Marija Krivokapić, a koji je knjižara "Karver" u saradnji sa Britanskim Savjetom i Kreativnom škotskom, priredila za festival "Odakle zovem" i prezentirala u izuzetno sugestivnoj interpretaciji autorke.

Tanja Bakić je diplomirala na anglističkoj katedri UCG 2005. godine. Objavila je četiri knjige poezije, bila gost na brojnim internacionalnim književnim festivalima.

Dobitnica je nagrade Srednjoevropske inicijative za književnost 2016. godine, kao i raznih stipendija.

Don Paterson objavio je knjige poezije i aforizama, dobitnik je brojnih nagrada za poeziju, a član je Kraljevskog Društva za književnost, Engleske Asocijacije i član Književnog Udruženja Edinburg.

Profesor je poezije na Univerzitetu Sent Endrjuz. Od 1997. godine zvanično je urednik biblioteke poezije u čuvenoj izdavačkoj kući "Picador Macmillan".

Dugi niz godina prepoznatljiv je i kao džez muzičar i kompozitor.

 

]]>
Fri, 21 Sep 2018 23:32:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215321/promocija-knjige-dona-patersona.html
Završeno "Ljeto u Prijestonici 2018" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215401/zavrseno-ljeto-u-prijestonici-2018.html Povodom obilježavanja Evropske nedelje mobilnosti na Cetinju je uz podršku UNDP-a održana manifestacija "Zeleno je zdravlje". Brojni posjetioci bili u prilici da degustiraju jabuke i proizvode od jabuka, kao što su pite, kompoti, zdravi sokovi. Ovom manifestacijom završen je tromjesečni program "Ljeto u Prijestonici 2018". ]]>

"Besplatnoj degustaciji predhodila je revijalna šetnja i vožnja bicklima, trotinetima, električnim vozilima i svim ostalim prevoznim sredstvima koja ne zagađuju životnu sredinu centrom grada", saopšteno je iz TO Prijestnice.

U okviru iste manifestacije učenici cetinjske Gimnazije uz podršku Komunalnog preduzeća posadili su sadnice drveća.

"Takođe je održano i niz sportskih aktivnosti poput rukometnih fudbalskih, fitnes i džudoa. Najmlađim učesnicima podijeljeni su i simbolični pokloni. Gosti manifestaciji bili su predstavnici iz MZ "Ravna Rijeka" Bijelo Polje sa svojim proizvodima"m navodi se u saopštenju.

Ovom manifestacijom završava se tromjesečni program "Ljeto u Prijestonici 2018", koji je brojao tridesetak manifestacija umjetničkog, modnog, muzičkog, sportskog i drugog karaktera.

"Ljeto u Prijestonici 2018" počelo je promocijom knjige i albuma Momčila Zekovića Zeko "Džep sa tajnama".

]]>
Fri, 21 Sep 2018 18:30:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215401/zavrseno-ljeto-u-prijestonici-2018.html
Bogdanović otvorio Dane evropske baštine http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215354/bogdanovic-otvorio-dane-evropske-bastine.html Izložbom „140 godina od održavanja Berlinskog kongresa 1878. i prvog sticanja nezavisnosti Crne Gore“ i naučnom konferencijom „Kulturna baština Crne Gore“, koje su organizovane na Univerzitetu Crne Gore zvanično su otvoreni Dani evropske baštine 2018. Ministarstvo kulture se i ove godine pridružuje manifestaciji Dani evropske baštine, koja je pokrenuta na inicijativu Savjeta Evrope i Evropske komisije. ]]>

“Tema ovogodišnje manifestacije “Umjetnost dijeljenja” upućuje upravo na uključivanje svih segmenata društva u principe zaštite i očuvanja kulturnih dobara, te prenošenje znanja i iskustava koja bi doprinijela da se nasljeđe učini dostupnim i interesantnim svim generacijama. U tom cilju, ovogodišnjim konceptom “Dana evropske baštine” u Crnoj Gori fokusirane su autentične vrijednosti našeg materijalnog i nematerijalnog nasljeđa, kao i osobensoti crnogorskog prirodnog ambijenta", istakao je Bogdanović.

Kao jedan od ključnih događaja u okviru obilježavanja Evropske godine kulturne baštine 2018., ovogodišnje izdanje Dana evropske baštine organizuje se pod sloganom „Umjetnost dijeljenja“.

