RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/rss.html Umro Gojko Kastratović http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197648/umro-gojko-kastratovic.html Reditelj i priznati televizijski stvaralac, poznat i van granica Crne Gore, Gojko Kastratović preminuo je u 80. godini u Beogradu, nakon kraće i teške bolesti. ]]>

Kastratović je bio osnivač i prvi direktor Crnogorske kinoteke. Godinama je radio u Televiziji Crne Gore. Autor je brojnih tv serijala, drama i publikacija o istoriji crnogorskog filma. Dobitnik je najvećeg nacionalnog priznanja, Trinaestojulske nagrade. 

Kastratović je rođen 1938. godine u Beranama. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Kao asistent, pomoćnik režisera i režiser druge ekipe, radio je na brojnim jugoslovenskim filmovima. Režirao je dokumentarne filmove "Evanđelje zla", "Sili u inat", "Jovan Tomašević", dokumentarne reportaže "Nenadna", "Tragom pismenosti", "Vojvoda Miljan Vukov", "Iguman Mojsije Zečević", "Luča mikrokozma" i druge. Kratki igrani film "Pusta zemlja" realizovao je po istoimenoj noveli Mihaila Lalića.

Režirao je igranu dokumentarnu televizijsku dramu "Suđenje đeneralu Vešoviću" i, po svom tekstu, dramu "Baraba".

Scenarista je i režiser brojnih dokumentarnih TV serija, a autor je knjiga "Filmografija crnogorske kinematografije i filmova o Crnoj Gori", "Crnogorska kinematografija i filmovi o Crnoj Gori" i "Istorija crnogorskog filma". Bio je član je Matice crnogorske i crnogorskog PEN kluba.

]]>
Tue, 20 Mar 2018 23:07:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197648/umro-gojko-kastratovic.html
Simfonijski orkestar u CNP-u http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197559/simfonijski-orkestar-u-cnp-u.html Na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u petak 23. marta nastupiće Crnogorski simfonijski orkestar. ]]>

Kako je saopšteno iz Muzičkog centra Crne Gore, pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska premijerno će biti izvedena djela: Koncert za violinu i orkestar u a-molu op. 53 Antonjina Dvoržaka i Simfonija broj 3 u D-duru, op. 29 "Poljska" Petra Iljiča Čajkovskog.

"Solističku dionicu u Dvoržakovom Koncertu će tumačiti istaknuta ruska umjetnica - violinistkinja Irina Krasko, koja je i tokom prethodnih sezona nastupala sa crnogorskim simfoničarima", saopšteno je iz Muzičkog centra Crne Gore.

]]>
Tue, 20 Mar 2018 10:55:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197559/simfonijski-orkestar-u-cnp-u.html
Gusle nominovati za UNESCO listu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197622/gusle-nominovati-za-unesco-listu.html Crna Gora i Srbija definisaće novi, nešto drugačiji okvir saradnje u oblasti kulture, saopštili su na sastanku u Beogradu resorni ministri dvije države Aleksandar Bogdanović i Vladan Vukosavljević. ]]>

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture novi dokument koji će izraditi pratiće konkretan plan aktivnosti na osnovu kojeg će institucije kulture razmjenjivati svoje sadržaje.

Bogdanović je na sastanku podsjetio na primjere dobre saradnje koje su u prethodnim godinama ime Crna Gora i Srbija.

“Posebno je naglasio značaj nominacije stećaka srednjovjekovnih grobalja na UNESCO listu i u tom kontekstu predložio da dvije strane razmotre mogućnost priključivanja Crne Gore nominaciji gusala na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine, koja je u toku”, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Ministar Vukosavljević je rekao kako odnosi dvije zemlje u oblasti kulture mogu poslužiti kao primjer saradnje u regionu i istakao da zajedničkim projektima Evropi i svijetu možemo predstaviti i dodatno promovisati našu bogatu kulturnu baštinu i savremeno stvaralaštvo.

“Ministri su razgovarali o izradi zakonskih akata iz oblasti kulturne baštine koja je u toku u Srbiji, kao i medija na kojoj radi Ministarstvo kulture Crne Gore i dogovorili razmjenu eksperata, kako bi naša iskustva iskoristili za izradu što kvalitetnijih i sveobuhvatnijih akata”, navodi se u saopštenju.

Posebno je naglašen značaj saradnje filmskih centara dvije zemlje, imajući u vidu da Crna Gora i Republika Srbija žele da se pozicioniraju kao atraktivne filmske destinacije, ali i uvažavajući činjenicu da će Crna Gora uskoro postati članica potpornog fonda Savjeta Evrope Eurimages, što će otvoriti nove mogućnosti za saradnju u oblasti filmske produkcije.

Nakon sastanka ministri su zajedno obišli Muzej savremene umjetnosti i Hram svetog Save.

