RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/rss.html Dvije nagrade za predstavu "Sin" u Sarajevu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224412/dvije-nagrade-za-predstavu-sin-u-sarajevu.html Predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom briljirala je odnijevši dva priznanja sa trećeg izdanja sarajevskog festivala "Dani Jurislava Korenića". ]]>

 

Dodjelom nagrada i svečanom ceremonijom koja je upriličena na sceni Kamernog teatra 55 završeno je treće izdanje festival. Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Mirka Radonjića za predstavu "Sin", dok je Mirjana Medojević za istu predstavu osvojila Nagradu za najbolji tekst.

Tako je Sarajevo nakon magične interakcije publike i glumaca u noći izvođenja i zvanično odalo priznanje  priči koja govori o krhotinama koje ljudima i u ljudima ostanu nakon rata.

 „Svakako da su ove dvije nagrade važne za predstavu, one su važne samo zbog toga što je to što se te večeri desilo na igranju u Sarajevu bilo malo pozorišno čudo. Razmjena koja se događala na nivou scene i gledališta, između glumaca i publike, između autora, glumaca i publike bila je nešto što je zbilja radost i suština teatra. U tom smislu mi je drago da je to i stručni žiri prepoznao“, kazao je reditelj Mirko Radonjić nakon uručenja nagrade u Sarajevu.

„Ova nagrada je posebno značajna. Tekst u tom obliku ne bi postojao bez te režije, a ta režija u tom obliku ne bi postojala bez tog teksta. Mirko i ja bili smo kolege na klasi, ova predstava je samo dokaz nečega u šta ponekad ne želimo da vjerujemo, a to je činjenica da su  prirodna saradnja i zajedništvo ono jedino što  ima smisla u pozorištu. Drago mi je da sam došla u Sarajevo, da je predstava u svojoj kolijevci“, rekla je nagrađena Mirjana Medojević.

Nagrada "Jurislav Korenić" za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi "Gnijezdo" Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. Dvije nagrade dobila je i predstava "Tri sestre" Kamernog teatra 55. Gordana Boban je za ulogu u ovoj predstavi dobila nagradu "Žan Marolt" za najbolju glumicu, a Dragan Jovićić nagradu "Žan Marolt" za najboljeg glumca.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Dževad Karahasan, Adrijana Gavrić, Josip Muselimović, Larisa Sarajlić-Ramović, Matija Bošnjak, Boris Lalić i Snežana Bogićević. Treće izdanje teatarskog festivala "Dani Jurislava Korenića" održano je od 7. do 14. decembra, a okupilo je najznačajnija pozorišta iz zemalja bivše Jugoslavije. Festival "Dani Jurislava Korenića" pokrenut je u čast čovjeku koji je dao značajan doprinos kulturnoj sceni BiH i koji je osnovao Kamerni teatar 55.

]]>
Sat, 15 Dec 2018 13:13:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224412/dvije-nagrade-za-predstavu-sin-u-sarajevu.html
Predstavljen "Puh Đorđe u zamci Spiridona ledenog" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224400/predstavljen-puh-djordje-u-zamci-spiridona-ledenog-.html "Puh Đorđe u zamci Spiridona ledenog", autora Žarka Vučinića, završni dio savremene ekološke trilogije za djecu, inspirisane kanjonom Tare i Prošćenskim planinama, premijerno je, kao i predhodna dva dijela, predstavljen u mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević". ]]>

Ovaj roman Vučinića, inače inženjera šumarstva, koji je ilustracijama obogatio Dragoslav Dedić, donosi nove, neobične pustolovine poznatog junaka i njegovih drugara, kao i rasvjetljavanje tajni iz predhodnih avantura "puha nemirnog duha".

Pisac i književni kritičar, Borislav Jovanović, trilogiju Vučinića nazvao je bajkama sa punim književnim kapacitetom.

"Ovo su bajke, tematski vezane za prirodu, ali i one, kao i svake druge, imaju univerzalne vrijednosti i poruke. Nigdje nema više istine nego u bajkama, a njih je Vučinić ispričao na zaista maestralan način. Ovo je pravo osvježenje u crnogorskoj dječjoj literaturi i pomjeranje njenih granica", kazao je Jovanović.

Trilogija Vučinića o puhu Đorđu, koju je dr književnih nauka, Milutin Đuričković, nazvao "svojevrsnom himnom prirodi, protkanom edukativnim prikazom života šumskih stanovnika i važnosti njihovog zajedništva", ući će u antologijju crnogorske dječje proze i poezije, kao prva sa ekološkom tematikom, saopštila je Vučinićeva koleginica, inženjerka šumarstva Radmila Rakočević.