U jedanaest opština će biti organizovano četrdeset programa, čija je realizacija planirana u periodu od 21. do 30. septembra 2018. godine.

Program Dana evropske baštine 2018 baziran je na organizovanju izložbi, predavanja, radionica, koncerata, a obuhvatiće i posjete nacionalnim parkovima i kulturnim dobrima. Programi koji su besplatni za posjetioce organizuju se u Budvi, Bijelom Polju, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Kolašinu, Nikšiću, Podgorici, Rožajama, Ulcinju i Šavniku, a posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa segmentima materijalne i nematerijalne kulturne baštine Crne Gore.

Izložbe koje promovišu nepokretna kulturna dobra, ikone i freske, prirodnu baštinu Skadarskog jezera, ali i evoluciju korišćenja mjernih instrumenata u Crnoj Gori biće organizovane u Budvi, Podgorici i Bijelom Polju, dok će publika u Kotoru i Cetinju imati mogućnost da prisustvuje radionicama koje se odnose na promovisanje zanatskih vještina i tehnike gradnje na suvom, bez vezivnog materijala. Publika na sjeveru će u okviru manifestacije posjetiti arheološki lokalitet Izlit i izložbe “Šavnik nekad i sad” i “Mi u očima svijeta”, koje se realizuju u Šavniku i Rožajama. Programi u nacionalnim parkovima Lovćen i Biogradska gora podrazumijevaju izlaganje skulptura biljnih i životinjskih vrsta karakterističnih za ta podneblja, dok se na Ulcinjskoj solani organizuje posmatranje ptica. Značajan segment ovogodišnjeg programa posvećen je najmlađima, pa će djeca školskog i srednjoškolskog uzrasta učestvovati u literalnim radionicama u Nikšiću, likovnim radionicama na Cetinju, ali i posjeti arheološkom lokalitetu Duklja, sa ciljem izrade radova na temu “Kako je nekada izgledao rimski grad Duklja.”

Dani evropske baštine obilježavaju se u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a cilj im je promocija lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske Unije i Savjeta Evrope od 1999. godine, a obilježava se u septembru mjesecu, sa više od 70 000 događaja organizovanih širom Evrope.

Dani evropske baštine omogućavaju građanima da se upoznaju sa širokim spektrom kulturnih dobara kroz niz tematskih događaja, koji doprinose upoznavanju do sada manje poznatih segmenata istorijskog nasljeđa bitnih za uobličavanje kulturnog identiteta Evrope. Ciljevi manifestacije su: povećanje nivoa razumijevanja zajedničke evropske prošlosti, uvažavanje različitih tradicionalnih vrijednosti i podsticanje novih inicijativa iz oblasti konzervacije i edukacije, a njen panevropski karakter doprinosi zbližavanju naroda Evrope, kroz širenje zajedničkih kulturnih vrijednosti.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 13:58:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215354/bogdanovic-otvorio-dane-evropske-bastine.html
"Kapital" Karla Marksa na scenu postavlja Andraš Urban http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215349/kapital-karla-marksa-na-scenu-postavlja-andras-urban.html Pozorišna sezona započeta krajem avgusta projektom „Pobuna mornara“ , sada se nastavlja u Kraljevskom pozorištu na Cetinju. Jedan od vodećih reditelja u regionu, Andraš Urban, postavlja na scenu Zetskog doma „Kapital”, jedno od najuticajnijih tekstova u istoriji čovječanstva i najvažnije djelo njemačkog ekonomiste i filozofa Karla Marksa. ]]>

 Pored režije, Urban potpisuje adaptaciju i vizualni identitet predstave.Dramaturg je Vedrana Božinović, kompozitor: Irena Popović Dragović, a ansambl čine studenti druge godine FDU Cetinje, iz klase prof.Branislava Mićunovića:  Jelena Laban, Jelena Šestović, Stevan Vuković i Pavle Prelević. Asistent reditelja je Jelena Odalović, a organizator Đorđije Radoičić. Premijera nove Urbanove režije zakazana je za 7. novembar 2018. godine.Predstava „Kapital“ je pretposlednji projekat koji nastaje pod okriljem EU Creative Europe, kroz projekat EU Collective plays.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 13:23:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215349/kapital-karla-marksa-na-scenu-postavlja-andras-urban.html
Simpozijum skulpture od 28. septembra http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215342/simpozijum-skulpture-od-28-septembra.html "Internacionalni simpozijum skulpture 2018” svečano će otvoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović 28. septembra u Danilovgradu a na Simpozijumu će biti predstavljene skulpture akademskih vajara Marine Stoponje i Zorana Grinberga, kao i radovi prošlogodišnjih učesnika. ]]>

Direktorica Javne ustanove (JU) Umjetnička kolonija Danilovgrad, Vesna Jovović je, na pres konferenciji te ustanove, kazala da će na ovogodišnjem 46. Internacionalnom simpozijumu skulpture radove predstaviti vajari Marina Stoponja i Zoran Grinberg.