]]>
Tue, 20 Mar 2018 18:12:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197622/gusle-nominovati-za-unesco-listu.html
Slikaju u čast proljeća http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197553/slikaju-u-cast-proljeca.html Kao i protekle dvije i po decenije Bijelo Polje, bez obzira na pomjeranje datuma početka proljeća, taj dan obilježava slikama zavičajnih likovnih stvaralaca. ]]>

Bjelopoljsko likovno proljeće okuplja mlade akademce koji imaju šansu da pokažu svoj talenat i viziju, njihovi radovi će se i ovog puta naći pored ostvarenja afirmisanih slikara.

Otvaranje, proglašenje i uručenje nagrada 25. salona, predviđeno je za 21. mart u 19 časova u Galeriji Centra za kulturu.

 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Tue, 20 Mar 2018 10:00:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197553/slikaju-u-cast-proljeca.html
Prvi Festival crnogorske narodne pjesme http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197516/prvi-festival-crnogorske-narodne-pjesme.html Prvi Festival crnogorske narodne pjesme pod nazivom "Stare note - novi zvuci" biće održan u srijedu, 28. marta u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" sa početkom u 20 sati. ]]>

Organizator festivala je Javna ustanova Kulturno - informativni centar “Budo Tomović”, a uz podršku brojnih crnogorskih umjetnika na čelu sa muzičarem i kompozitorom Aleksandrom Sašom Magovčevićem.

Festival će biti održan pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.
    
Na Festivalu “Stare note - novi zvuci” podgoričkoj i crnogorskoj javnosti predstaviće se, većinom prvi put na velikoj sceni KIC-a, više od 20 kvalitetnih izvođača narodne muzike, mlađe generacije: Dijana Hazirović, Radoje Simonović, Uglješa Radonjić, Srećko Savović, Marko Popović, Dragica Bojanić, Jelena Đorđević, Anđela Ulićević, Nemanja Petrović, Bojan Živaljević, Krstinja Matanović, Momir Lukovac, Boris Radusinović, Milica Đurović, Stefan Đukanović, Novica Bulatović, Novak Laketić, Jovana Vukčević, Sara Asanović, Marija Ivanović, Đorđe Savković, hor “Zvjezdice” i ženska klapa “Veselice”.
    
Orkestar kojim rukovodi maestro Aleksandar Saša Magovčević, čine: Ivan Peković (harmonika), Ivan Stanojević, Miloš Bošković, Verica Čuljković i Ivan Papović (violine), Miladin Mišo Marković (klarinet), Milena Ćuković (flauta), Milan Mićo Popović (bas gitara), Rade Magovčević (ritam gitara) i Boban Popović (bubanj).

Prema riječima direktorice KIC-a Snežane Burzan "namjera i želja je bila da se u i 21. vijeku afirmišu i kvalitetna crnogorska narodna muzika, ali i mladi interpretatori koji su svojim talentom obezbijedili mjesto na prvom festivalu.

"Takođe, vjerujemo da na ovaj način njegujemo raskoš i bogatstvo našeg narodnog muzičkog stvaralaštva i njegovu vjekovima dugu tradiciju, a dodajući starim, voljenim i prepoznatljivim zvucima moderniji izraz. Otud i ime festivala "Stare note - novi zvuci", poručila je Burzan. 

]]>
Mon, 19 Mar 2018 23:04:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197516/prvi-festival-crnogorske-narodne-pjesme.html
Džez koncert otvara Dane frankofonije http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197463/dzez-koncert-otvara-dane-frankofonije.html Ovogodišnji Dani frankofonije biće otvoreni 20. marta u Nikšiću, kreolskim džez koncertom u izvođenju talentovane Veronik Erman Samben (Véronique Hermann Sambin). Ulaz na koncert je slobodan. ]]> Koncert će se održati u Nikšićkom pozorištu sa početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Veronik Erman Samben (Véronique Hermann Sambin), talentovana kompozitorka, tekstopisac i pjevačica, rođena je 1974. godine na ostrvu Gvadalupe gdje već kao vrlo mlada biva očarana kubanskom muzikom i plesom zuk. U njenoj porodici muzički ukusi su bili jasno definisani budući da je njena majka bila veliki obožavatelj muzike Žaka Brela (Jacques Brel) i Tine Tarner (Tina Turner), dok je njen otac volio da pleše uz muziku Kadans grupe Les Aiglons.

U 17. godini napušta domovinu i odlazi u Evropu kako bi nastavila više poslovne studije. Godine 2008. odlučuje da se u potpunosti posveti pisanju i komponovanju pronalazeći inspiraciju u zvukovima nekih udaljenih područja. Njena djela bogata su multikulturalnim i neobičnim aspiracijama.