Ona je dodala da to književno djelo ima i praktični značaj.

"To je slikovita promocija dobra i prirode, to je čarobna priča o životinjskom i biljnom svijetu iz Žarkovog zavičaja, ispričana kroz legende i predanja njegovog đedike Rada, kako on zove svog đeda. I, nije to samo knjiga za djecu već i odrasle. Nadam se da će mladi ljudi, prateći avanture 'nemirnog puha', zavoljeti prirodu, baš kao što se to desilo i Žarku, i da će neko od njih upravo zbog toga sjutra studirati šumarstvo ili biologiju, što su kod nas deficitarni kadrovi", rekla je Rakočević.

Ona je dodala da je uspjela da pronađe sponzore zahvaljujući kojim će svi mojkovački prvaci dobiti najnoviju knjigu Vučinića.

Prva dva dijela trilogije o puhu Đorđu, koje je kao i treću objavila izdavačka kuća "Gligorije Dijak", –"Čudesni svijet puha Đorđa" i "Puh Đorđe i duhovi triftara" (nagrada za najbolju crnogorsku knjigu za djecu u 2017. godini), nijesu završila samo na papiru, klasičnim promocijama i u bibliotekama, već i u Vučinićevim edukativno–ekološkim radionicama, širom regiona.

Doktor književnih nauka Milutin Đuričković za novu Vučinićevu knjigu kaže: „Pečat autorovog originalnog narativnog iskaza, duhovitost i nepredvidljivost radnje krase ovaj roman za djecu koji je zanimljiv i za starije čitaoce. To je svojevrsna himna prirodi protkana edukativnim prikazom života šumskih stanovika i važnosti njihovog zajedništva. Puh Đorđe je za kratko vrijeme postao heroj van granica Prošćenskih planina i Crne Gore, a njegov način razmišljanja i rješavanja zapleta jedinstven je u savremenoj književnosti za djecu. Nakon prva dva dijela trilogije o puhu Đorđu ’Čudesni svijet puha Đorđa’ i ’Puh Đorđe i duhovi triftara’, nagrađivani pisac i ambasador djece svijeta, Žarko Vučinić, novom knjigom je na maestralan način zaokružio čarobni mozaik mašte i ljubavi prema tradiciji opisanog kraja, a mlade generacije su dobile bajkovito delo koji će sa uživanjem čitati i prepričavati.“

U pričama o puhu Đorđu su opisane autentične lokacije pomenutog kraja, kao i lokacije koje se nalaze u okviru Nacionalnog parka "Durmitor“, čime knjiga promoviše turizam zasnovan na prirodnim vrijednostima u Crnoj Gori.

Prva dva dijela trilogije o puhu Đorđu - „Čudesni svijet puha Đorđa“ (objavljena 2016. godine) i „Puh Đorđe i duhovi triftara“ (nagrada za najbolju knjigu za djecu u Crnoj Gori u 2017. godini) izazvali su veliko interesovanje djece ali i odraslih čitalaca. Do sada je na promocijama i edukativno-ekološkim radionicama koje prate knjigu pod nazivom „Priroda, djeca, mašta – učimo uz puha Đorđa“ čiji je kreator Vučinić, inače inženjer šumarstva, bilo prisutno oko 5000 učesnika. Promocije su održane u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a glavni cilj radionice je povratak djece prirodi.

Vukoman Kljajević, RTCG

]]>
Sat, 15 Dec 2018 11:19:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224400/predstavljen-puh-djordje-u-zamci-spiridona-ledenog-.html
Promocija "Glasova iz Doklee" u Kotoru http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224391/promocija-glasova-iz-doklee-u-kotoru.html U Galeriji solidarnosti u Kotoru preksjutra veče, od 19 sati, biće upriličena promocija knjige "Glasovi iz Doklee" Miraša Martinovića. ]]>  

Knjiga predstavlja sintezu poetike i višedecenijskog autentičnog književnog rada, što autora izdvaja među crnogorskim piscima i daje mu zapaženo mjesto u vrhu crnogorske literature i stvaralaštva.

"Knjiga 'Glasovi iz Doklee', neobično književno djelo, koje se sastoji od 35 proznih cjelina, trebalo bi da bude u biblioteci nacionalne akademije i u svim važnim državnim institucijama kulture, jer je to moderan roman koji svojim enciklopedijskim karakterom, pričama i podacima koje sadrži upućuje čitaoca na ono što je duhovna mjera jednog naroda, njegove legende, mitovi, istorija, pismo i jezik. Bez ove knjige neće se moći sagledati identiteti Crne Gore u svojoj cjelovitosti, jer nam on potvrđuje milenijumski kontinuitet jedne kulture, besprekidnost trajanja jedne zemlje i njene bogate tradicije", zapisala je na omotnici knjge mr Aleksandra Vuković.