“Početak i tok ovogodišnjeg Simpozijuma do sada ste mogli pratiti na zvaničnoj Facebook stranici Umjetničke kolonije”, podsjetila je Jovović u PR Centru.

Ona je istakla da se koncept prezentacije Simpozijuma skulpture neće mijenjati, “jer je opravdao svoje utemeljenje”.

“U petak, 28. septembra, u 19 sati i 30 minuta, prezentovaćemo prošlogodišnji Simpozijum video projekcijom i kataloški, i svečano ćemo otvoriti ovogodišnji. Na svečanosti će govoriti ministar kulture, Aleksandar Bogdanović”, najavila je Jovović.

Akademska vajarka iz Hrvatske, Marina Stoponja, kazala je da je jedina žena u toj državi koja kontinuirano stvara skulpturu u kamenu i mermeru.

“Pravim savremenu skulpturu u tradicionalnom materijalu, što je predstavlja pomalo i tabu, jer se kamen i mermer uglavnom vežu za tradicionalnu formu i figuraciju, što ovaj Simpozijum u Danilovgradu opovrgava”, pojasnila je Stoponja.

Ona je kazala da je do sada imala oko 20 samostalnih i veliki broj grupnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu, među kojima je, kako je istakla, Međunarodno bijenale akta u Petrovcu, na kojem je dobila priznanje za svoj umjetnički rad.

“Skulpture koje stvaram u Danilovgradu predstavljaju dio ciklusa na kojem radim u posljednje vrijeme i kojim sam okupirana, a to su jastuci od mermera. Svaki od njih priča svoju priču, radim ih od bijelog mermera i ljudi često imaju utisak da su pravi jastuci”, pojasnila je Stoponja.

Akademski vajar iz Francuske, Zoran Grinberg, kazao je da je za prostor Crne Gore vezan, sa jedne strane profesionalno, a sa druge i sentimentalno, zbog nikšićkog porijekla.

“Koloniju sam slučajno imao priliku da posjetim prije 25 godina, dok sam šetao po Crnoj Gori, kada sam stekao prvi utisak, koji mi je ostao u mašti”, kazao je Grinberg.

On je pojasnio da skulpture za Simpozijum radi na eksperimentalan način, što podrazumijeva, kako je pojasnio, improvizaciju i stvaranje na licu mjesta.

“Nisam predvidio maketu skulpture, nego sam imao namjeru da stvaram na licu mjesta. Moramo raditi na velikim formatima i za kratko vrijeme, u skladu sa mjestom i uslovima, ali moram reći da sam jako zadovoljan do sada”, poručio je Grinberg.

On je najavio da će fokus biti na osnovnim elementima vajarstva, kao što su kompozicija, dinamika i ekspresivnost.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 12:55:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215342/simpozijum-skulpture-od-28-septembra.html
Drevna blaga otkrivaju burnu prošlost http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215320/drevna-blaga-otkrivaju-burnu-proslost.html Vrh strijele u lobanji drevnog palog ratnika, žena bujnih oblina napravljena od slonovače i maska rimskog riječnog boga, neki su od oko 1.000 velikih arheoloških otkrića prvi put skupljenih na jednom mjestu. ]]>

Izložba koja se danas otvara u berlinskom muzeju Gropijus Bau otkriva kako su rat, umjetnost i migracije ostavljali svoj pečat u Njemačkoj od kamenog doba.

Pokriveno je više od 300.000 godina, počevši od tankog drvenog koplja koje je koristila vrsta koja je lutala Evropom mnogo prije dolaska homo sapiensa.

Neandertalske sjekire pokazuju kako su naši drevni rođaci pobjegli na jug od nastupajućeg ledenog doba, što je prvi konkretniji dokaz postojanja klimatskih izbjeglica, dok "Venera iz Hole Felsa" od slonovače i slične gravure datirane između 40.000 i 35.000 godina prije nove ere svjedoče o fascinaciji ranih Evropljana ženskim tijelom, koja ni do danas nije napustila umjetnike.