Džez će imati odlučujući uticaj na karijeru mlade umjetnice. I zaista, pjevačice Ela Ficdžerald (Ella Fitzgerald), Natali Kol (Natalie Cole) i saksofonista Ksavier Rišardo (Xavier Richardeau), obilježiće njeno muzičko putovanje. Ksavier Rišardo će čak i postati njen muzički direktor, a ta saradnja iznjedriće njen prvi album Ròz Jériko, 2012. godine. Njene očaravajuće kompozicije u kojima su isprepleteni džez i karipske kulture pokreću mase na brojnim festivalima i klubovima u kojima nastupa, kao što su Rio Loco, Sunset ili Martinique Jazz Festival.

Godine 2011. upućuje poziv vizuelnim umjetnicima, pjesnicima i tekstopiscima sa ciljem da naprave elektro-poetsku predstavu Rasinovan za koju komponuje muziku za tekstove afro-američkog pjesnika Pol Lorens Danbara (Paul Laurence Dunbar). Takođe, ona piše i predstavu za djecu Calyps et Compagnie, koju je predstavila tokom festivala Rio Loco.

Svoj drugi album pod nazivom Basalte objavljuje 2015. godine. Album je nazvan po jednoj vulkanskoj stijeni, a u njemu se Veronik osvrće na blaga skrivena u morskim dubinama.

]]>
Mon, 19 Mar 2018 16:19:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197463/dzez-koncert-otvara-dane-frankofonije.html
Obilježavanje Svjetskog dana pozorišta za djecu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197457/obiljezavanje-svjetskog-dana-pozorista-za-djecu.html Gradsko pozorište iz Podgorice i ove godine će 20.marta obilježiti Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade. ]]>

U čast tog praznika sjutra će biti izvedena predstava “Ljepotica i zvijer” u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

Predstavom će biti obilježena i decenija uspješnog pozorišnog života tog komada.

Pred početak, glumica Katarina Krek pročitaće poruke koju su ove godine za 20. mart napisali američki dječji pisac i ilustrator Mo Vilems i sedamnaestogodišnjak iz Sirije Mohamad Al Džunde, dobitnik Međunarodne nagrade za prava djece za 2017.godinu koju dodjeljuje Fondacija “Kids Rights”.

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade proslavlja se 20. marta širom planete pod motoom „Povedite dijete u pozorište danas“ koji je osmislila Međunarodna asocijacija pozorišta za djecu i mlade (ASSITEJ).

Na taj dan hiljade pozorišta i individualnih članova okupljenih u više od 85 nacionalnih ASSITEJ centara u svijetu čita poruke uvaženih umjetnika i priprema posebne programe kako bi skrenuli pažnja kulturne i šire javnosti na pozorišnu umjetnost zа djecu i mlаde.

Sjutra će u Gradskom pozorištu početi i akcija „7 dana mart teatra“, tokom koje će biti izvedeno osam predstava, a cijene ulaznica će biti 50 odsto jeftinije.

Uz “Ljepoticu i zvijer“, publika će moći da vidi i predstave: „Prodavnica igračaka“, „Pogled s mosta“, „Pinokio“, „Lažljivci“, “Slasti slave”, “Kod Nojeve barke u osam” i “Čuvari tvog poštenja”.

]]>
Mon, 19 Mar 2018 12:47:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197457/obiljezavanje-svjetskog-dana-pozorista-za-djecu.html
Džojsova djela poklonjena biblioteci Morgan http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197239/dzojsova-djela-poklonjena-biblioteci-morgan.html Jednu od najvećih privatnih kolekcija djela irskog pisca Džejmsa Džojsa pokloniće njujorškoj biblioteci i muzeju Morgan jedan njujorški galerista britanskog porijekla. ]]>

Kolekcija ima 350 primjeraka među kojima je i primjerak prve knjige koju je Džojs sam objavio "The Holy Office", satirične poeme štampane 1904. godine.

Tu se takođe nalazi dio rukopisa "Uliksa" , Džojsovog najčuvenijeg romana, koga mnogi kritičari smatraju najvažnijim djelom pisanom na engleskom jeziku u dvadesetom vijeku.

Kolekciju su sakupljali od sredine 1990-ih galerista Šon Keli i njegova supruga Meri.

Direktor Morgan biblioteke i muzeja, Kolina Bejlij napisao je u saopštenju izdatom danas da ta donacija momentalno pretvara Morgan u vodeći centar za akademsko istraživanje vezano za život i djelo autora.

Muzej planira da održi izložbu posvećenu Džejmsu Džojsu 2022. godine, kada je stogodišnjica objavljivanja "Uliksa".

Pored Centra Džejms Džojs, koji se nalazi u Dablinu u zdanju iz 18. vijeka ima i drugih kolekcija posvećenih tom piscu i pjesniku (1882-1941).

Kolekcija javnog univerziteta Bafala, koja ima stotine predmeta i dokumenata koji su pripadali Džejmsu Džojsu se često smatra najvećom na svijetu za njegova djela.