Knjiga ima enciklopedijski karakter, puna je arhetipova i predstavlja određeni kontinuitet i "poveznice" kojima se uspostavlja dugo trajanje i dubinsko čitanje.

Miraš Martinović predstavlja posebnu figuru savremene crnogorske književnosti, autentičnog stila, fasciniran je prošlošću, velikim civilizacijama, antičkim temama.

Njegovo djelo čitaoca osvaja količinom informacija koje se lagano prepliću kroz priče i događaje iz daleke prošlosti.

O knjizi će pored autora govoriti i Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević" sa Cetinja, dok će razgovor sa književnikom voditi Marina Dulović, muzejski pedagog ustanove.

]]>
Sat, 15 Dec 2018 10:06:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224391/promocija-glasova-iz-doklee-u-kotoru.html
Otvorena izložba "Slike mojih prijatelja" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224231/otvorena-izlozba-slike-mojih-prijatelja.html Izložba radova crnogorskih autora, pod nazivom "Slike mojih prijatelja", otvorena je sinoć u podgoričkoj galeriji "Most", u okviru manifestacije Decembarska umjetnička scena. ]]>

 

Izložba je koncipirana u skladu sa imenom galerije, kao most koji spaja više generacija umjetnika, različitih likovnih poetika iz Crne Gore, saopšteno na otvaranju.

Galerija “Most” je utemeljena na Cetinju, kasnije je izmještena u Podgoricu, gdje je predstavljala mnogo više od mjesta izlagačke djelatnosti.

Od početka bila je mjesto gdje su se okupljali, eminentni likovni umjetnici, istoričari umjetnosti, publicisti, književnici, reditelji, glumci...

Tri decenije djele od prve izložbe ,,Slike mojih prijatelja,, realizovane u Biljardi 1988. za koju je Branko Kovačević dobio Trinaestonovembarsku nagradu grada Cetinja, koju je sa poštovanjem posvetio slikarima i njegovim, kako kaže prijateljima.

Izloženo je oko 50 radova između ostalih, Berkuljana, Vuškovića, Dada Đurića .

Izložba “Slike mojih prijatelja”, kako se čulo na otvaranju, je pravi primjer kulture sjećanja u Crnoj Gori.

Može se pogledati do kraja decembra, a kako najavljuju iz galerije “Most” biće predstavljena i u drugim crnogorskim gradovima.

Ana Ašanin, TVCG

]]>
Fri, 14 Dec 2018 22:15:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224231/otvorena-izlozba-slike-mojih-prijatelja.html
"Jednog dana u decembru" prvi na listi Njujork tajmsa http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224319/jednog-dana-u-decembru-prvi-na-listi-njujork-tajmsa.html Nezaboravna ljubavna priča "Jednog dana u decembru" za kratko vrijeme osvojila je srca čitalaca širom svijeta i našla se na prvom mjestu prestižne liste Njujork tajmsa. ]]>

Roman, koji će ove zime ugrijati srca romantika, potpisuje autorka Džozi Silver.

Prava za objavljivanje knjige prodata su u 27 zemalja, a samo mesec od objavljivanja, stotine hiljada primjeraka našle su svoje mjesto na policama kućnih biblioteka. 

Čak je i glumica Riz Viderspun, izabrala "Jednog dana u decembru" kao knjigu njenog književnog kluba za mjesec decembar.

"Jednog dana u decembru" je ljubavna priča o tome šta se dešava nakon što upoznate, ili ne upoznate onog pravog. Deset godina prijateljstva, propuštene prilike, promašeni putevi i sudbina, koja se poigrala sa glavnim junacima, ostaviće trag i na čitaoce. Radosna, dinamična i neobična romansa podsjetiće nas, da na putu do sreće, sudbina često umiješa prste i izmjeni planove, kada to najmanje očekujemo.