"Osnovi evropskog zajedničkog kulturnog nasljeđa sežu hiljadama godina unazad", rekla je Kristina Hak, zamjenica šefa Berlinskog državnog muzeja koji je pomogao u prikupljanju predmeta iz muzeja širom Njemačke.

Tačna priroda predmeta često nije najjasnija. Na primer, nebeski disk iz Nebre, predmet od zlata i bronze veličine tanjira koji prikazuje sunce, mjesečeve mene i sazvježđe Plejada, smatra se jednim od prvih astronomskih prikaza u istoriji, ali je moguće da je imao i religijski značaj.

Datiran oko 1600. godine prije nove ere, disk je samo par vjekova stariji od tri spektakularna zlatna šešira za koje se najprije vjerovalo da su ih nosili rani keltski sveštenici, ali koji su mogli da služe i kao primitivni kalendari.

Mnogi od izloženih predmeta pokazuju koliko je napredak bio povezan s kretanjem ljudi, robe i ideja u i kroz Evropu.

"Migracije nijesu majka svih problema. One su početak svih inovacija", rekao je direktor berlinskog Muzeja praistorije i rane istorije Matijas Vemhof.

On je naveo da bogatstvo predmeta pronađenih tokom nedavne izgradnje nove linije metroa u Kelnu, gdje predmeti koji potiču iz raznih djelova Rimskog carstva, dokazuju da je taj grad bio mjesto miješanja kultura.

Pored kamene maske riječnog boga nalazio se savršeno očuvani nadgrobni spomenik trgovca po imenu Sekstus Haparonijus Justinus koji je prodavao kozmetiku i parfeme mnogo prije nego što je Keln postao poznat po kolonjskoj vodi.

Njemački kovači kopirali su rimske šljemove i kasnije dizajnirali sopstveno oružje, a mačevi "Ulfbreht" bili su poštovani i cijenjeni od ratnika širom Evrope u srednjem vijeku.

Modni trendovi su dolazili i odlazili, poput običaja da se bebama vezuju glave da bi dobile kupasti oblik, što je praksa zabilježena u Bavarskoj i na Krimu oko 500. godine nove ere.

Takođe, potraga za mističnim formulama za pretvaranje običnih materijala u zlato, predstavljena ostacima alhemičarske laboratorije iz 16. vijeka, nije opstala, iako žeđ za znanjem i profitom i dalje živi u njemačkoj tehnološkoj industriji.

Neki od izloženih predmeta, koji su svi pronađeni u Njemačkoj u posljednje dvije decenije, obavijeni su misterijom. Lobanja probodena strijelom dio je velike zbirke kostiju i oružja za koje arheolozi vjeruju da bi mogli biti najstariji poznati ostaci velike bitke u ljudskoj istoriji.

Iako je drugi drevni vojni sukob, bitka kod Kadeša između Egipćana i Hetita 1274. prije nove ere u današnjoj Siriji, dobro dokumentovan, još nijesu pronađeni fizički dokazi bitke.

Oko 4.800 kilometara odatle, u dolini Tolenze u hladnim ravnicama sjeverne Njemačke, u otprilike isto vrijeme u bitku su išle hiljade ratnika iz bronzanog doba. Za sada niko ne zna ko su oni bili ni zašto su se borili.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 10:52:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215320/drevna-blaga-otkrivaju-burnu-proslost.html
Večeras izložba ikona iz XVIII I XIX vijeka http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215315/veceras-izlozba-ikona-iz-xviii-i-xix-vijeka.html U bjelopoljskom Zvičajnom muzeju večeras će biti otvorena izložba ikona iz XVIII I XIX vijeka. ]]>

Izložba se organizuje u cilju jačanja međunarodne saradnje te razmjene kulturnih sadržaja, što je jedna od važnijih aktivnosti bjelopoljskog Zavičajnog muzeja, a u okviru Dana evropske kulturne baštine.

Na izložbi će biti prikazana izložba "Ikone i freske rudničko-takovskog kraja iz XVIIII XIX vijeka", Kulturnog centra iz Gornjeg Milanovca.

"Predstavljeni su najstariji tragovi ikonopisa i freskopisačkog rada, kao i ikona sa područja Rudničko-takovskog kraja iz crkava koje su na tom području građene tokom srednjeg vijeka, a koje su najveće duhovno nasljeđe i najbolji reprezent kulturnog i umjetničkog nasljeđa tog kraja", kazao je Radiju Crne Gore, rukovodilac muzeja, Željko Raičević.