Biblioteka Morgan je bivša lična biblioteka čuvenog američkog bankara Džona Pirponta (J.P.) Morgana, centralne figure svijeta finansija s početka 20. vijeka.

Poslije njegove smrti njegov sin je pretvorio biblioteku u mjesto otvoreno za javnost.

U međuvremenu je ona postala i muzej sa naglaskom na književnost.

]]>
Sun, 18 Mar 2018 17:56:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197239/dzojsova-djela-poklonjena-biblioteci-morgan.html
Prikupljaju sredstva za nabavku instrumenata http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197360/prikupljaju-sredstva-za-nabavku-instrumenata.html Donatorski koncert profesora Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić" povodom 71. rođendana škole, biće održan u utorak, 20.marta u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” sa početkom u 20 sati. ]]>

Na programu će se naći uz djela tzv. klasične muzike i svjetski poznate kompozicije drugih žanrova.

Prikupljena sredstva biće namijenjena za nabavku instrumenata koji su neophodni za kvalitetniju realizaciju nastave, a svi zainteresovani donaciju mogu uplatiti na žiro račun škole: 550 - 3564 - 61.

]]>
Sun, 18 Mar 2018 14:13:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197360/prikupljaju-sredstva-za-nabavku-instrumenata.html
Vranković nastupa u KIC-u http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197353/vrankovic-nastupa-u-kic-u.html KIC "Budo Tomović" organizovaće sjutra koncert poznatog beogradskog rok muzičara i bivšeg člana kultnog sastava "Block Out" Nikole Vranjkovića sa svojim bendom u Velikoj sali od 20 sati. ]]>

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici KIC-a svakog radnog dana od devet do 20 sati, po cijeni od 10 eura.

Nikоlа Vrаnjkоvić је istаknuti gitаristа, kоmpоzitоr i tеkstоpisаc, a uticао je nа mnоgе dоmаćе muzičkе sаstаvе i bеndоvе iz rеgiоnа. Оd 2013. је оkupiо vrsnе muzičаrе sа kојimа nаstupа nа svim znаčајnim fеstivаlimа u Srbiјi i rеgiоnu.

Uz Vranjkovića će na koncetu u KIC-u nastupiti bend bubnjar Vladan Božilović, perkusionista Andrej Mladenović, basista Ivan Mihailović, gitaristi Danilo Ikodinovski, Milan Vučković i Ivan Zoranović koji svira i klavijature.

 

]]>
Sun, 18 Mar 2018 11:30:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197353/vrankovic-nastupa-u-kic-u.html
Predstavljena zbirka "Vertigo" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197265/predstavljena-zbirka-vertigo.html U Mojkovcu je sinoć predstavljena poetska zbirka "Vertigo" iz edicije Krsta Vukovića. Knjigu su predstavili profesor Radoman Čečović i književnik Rodoljub Ćorić. ]]>

Zapažanja posvećena knjizi "Vertigo" Krsta Vukovića, Mojkovčanina koji živi i stvara u Budvi, Radomana Čečovića, koja je pročitao Rodoljub Ćorić, zbog spriječenosti Čečovića započela su kritičkim osvrtom prema sve većem broju knjiga, koje zbog lošeg kvaliteta ne zavređuju štampanje.

"Jezik je ostao sam, bez prijeko potrebnog estetskog viška, koji čini razliku između onoga što je riječ i onoga što je umjetnička riječ. Vrijednosni sudovi, književne kritike, zastali su na marginama domišljanja abolicije prosječnog, a sve zarad mira u kući, dok, sve više arheološki relikt, dakle, akademska kritika, trune u interpretativnim pretakanjima iz šupljeg u prazno, samozadovoljno uljuljkana u osvojenosti terminološke eksluzivnosti. Poezija se zaglibila u skandiranju protiv ovoga i onoga, za ovo i za ono, u prizemnosti parohijalne referentnosti, gubeći iz vida da je jedina funkcija književnosti biti do kraja svjestan sebe i svijeta koji nas okružuje. Čitamo i pišemo da bi objasnili to čudo koje jesmo i u kome jesmo", ističe Čečović.

Na tragu, poželjnog pisanja, kako je kazao, nalazi se najnovija knjiga Krsta Vukovića koja nosi pomalo simbolički, a malo više dijagnostički naziv "Vertigo".

"Onom ko je u mišljenju vrtoglavica je jedino ishodište. Na početku svijeta, i teksta, jer umjetnički tekst nije ništa drugo do mogući svijet, u koji valja i treba ubjeći, ne nalazi se apodiktično Neka bude. Ne nalazi se volja demijurga, nego zamišljenost igrača, pred partijom koja počinje", kaže Čečović.