Topla priča dočarava najdublje emocije glavnih junaka i omogućava čitaocima da se sa njima poistovete. Roman istražuje ljubav, a čita se kao triler, ispunjen tajnama i izdajama srca.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 22:55:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224319/jednog-dana-u-decembru-prvi-na-listi-njujork-tajmsa.html
"Soba za umiranje" predstavljena u Biblioteci http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224310/soba-za-umiranje-predstavljena-u-biblioteci.html Knjiga dr Gorana Sekulovića "Soba za umiranje" promovisana je u okviru manifestacije "Decembarska umjetnička scena 2018" u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović". ]]>

Anka Radović, TVCG

]]>
Fri, 14 Dec 2018 14:06:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224310/soba-za-umiranje-predstavljena-u-biblioteci.html
"Revizor" na Velikoj sceni http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224144/revizor-na-velikoj-sceni.html U petak 14. decembra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati biće izvedena predstava “Revizor” Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Veljka Mićunovića. ]]>

Adaptaciju i dramatizaciju potpisuje Žanina Mirčevska, kostimografiju Jelena Stokuća, scenografiju Darko Nedeljković, koreografiju Tamara Vujošević Mandić, izbor muzike Veljko Mićunović.

U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Branimir Popović, Žaklina Oštir, Branka Stanić, Simo Trebješanin, Dejan Ivanić, Danilo Čelebić, Mišo Obradović, Slobodan Marunović i Dragan Račić.

"Ovo scensko tumačenje Gogolja potencira reviziju kao društvenu mimikriju, a korupciju kao vječnu igru koja traje i ne da se zaustaviti… Sve se vrti u krug. What goes around comes around… Ništa se nije promijenilo od carističkog društvenog konteksta u kome je Gogoljev kritički duh zapažao, pa sve do naših dana tranzicije i kapitalističkog profiterskog duha. Govorimo o amoralu među spodobama koje ne prepoznaju moralni kodeks. Tu sve vrvi od trivijalnosti i zjapi od odsustva emocija. Pred apsurdom smo. U ovom čitanju Revizora nema otrježnjenja, jer ga ne zaslužujemo, zasmijava nas, jer se sami sebi smijemo. Dobrodošli u svijet nepopravljivog!", navodi reditelj Veljko Mićunović.

]]>
Thu, 13 Dec 2018 22:50:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224144/revizor-na-velikoj-sceni.html
Izložba pravoslavnih ikona u KIC-u "Zeta" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224153/izlozba-pravoslavnih-ikona-u-kic-u-zeta.html Gradska Opština Golubovci, KIC "Zeta" i "Galatea Gallery" organizovali su izložbu „Ikone najpoznatijih pravoslavnih svetaca/ica koji se slave u Crnoj Gori”. ]]>

Izložbu je u Svečanoj maloj sali KIC-a "Zeta" u Golubovcima otvorio direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić

"Prilikom otvaranja navedeno je da je osnovni zadatak slikara da omogući kontakt između vjernika i Boga, Hrista, Bogorodice, anđela i svetitelja - u tom suptilnom poslu to je apsolutno primarno u odnosu na umjetničku kreaciju koja svakako predstavlja svojstvo slikane ikone. Da bi ostvario taj `sveti cilj` umjetnik svoje djelo kreira prema pralikovima preuzetim iz crkvenih predanja i precizno utvrđenih crkvenih kanona - slika kao i riječ mora da svjedoči vjersku istinu i smatra se dopunom teksta koji se izgovara tokom liturgije", istakli su iz "Galatea Gallery".

 

 

 

]]>
Thu, 13 Dec 2018 23:37:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224153/izlozba-pravoslavnih-ikona-u-kic-u-zeta.html
Boem fest i sjećanje na gradske legende http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224191/boem-fest-i-sjecanje-na-gradske-legende.html Manifestacija Boem fest, pod sloganom "Nikšić pamti svoje legende" biće održana naredna dva dana u Nikšiću, a cilj organizatora je, kako su saopštili, da prepoznatljivost tog grada vrate na pravi kolosjek i boemski duh koji nosi u sebi. ]]>

Festival će se održati u Zahumlju, Tehnopolisu, hotelu Onogošt i lokalima Blues Brothers, Floyd i Oktober fest.

Potpredsjednica Opštine Nikšić, Sonja Nikčević, navela je da se tim Festivalom želi sačuvati sjećanje na jedan broj žitelja koji su svojim specifičnostima doprinosili da se grad prepoznaje i po njima, i pronosili ”dobri duh Nikšića”.

”Značajan trag u Nikšiću ostavili su ljudi koji su, bilo u oblasti poezije, likovnog stvaralaštva ili kao istaknuti privrednici, doprinosili da grad postaje snažniji, bolji, a njegovi građani budu prepoznati kao ljudi sa snažnim identitetom”, rekla je Nikčević na konferenciji za novinare u Tehnopolisu u Nikšiću.

Nikčević je kazala da se nada da će iz godine u godinu podrška Festivalu rasti i da će biti prepoznat kao važna priča za brendiranje grada.