Zavičajni muzej planira da tokom godine, kroz kulturnu razmjenu, priredi izložbu sličnog tipa u Gornjem Milanovcu.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Fri, 21 Sep 2018 10:00:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215315/veceras-izlozba-ikona-iz-xviii-i-xix-vijeka.html
Izložba o Krstu Ivanoviću u Budvi http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215306/izlozba-o-krstu-ivanovicu-u-budvi.html Manifestaciju Dani evropske baštine 2018. koja se ove godine održava pod sloganom “Umjetnost dijeljenja”, Narodna biblioteka Budve obilježiće izložbom “Mediteranski luk Krsta Ivanovića” autorke Božene Jelušić koja će biti otvorena u ponedjeljak, 24. septembra u holu Akademije znanja u 20 sati. ]]>

Izložbu o Krstu Ivanoviću (Budva, 1628 – Venecija, 1688), piscu i hroničaru Budve i mletačkog teatra otvoriće predsjednik Savjeta JU Narodna biblioteka Budve – dr Predrag Zenović.

Ovogodišnji programi kojima se obilježavaju Dani evropske baštine ključni su događaji u okviru obilježavanja Evropske godine kulturne baštine 2018. Izložbu Narodne biblioteke Budve “Mediteranski luk Krsta Ivanovića” podržalo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

U katalogu koji prati izložbu na panelima, mr Božena Jelušić je između ostalog zapisala: “Danas nam izgleda sasvim prirodno da u Krstu Ivanoviću vidimo preteču moderne ideje očuvanja kulturne baštine, i to posebno one nematerijalne, iz koje se najlakše čitaju duh vremena, običaji i vrijednosti neke epohe.”

Izrada izložbe se podudarila sa činjenicom da se Narodna biblioteka Budve nalazi u fazi digitalizacije raznovrsne građe o Budvi i znamenitim Budvanima, među kojima je prvi upravo Krsto Ivanović.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 09:44:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215306/izlozba-o-krstu-ivanovicu-u-budvi.html
Otvorena likovna kolonija u Mojkovcu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215304/otvorena-likovna-kolonija-u-mojkovcu.html U okviru Mojkovačke filmske jeseni sinoć je u mojkovačkom Centru za kulturu „Nenad Rakočević“ otvorena izložba „Međunarodna likovna kolonija Mojkovac". ]]>

Na koloniji je izloženo pedeset radova, slika, crteža, skulptura, nastalih 2003, "Mojkovac- Inglštat 2007." , 2010. i "Tačka okupljanja" 2013. godine.

Prva likovna kolonija u Mojkovcu je održana 1996. godine u okviru Mojkovačke filmske jeseni pa sinoćnja izložba predstavlja, u neku ruku, simbolično sabiranje radova nastalih u kolonijama od 2003. do 2013. godine, na jednom mjestu.

Izložba je dio propratnog programa i prava uvertira za otvaranje 43. Mojkovačke filmske jeseni i istovremeno izuzetan događaj na kojem se mogu razmijeniti iskustva i informacije i data mogućnost da se umjetnici upoznaju sa novim projektima.

S druge strane slike su ogroman kapital koji ostaje organizatoru kolonija , jedan izuzetan kulturni poklon od afirmisanih slikara i onih koji su na dobrom putu da to postanu.

"Ovakve izložbe treba da budu podsticaj i lokalnoj samoupravi i Centru za kulturu, ali i pojedinim pojedincima da okupimo veliki broj renomiranih umjetnika iz naših bratskih gradova da bi organizovali još jednu međunarodnu likovnu koloniju", kazala je otvorajući izložbu direktorica Centra za kulturu, Ljilja Jokić.

"Značaj likovnih kolonija je u doprinos razvoja likovne kulture. Njihova svrha je u okupljanju i upoznavanju umjetnika iz raznih zemalja, kultura i umjetničkih škola, koji stvaraju kroz saradnju i razmjenu profesionalnih iskustava. Radovi koji nastaju na kolonijama mogu se angažovati u postavkama galerija, na aukcijama u fondovima muzejskim zbirkama, u svojstvu poklona", istakao je akademski slikar Mladen Blažević.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Fri, 21 Sep 2018 08:50:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/215304/otvorena-likovna-kolonija-u-mojkovcu.html