"Na početku, izgleda, ne biješe riječ, na početku biješe Igra. Igra, koncipirana kroz sedam duhovno identičnih cjelina, sa osmom, aneksnom, koja ima funkciju objediniteljskog, a nosi naziv "Umjesto pogovora", i posvjećena je majci. Inače, motiv majke, u tmuši savremenosti, i nije ništa drugo do uporište, prema kome je moguće određivati i strane svijeta i strane života. Tako da svih sedam cjelina, zapravo, ispisuju poemu o svijetu, i čovjeku koji promišlja o svijetu.

Svijet, kako je kazao, više nije globalno selo, ni globalna informacija.

"On je, samo, univerzalna kategorija, nad kojom sve češće stanemo zapitani. Ovdje se već nalazimo pred pitanjem koje muči svakog onog ko pokuša da se umetne u hermneutičko odgonetanje napisanog:da li je o dobroj knjizi, kao uostalom i o lošoj, moguće govoriti ičim drugim osim čitanjem. Prva knjiga se čita sa borom između očiju, jer traumatičnost pogođenog senzibiliteta se poklapa, a druga, ako nije komšijska i rođačka, uz ironični smiješak se odbacuje. Jer, šta reći o pjesmi "Heroji", a da to izgovoreno ne bude višak i totalni intelektualni snobizam", istakao je Čečović.

Autor knjige Krsto Vuković ocijenio je mojkovačku promociju drugačijom od svih dosašnjih jer ona sobom nosi posebnu vrijedonosnu strukturu, jer na velikom posteru koji je štampao mojkovači Centar za kulturu stoji da je posvećena porodici Vuković, a u okviru promocije je prikazan i film o pok. Savi Vukoviću, poznatom humanitarnom radniku i šahisti, što je bila srž večerašnjeg okupljanja, kazao je Krsto Vuković.

 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Sat, 17 Mar 2018 23:45:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197265/predstavljena-zbirka-vertigo.html
Protest protiv zatvaranja turske umjetnice http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197250/protest-protiv-zatvaranja-turske-umjetnice.html Britanski ulični umjetnik Benksi napravio je novi mural u Njujorku u kome protestuje zbog zatvaranja turske slikarke i novinarke Zehre Dogan. ]]>

Dogan je uhapšena kada je naslikala sliku na kojoj je prikazana turska zastava kako lepšra iznad ruševina razorenog grada Nusajbina na kurdskom jugoistoku Turske.

Prema grupi za ljudska prava Pen Internešenal ona je osuđena u martu 2017. godine za "širenje propagande terorističke organizacije".

Na Benksijevom muralu od 20 metara se vidi lice mlade žene iza rešetaka okružene serijom crtica kao one što ispisuju zatvorenici da broje dane provedene u zatvoru. Mural je naslikan na čuvenom zidu za grafite na raskrsnici ulice Hjuston i Boueri na Menhetnu.

U donjem desnom uglu murala nalazi se slogan Oslobodite Zehru Dogan.

"Zehra Dogan je osuđena na skoro tri godine zatvora zbog toga što je naslikala jednu jedinu sliku", napisao je na svom Instagramu Benksi čiji identitet inače nije otkriven.

]]>
Sat, 17 Mar 2018 23:22:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197250/protest-protiv-zatvaranja-turske-umjetnice.html
Likovni salon "Bjelopljsko likovno proljeće" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197325/likovni-salon-bjelopljsko-likovno-proljece.html Bjelopoljski muzej 21.marta organizuje likovni salon "Bjelopljsko likovno proljeće". ]]>

"U pitanju je jubilarna 25. godina te manifestacije", istakli su iz bjelopoljskog muzeja. 

Bjelopoljsko likovno proljeće okuplja akademce koji imaju šansu da pokažu svoj talenat i viziju, a na toj kolektivnoj izložbi su u decenijskoj istoriji izlagali mnogi poznati slikari.

Otvaranje, proglašenje i uručenje nagrada 25. salona, predviđeno je za 21. mart u 19 časova u Galeriji Centra za kulturu.

Salon će otvoriti predsjednik opštine, Petar Smolović.

]]>
Sat, 17 Mar 2018 22:48:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197325/likovni-salon-bjelopljsko-likovno-proljece.html
Zajedničkim projektima do zaštite baštine http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197279/zajednickim-projektima-do-zastite-bastine.html Ministarstva kulture Crne Gore i Republike Albanije, u saradnji sa partnerima iz Republike Italije, ove godine će početi realizaciju dva IPA projekta, koji će doprinijeti jačanju sistema zaštite, ali i valorizaciji naše kulturne baštine. ]]>

Crna Gora i Republika Albanija ostvarile su značajnu razmjenu u oblasti kulture, zaključeno je na sastanku ministra kulture, Aleksandra Bogdanovića sa ministarkom kulture Republike Albanije, Mirelom Kumbaro Furdži.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, na sastanku ministara, održanom tokom boravka u Lajpcigu, gdje su prisustvovali obilježavanju 10 godina od osnivanja TRADUKI mreže, razgovarano je o narednim projektima koje će Crna Gora i Republika Albanija zajedno realizovati.