”Ovaj Festival ima nešto što je drugačije, ima tu neku specifičnost Nikšića u sebi”, ocijenila je Nikčević i dodala da se Boem festom završavaju ovogodišnja festivalska dešavanja.

U ime Javne ustanove ”Zahumlje”, Ivan Radojičić rekao je da je Boem fest prošle godine izazvao ogromno interesovanja, posebno ljudi sa strane, i ocjenu da na ”najslikovitiji i najtemeljniji način opisuje onaj „dobri duh Nikšića“ i ono što je bio decenijama iza nas, ali je i sada, i što će, nadamo se, biti u budućnosti”.

”I ove godine želimo da se Boem festom, zajedno sa svojim partnerima Tehnopolisom i hotelom Onogošt, Turističkim klasterom Montenegro, Opštinom Nikšić i partnerskim lokalima, zahvalimo svim legendama koje su jedan ili veći dio svog života provodili upravo u Zahumlju”, rekao je Radojičić.

Boem fest, kako je najavio, počeće sjutra u 18 sati u ”Zahumlju” programom kojim će se oživjeti sjećanje na Milana Duga Krivokapića.

”Mladi članovi Književnog kluba „Poenta poetika“ u „Zahumlju” željeli su da se Milanu Dugu Krivokapiću na neki način oduže i da podsjete da je i deset godina nakon smrti i dalje živ kroz svoja djela”, najavio je Radojićić i dodao da će biti prikazan i poetski film „Dođavola“ koji je režirao Obrad Nenezić.

Prema riječima Radojičića, i završnica Boem festa, biće u Sali ”Zahumlja” u kome će goste zabavljati Pljevaljski tamburaši kako bi i na taj način uspjeti da dočaraju tu sliku nikšićke boemštine i onog „dobrog duha Nikšića“ kojeg prepoznaju svi koji dođu u grad.

Predsjednica Udruženja turističkog klastera, Anđa Vukčević Zorić, saopštila je da im je cilj promovisanje nematerijalnih vrijednosti Nikšića, nastalih životom i radom umjetnika, legendi kojima je i posvećen Festival.

”Cilj nam je i da promovišemo Nikšić kao turističku destinaciju, da privučemo što veći broj posjetilaca i da Boem festival bude kulturno-turistički proizvod. Boem fest nešto je zaista drugačije od ostalih festivala u Nikšiću i želimo da podsjetimo na „stari duh Nikšića“”, kazala je Vukčević Zorić.

Tokom Boem festa u Nikšiću će, kako je najavila, biti upriličen bogat kulturno-umjetnički program, koji počinje u ”Zahumlju”, a nastavlja se u hotelu ”Onogošt”, gdje će gost biti glumac Ivan Bekjarev i bend Taslidža.

U lokalima Floyd, Blues bar, Oktober fest biće organizovane izložbe grafika i otvoren grafički atelje, foto-konkurs „Muza boemija“, pjesničko veče „Idem da je volim“.

]]>
Thu, 13 Dec 2018 20:37:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224191/boem-fest-i-sjecanje-na-gradske-legende.html
Koncert i promocija knjige u Mojkovcu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224147/koncert-i-promocija-knjige-u-mojkovcu.html U petak 14. decembra u 17 sati u mojkovačkom Centru za kulturu “Nenad Rakočević” održaće se koncert "Pjesme sa naših prostora Bojana Pejanović - sopran i Dejana Krivokapića - klavir". Istog dana, u 18 sati održaće se promocija knjige "Puh Đorđe u zamci piridona ledenog" Žarka Vučinića. ]]>

To je završni dio savremene ekološke trilogije za djecu inspirisane kanjonom rijeke Tare i Prošćenskim planinama. "Puh Đorđe u zamci Spiridona Ledenog" autora Žarka Vučinića nedavno je objavila Izdavačka kuća "Gligorije Dijak" iz Podgorice.

Ovaj roman, koga je fantastičnim ilustracijama obogatio Dragoslav Dedić, donosi nove, neobične pustolovine poznatog junaka i njegovih drugara, kao i rasvjetljavanje tajni iz prethodnih avantura "puha nemirnog duha".

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Thu, 13 Dec 2018 17:33:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224147/koncert-i-promocija-knjige-u-mojkovcu.html
Preminuo Božidar Bole Stošić http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224171/preminuo-bozidar-bole-stosic.html Glumac Božidar Bole Stošić preminuo je jutros u bolnici u Beogradu u 82. godini, poslije duge i teške bolesti, rečeno je Tanjugu u Pozorištu na Terazijama. ]]>

Karijeru dugu više od pola vijeka počeo je kao Bole iz bureta u dječjoj emisiji "Hiljadu zašto", a posljednji put na sceni je zaigrao u mjuziklu "Fantom iz opere" u svom Pozorištu na Terazijama.

Najšira publika ga pamti po ulogama u televizijskim serijalima "Porodično blago" i "Srećni ljudi", ali i po sjajnoj roli u mjuziklu "Neki to vole vruće" u Pozorištu na Terazijama.

Mjesto i vrijeme sahrane biće naknadno saopšteno.

 

]]>
Thu, 13 Dec 2018 14:15:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224171/preminuo-bozidar-bole-stosic.html
Izmjenama i dopunama zakona do bolje zaštite kulturnih dobara http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224170/izmjenama-i-dopunama-zakona-do-bolje-zastite-kulturnih-dobara.html Vlada je utvrdila izmjene i dopune Zakona o zaštiti kulturnih dobara i Predlog zakona o potvrđivanju UNIDROIT konvencije o ukradenim ili nezakonito izvezenim kulturnim dobrima. ]]>

"Ratifikacijom konvencije dodatno će se osnažiti institucionlani sistem unutar države i stvoriti mreža subjekata koji su direktno uključeni u promet umjetnina i kulturnih dobara kako bi doprinijeli boljoj zaštiti očivanju crnogorskog kulturnog nasljeđa", kazao je pojasnio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović nakon sjednice Vlade.

Konvencija, kako je kazao, definiše rokove u kojima je moguće podnijeti zahtjeve za restituciju i procedure povraćaja nezakonito iznešenih kulturnih dobara.

"Konvencija će doprinijeti da što prije dođemo do kulturnih dobara posebno onih koji su otuđeni i izneseni van granica naše države", kazao je Bogdanović.

Nadzor nad sporovođenjem zakona vršiće Ministarstvo kulture.

Izmjene i dopune Zakona o zaštiti kulturnih dobara rađene su u cilju potpunog usagašavanja sa direktivama Evropske unije i usaglašene i sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

"Izmjenama zakona predviđeno je izuzimanje objekata unutar kultuno-istorijske cjeline, lokaliteta ili područja koja nemaju pojedinačni status kulturno dobro od primjene normi koje uređuju pravo preče kupovine u postupcima kupoprodaje. Takođe norme koje uređuju otuđivanje i ustupanje kulturnog dodra u državnoj svojini neće se odnositi na njegovu zaštićenu okolinu", kazao je Bogdanović.

Jedna od važnijih izmjena, kako je kazao, odnosi se i na prostor samog konzervatorskog projekta.

"Novi tekst zakona propisuje i mogućnosti finansiranja valorizacije nepokretnog kulturnog dobra u turističke i druge svrhe sredstvima iz javno-privatnog partnerstva za čijom potrebom je ukazalo dosadašnje iskustvo a što je i jedan od prioriteta ovog monistarstva", kazao je Bogdanović.

Suštinske izmjene odnose se i na menadžment plan.

"Predlogom je predviđeno da su inspektori za zaštitu kultunih dobara i kulturne baštine određeni za vršenje inspekcijskog nadzora što predstavlja osnov da budu izmješteni u Upravu za zaštitu kulturnih dobara", kazao je ministar.

 

 

 

 

 

]]>
Thu, 13 Dec 2018 14:08:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224170/izmjenama-i-dopunama-zakona-do-bolje-zastite-kulturnih-dobara.html
"Zaloga" Mijoviću, Kecojeviću i Vulanoviću http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224162/zaloga-mijovicu-kecojevicu-i-vulanovicu.html Tradicionalna manifestacija Nikšićki književni susreti, 21. po redu, završena je poetskom večeri i uručenjem nagrade "Zaloga" Dragu Mijoviću za poeziju, Milošu Kecojeviću za prozu, a za ukupno stvaralaštvo, Radomiru Vulanoviću. ]]>

Nagrada "Zaloga", dodjeljuje se od 1986. godine za umjetničko viđenje zavičaja, a utemeljila je nikšićka Književna zajednica "Vladimir Mijušković", koja je obilježila pola vijeka postojanja.

Zahvaljujući se na priznanju Vulanović je rekao da je malo iznenađen, ali da "nikad nije kasno ni za nagrade, ni pohvale, iako malo godina ima više".

"Stvaralaštvo mi je način života i 50 godina dan i noć radim, a nijesam umoran. Čini mi se da još imama snage i još ću da stvaram. Nagrada mi je moj rad, zdravlje”, rekao je Vulanović nakon uručenja u nikšićkoj Muzičkoj školi.