"Bogdanović je istakao zadovoljstvo što će Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo kulture Republike Albanije, u saradnji sa partnerima iz Republike Italije, ove godine početi realizaciju dva IPA projekta, koji će doprinijeti jačanju sistema zaštite, ali i valorizaciji naše kulturne baštine", navodi se u saopštenju.

Kumbaro Furdži je podsjetila i na nekoliko uspješno završenih IPA projekata i izrazila uvjerenje da će i projekti koji počinju ove godine biti takođe uspješno lmplementirani.

"Ministri su razgovarali o saradnji u oblasti kulturne baštine, posebno arheoloških istraživanja i konzervacije kulturnih dobara od značaja za obije države. Bilo je riječi i o daljoj razmjeni programa u oblasti savremenog stvaralaštva i podsticanju koprodukcija među našim institucijama" navodi se u saopštenju.

Kako su ocijenili ministri važno je da intenzivnu komunikaciju i saradnju, osim ministara, ostvaruju i direktori institucija, pa je u tom smislu dogovoren zajednički sastanak ministara i direktora institicija kulture dvije zemlje, koji će biti održan na Cetinju.

"Ovakav susret biće prilika da definišemo i dogovorimo plan konkretnih zajedničkih aktivnosti za naredni period" istakao je ministar Bogdanović.

Prije zvaničnog sastanka sa Kumbaro Furdži, Bogdanović je prisustvovao otvaranju štanda Republike Albanije na Sajmu knjiga u Lajpcigu.

 

 

]]>
Sat, 17 Mar 2018 12:08:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197279/zajednickim-projektima-do-zastite-bastine.html
Predstavljena knjiga "Čuvari nasljeđa" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197240/predstavljena-knjiga-cuvari-nasljedja.html Knjiga "Čuvari nasljeđa" autorki Marine Vuković i Nade Bukilić predstavljena je sinoć u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" u Podgorici. ]]>

Knjiga sadrži nekoliko zanimljivih priča koje su zapisale autorke Marina Vuković i Nada Bukilić.

Pored Savjeta Muslima Crne Gore, podršku je dao i Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, zahvaljujući kome je knjiga i štampana.

U muzičkom dijelu večeri učestvovao je violinista Miljan Stanišić.

]]>
Fri, 16 Mar 2018 20:12:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197240/predstavljena-knjiga-cuvari-nasljedja.html
Bogdanović u Lajpcigu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197233/bogdanovic-u-lajpcigu.html Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravi u radnoj posjeti Lajpcigu, gdje je danas prisustvovao obiljžavanju 10 godina od osnivanja TRADUKI Evropske mreže za književnost i knjige, čiji je Crna Gora član od 2016. ]]>

Proslava 10 godina od osnivanja TRADUKI mreže organizovana je u okviru Sajma knjiga u Lajpcigu, saopšteno je iz Ministarsva kulture.


Prisutne je na početku pozdravio direktor Sajma knjiga u Lajpcigu Oliver Zile, nakon čega je govorio državni ministar za Evropu u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Majkl Rot, koji je u svom obraćanju istakao da je TRADUKI u proteklih 10 godina doprinio povezivanju i građenju mostova među narodima i nacijama, promovišući njihove posebnosti i različitosti.

Bogdanović je u Lajpcigu razgovarao sa Antje Kontius, direktoricom Fondacije S. Fischer i rukovoditeljkom TRADUKI mreže na čiji je poziv prisustvovao događaju.

Bogdanović i direktorica Kontius razgovarali su o promociji mreže i mogućnostima koje ona nudi, kao i organizaciji narednog sastanka Upravnog i Programskog odbora TRADUKI mreže, koji će početi 24. aprila 2018. godine na Cetinju.

Bogdanović je istakao kako je Ministarstvo kulture prepoznalo potencijale koje autorima i prevodiocima moze ponuditi ova mreža, koji se primarno ogledaju u mogićnosti korišćenja godišnjeg fonda za finansiranje njihovih projekata. Ministar je takodje naveo da kod nas mreža nije promovisana u dovoljnoj mjeri i pozvao rukovodstvo TRADUKI da tokom boravka u Crnoj Gori, u aprilu, zajedno organizujemo događaj na kojem bi pisci, prevodioci i izdavači iz nekoliko zemalja članica predstavili svoja pozitivna iskustva.

"Sagovornici su se saglasili i da bi podrška TRADUKI Crnoj Gori bila značajna posebno na podsticanju produkcije deficitarnih književnih formi poput savremene stručne literature ili književnosti za djecu i mlade", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

]]>
Fri, 16 Mar 2018 19:08:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197233/bogdanovic-u-lajpcigu.html
CG ima šta da predstavi u književnosti http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197202/cg-ima-sta-da-predstavi-u-knjizevnosti.html Ministar kulture Aleksandar Bogdanović obišao je štand crnogorskih izdavača na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu, koji se održava od 15. do 18. marta. ]]>

Bogdanović je, kako je saopšteno, istakao zadovoljstvo što je izdavaštvo Crne Gore i ove godine dobilo priliku da se predstavi na jednom od najznačajnijih sajmova i naveo da će Ministarstvo kulture i ubuduće nastaviti da podržava projekte koji imaju za cilj međunarodnu prezentaciju naše kulture i stvaralaštva.