Vulanović se povjerio da je zaljubljen u skulpturu, i u taj rad na koji ga, kako je kazao, vuče neka energija što mu čini odmor i duševni mir.

”Najmilije društvo su mi moje skulpture i moja poezija”, rekao je Vulanović.

Nagradu "Zaloga" Kecojević je zavrijedio za stare, zavičajne priče, prozu, ukoričenu u knjizi "Pričaj, đede", a to priznanje, koje ga je iznenadilo, daće mu, kako je rekao, krila, zamah, podsticaj za novi rad.

"Prepoznatljiv sam u Nikšiću, kao neko ko se bavi poezijom, pa sad napravismo iskorak i u prozu. Ova nagrada ima veliku težinu i nagrada je za koju kažu da je ključ nikšićkih književnika. Eto i ja sam jedan mali ključić zavrijedio, ključić mali, ali teret veliki da nastavim sa radom", rekao je Kecojević i dodao da mu je to druga knjiga proze.

Nikšić je, kako je ocijenio, prepoznat kao grad pisaca, a književnim susretima udario je pečat na potvrdi svog stvaralaštva.

"Zalogu" za poeziju, Mijović je dobio za knjigu "Kameni presto", a priznanje je u njegovo ime preuzela kćerka Ana.

O dobitnicima "Zaloge" odlučio je žiri u sastavu Draško Došljak (predsjednik) i članovi, Spasoje Bajović i Ivan Lješković.

Na završnoj večeri manifestacije, po kojoj je Nikšić bio prepoznatljiv i u nekadašnjoj SFRJ, ljubiteljima pisane riječi stihove su darivali Valerio Orović, Ljubomir Mudreša, Boris Jovanović Kastel, Velisava Seka Metđonaj, Rajko Joličić, Dušan Govedarica, Jovan Drašković, Miroslav Zečević, Milena Šućur, Radislav Gardašević, Radule Rakočević Rakocije, Goran Radojičić i Đurko Gutović.

Pjesnik iz Rijeke, Valerio Orović, uručio je, u ime Hrvatskog književnog društva zahvalnicu direktorici Javne ustanove Narodna biblioteka ”Njegoš”, Renati Bulajić za međunarodnu saradnju i promovisanje kulture na 21. Nikšićkim književnim susretima.

"Sjedište Hrvatskog književnog društva je u Rijeci, a svoja dva ogranka ima u Zagrebu i Zadru. Velika mi je čast da sam bio na ovim Susretima i nosiću lijepi glas ne samo u Rijeku, već i u Brisel, Sofiju, Makedoniju, Italiju", rekao je Orović.

Nikšićke književne susrete obilježile su večeri dobitnika NIN-ove nagrade za prošlu godinu, Dejana Atanackovića i dobitnika nagrada "Meša Selimović" i "Miroslavljevo jevanđelje", Andreja Nikolaidisa.

U okviru Nikšićkih književnih susreta održani su tradicionalna druženja pjesnika sa učenicima iz osnovnih škola.

Organizator manifestacije bila je Narodna biblioteka "Njegoš", a održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Nikšić u okviru Nikšićke kulturne scene 2018.

Manifestacija je utemeljena 1969. godine, a nakon prve decenije i kontinuiranog održavanja, počeli su da se prorjeđuju, da bi se posljednji, šesnaesti po redu, ugasili 1994. godine. Obnovljeni su nakon pauze duge 20 godina u decembru 2014.

Susreti su prepoznati kao jedni od najznačajnijih u bivšoj Jugoslaviji, a priliku da se predstave publici imali su eminentni pisci: Mihailo Lalić, Meša Selimović, Desanka Maksimović, Ćamil Sijarić, Dobrica Ćosić, Branko Radičević, Stevan Raičković, Dušan Kostić, Vito Nikolić, Duško Trifunović, Dragan Radulović.

]]>
Thu, 13 Dec 2018 13:40:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224162/zaloga-mijovicu-kecojevicu-i-vulanovicu.html
Nagrada "Petar Lubarda" Milki Delibašić http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224151/nagrada-petar-lubarda-milki-delibasic.html Svečanost povodom uručivanja državne nagrade "Petar Lubarda" za 2018. godinu i otvaranje istoimenog Likovnog salona, biće upriličena sjutra, 14. decembra u 12 sati u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju. ]]>

Ovogodišnjoj dobitnici Lubardine nagrade, likovnoj umjetnici Milki Delibašić, nagradu će uručiti predsjednik Vlade, Duško Marković.