"Nastupi naših stvaralaca na referentnim sajmovima i festivalima širom Evrope i svijeta svjedoče da je međunarodna saradnja, koju u oblasti kulture ostvarujemo na izuzetno visokom nivou" rekao je ministar Bogdanović. "Dobra posjećenost i veliko interesovanje publuke za izdanja izdavača iz Crne Gore potvrđuje da Crna Gora u ovoj oblasti ima što da predstavi Evropi i svijetu", dodao je ministar.

Kako su istakli predstavnici OKF, na Sajmu će osim prezentacije novih izdanja biti organizovano i gostovanje pisca Andreja Nikolaidisa, koji će predstaviti njemački prevod romana „Mađarska rečenica“, koji je 2017. godine dobio nagradu „Meša Selimović“. Promocija je dio projekta „100 slovenskih romana“ koji realizuje Forum slovenskih kultura u saradnji sa ministarstvima kulture i izdavačkim kućama iz zemalja članica ove organizacije.

Njemačkoj publici su predstavljena nova izdanja crnogorskih izdavača: OKF-a, Crnogorskog društva nezavisnih književnika, Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Matice crnogorske, Izdavačkog preduzeća „Pobjeda“, Plime, Diti & Oli, Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“, Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Narodnog muzeja Crne Gore i Državnog arhiva Crne Gore.

]]>
Fri, 16 Mar 2018 15:40:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197202/cg-ima-sta-da-predstavi-u-knjizevnosti.html
Spoj ekspresionizma i fantastike http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197178/spoj-ekspresionizma-i-fantastike.html Izložba radova crnogorskog slikara Gorana Ćetkovića otvorena je sinoć u Dvorcu kralja Nikole u Baru, u okviru zimske scene Barskog ljetopisa. ]]>

"Smjeli oblici, upečatljiv kolorit, sugestivna simbolika koja poziva na razmišljanje, izaziva emocije i najraznolikije asocijacije o čovjeku, njegovoj suštini, animalnoj prirodi, ali i suptilnosti njegova bića i duha može biti opis nove postavke slika koja je osvojila prostor Dvorca kralja Nikole u Baru", saopštio je Barski ljetopis.

Kako se navodi, konstatovano je da se postavka radova iz ciklusa „Glasovi tišine“, realizovanih u akriliku i ulju na platnu, mahom velikih dimenzija, kao malo koja, uklopila u ovaj, inače specifičan, izložbeni prostor. Sličan je utisak stekao i sam autor, koji je nakon otvaranja iskazao svoje zadovoljstvo barskom verzijom „Glasova tišine“.

"Da budem iskren, meni se čini da je ovo jedna od najboljih postavki vezanih za moje izložbe. U ovom su se prostoru slike jednostavno i maksimalno dobro uklopile. Stvarno sam prezadovoljan. Ovo je nastavak priče koja je počela prije više od pet godina, kada sam dao naziv ciklusu „Glasovi tišine“. Tog naziva se nisam odrekao ni sada, jer maksimalno odgovara samoj ideji i postavci od prvog dana, kada sam krenuo u ovu priču. Ovo, večeras izloženo, predstavlja najnoviju postavku radova i zadnju seriju u ciklusu „Glasovi tišine“, i ovo su bukvalno najnoviji radovi, koje premijerno predstavljam ovdje", kazao je Ćetković.

Iako ne misli da je dimenzija slike njen opredjeljujući kvalitet, umjetnik jeste istakao da novi radovi, u odnosu na pređašnje, privlače pažnju upravo većim i snažnijim formatima, koji, smatra on, više odgovaraju njegovom rukopisu i načinu rada.

"To su slike čiji centar zaposijedaju frontalno impostirane glave i svojom izražajnom gestikulacijom, mimikom, pogledom, krikom, jaukom prekidaju tišinu iz koje izranjaju, kao aveti i opomene, kao podsjetnici i sjećanja… Taj svoj lajtmotivski izraz Ćetković pak opisuje kao spoj nekoliko poetičkih smjernica", kazala je na otvaranju istoričarka umjetnosti, Anastazija Miranović.

Ćetković smatra da se njegov izraz ne može svrstati u jedan pravac

"To je mišljenje i cijenjenih istoričara umjetnosti s prostora Crne Gore i iz okruženja. To je spoj ekspresionizma i fantastike; pritom svaka se slika nalazi na granici apstrakcije, a opet je figuralna. Dakle, iz neke skoro apstraktne forme, rađa se taj lik, lice, koje uz pomoć bojenih simbola, odnosa, kontrasta tamno – svijetlo stvara određenu dinamiku i svakako emociju", dodao je umjetnik.

Postavka Gorana Ćetkovića može se, u Dvorcu kralja Nikole, obići u narednih mjesec dana, kada će biti otvorena nova izložba u okviru likovnog programa zimske scene Barskog ljetopisa.

]]>
Fri, 16 Mar 2018 12:52:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197178/spoj-ekspresionizma-i-fantastike.html
Biblioteke - mjesto za kulturnu diplomatiju http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197153/biblioteke---mjesto-za-kulturnu-diplomatiju.html U galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" juče je održano predavanje na temu "Kulturna diplomatija i biblioteke". ]]>

Predavanje se baziralo na pristupu bibliotekarstvu kao novoj oblasti sa promijenjenim diskursom uloge te profesije tokom posljednje dvije decenije. Razna kulturna događanja, te brojne kulturne ustanove i institucije mogu da oblikuju ili preoblikuju sliku na određenom prostoru kao i da razbiju predrasude o nečem o čemu ponekad steknemo i pogrešnu sliku.

Viši bibliotekar u Narodnoj bibioteci Srbije, Beba Stanković, kazala je da je to takozvano polje mekog uticaja, koje se nerijetko pokazuje kao najefikasnije i najdjelotvornije.

"Naravno, da bibliotekarstvo kao jedan veoma bitan segment kulture i kulturne slike od ustanove preko grada pa sve do države može u mnogome da utiče na formiranje te slike. Dakle, govorimo i o diplomatiji unutar zajednice koje se nalazimo na dnevnom nivou a onda, a onda , naravno, i odavanju slike o ustanovi i kulturi jednog grada države, na način na koji posmatramo bibliotekarstvo i članove bibliotekarske zajednice", istakla je Stanković.

Kulturna diplomatija je u današnjim uslovima usmjerena i ka unutra, ka pozicioniranju ustanova kulture na javnoj sceni svake sredine ponaosob, zbog složenih odnosa tranzicije i učestalih promjena, te o kulturnoj diplomatiji ne govorimo kao o aktivnostima vezanoj za građenje mjesta i slike ustanove samo ka spolja, ka međunarodnim aktivnostima, već i pozicioniranju i učvršćivanju njene uloge unutar zajednice kojoj pripada.

"Činjenica je da se na poslovima kulture može postići mnogo, kako u međunarodnoj zajednici, tako i u lokalnoj sredini u kojoj živimo i radimo. Kulturna diplomatija nije isključivo međunarodna aktivnost, već se njome bavimo i u svojoj sredini, gradu, a zatim se okrećemo državi i regionu. Ono što kulturne aktivnosti, festivali i ustanove mogu da postignu kao faktori međunarodne saradnje, ne mogu čak ni vješti političari. Tako da treba pažnju posebno treba posvetiti ovom polju djelovanja, u kojem su bibliotetke, pored svih ustanova kulture, nezaobilazne", naglasila je bibliotekarka.

Stanković smatra da su s obzirom na promjenu paradigme, biblioteke danas pravo i najbolje mjesto za kulturnu diplomatiju koja je okrenuta, kako ka unutrašnjosti, tako i ka međunarodnoj zajednici.

Ona je izrazila i oduževljenje bibliotečikm fondom Narodne biblioteka u Bijelom Polju, posebno pokretnom bibliotekom Infobus, koja omogućava ljudima u ruralnim područjima da prate kulturne programe, te da se na kvalitetan način upoznaju sa književnim djelima.

"Predavanje "Kulturna diplomatija i biblioteke", samo je jedno u nizu koje organizuje bjelopoljska Narodna biblioteka, sa ciljem da se bibliotekari iz Bijelog Polja i okoline edukuju što više",kazao je rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju, Edin Smailović, podsjećajući da je nedavno održano i predavanje "Tehnike pospješivanja čitanosti kod djece", koje je održala Danijela Skoković.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Fri, 16 Mar 2018 10:56:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197153/biblioteke---mjesto-za-kulturnu-diplomatiju.html
Sjutra promocija zbirke "Vertigo" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197116/sjutra-promocija-zbirke-vertigo.html U mojkovačkomn Centru za kulturu, sjutra će biti održana promocija zbirke pjesama "Vertigo" Krsta Vukovića. ]]>

U sklopu promocije knjige koju Krsto posvećuje porodici biće prikazan i film o Savi Vukoviću, poznatom humanitarnom radniku i šahisti.

O knjizi će govoriti Tanja Rađenović Stanojević, a medijator je Rodoljub Ćorić. Promocija će biti održana u 19 sati.

Vukoman Kljajević

]]>
Thu, 15 Mar 2018 23:25:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/197116/sjutra-promocija-zbirke-vertigo.html