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva kulture, izborom Milke Delibašić za laureta, prvi put od ustanovljavanja najprestižnije državne nagrade u oblasti likovne umjetnosti, ona se dodjeljuje umjetnici i to umjetnici mlađe generacije, za rad koji nije izveden u nekom od klasičnih umjetničkih medija.

"Video instalaciju 'Statičnost unutar prolaznosti vremena' čine tri simultane video projekcije. One manifestuju i znalačko i suptilno sinhronizovanje medija i ideje, gdje blurovanje slike stvara atmosferični sfumato, prevodeći sliku u fantazmatski prizor lišen diktata deskriptivnog, narativnog, simboličkog, aluzivnog, čitljivog" navodi se u obrazloženju žirija.

Dobitnicu nagrade žiri je izabrao između 34 autora, odnosno umjetnička djela, zastupljena na Likovnom salonu "Petar Lubarda", po izboru selektorke Petrice Duletić, istoričarke umjetnosti.

Predsjednik žirija je bio istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov, a članovi Filip Janković, likovni umjetnik, Svetlana Racanović, istoričarka umjetnosti, Jelena Tomašević, likovna umjetnica i Aldemar Ibrahimović, likovni umjetnik.

 

]]>
Thu, 13 Dec 2018 12:32:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224151/nagrada-petar-lubarda-milki-delibasic.html
Legitimnost i legalnost odluka Podgoričke skupštine http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224143/legitimnost-i-legalnost-odluka-podgoricke-skupstine.html Publicista i filozof Goran Sekulović je gostovao na Radiju Crne Gore, gdje je promovisao novu knjigu "Podgorička skupština i crnogorski identitet". ]]>

Sekulović se u svojoj knjizi osvrnuo da ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom pod dinastijom Karađorđević, 1918, što je, kako ističe, bio sudbonosni trenutak u istoriji Crne Gore.

Autor se u emisji "Mozaik" osvrnuo na legitimnost i legalnost odluka te skupštine, koje su osporavane i mnogo ranije i od velikih istoričara i pravnika.

Sekulović se bavi posljedicama Podgoričke skupštine po crnogorski nacionalni i kulturni identitet, ali i odjekom njenih odluka u tadašnjoj javnosti, pa i danas.

]]>
Thu, 13 Dec 2018 11:46:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224143/legitimnost-i-legalnost-odluka-podgoricke-skupstine.html
U januaru će proslaviti 50 godina postojanja http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224125/u-januaru-ce-proslaviti-50-godina-postojanja.html Udruženje kompozitora Crne Gore u januaru 2019. godine slavi jubilej, 50 godina postojanja. ]]>

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Udruženja Dejana Perišića, od postojanja ovo udruženje je vodilo računa o kvalitetu, a ne kvantitetu članstva, a 2018. je bila u tom smislu veoma uspješna, jer su se pojačali sa vrijednim stvaraocima.

"Novi članovi su profesorica baleta Viktorija Strugar, osnivač i član 'Pljevaljskih tamburaša' Adnan Hrastovina, instrumentalista Rako Popović, profesorica Lela Perišić. Ove godine Udruženju su pristupili i akademici, profesori violine Ivan Stanojević i Ana Rašović, te muzikološkinja dr Sara Vujošević. Novi članovi su i magistrica kompozicije Bobana Dabović i profesor džez muzike Enes Tahirović. Posebno smo ponosi na našeg počasnog člana Mustafu Muja Šantića, inače, direktora Pavaroti škole u Mostaru", kazao je Perišić.

Ovo najstarije esnafsko udruženje, prema riječima Perišića, okuplja ne samo kompozitore, već i sve muzičke umjetnike, pedagoge, instrumentaliste, umjetnike iz domena folklora i druge stvaraoce koji doprinose muzici.

U narednoj godini, kako su dodali, Udruženje planira što više medijskog predstavljanja.

"Jedan od ciljeva je i da članovima omogućimo održavanje koncerata i prezentacija njihovog stvaralaštva u regionu. Napravićemo i svečanu akademiju povodom jubileja. Koncert će biti u humanitarne svrhe", kazao je Perišić, napominjući da je predsjednica Udružanja Mirjana Živković. 

]]>
Thu, 13 Dec 2018 10:08:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224125/u-januaru-ce-proslaviti-50-godina-postojanja.html
"Mirovna misija" noćas u Novom http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224072/mirovna-misija-nocas-u-novom.html Predstava Bjelopoljskog pozorišta ''Mirovna misija'', koju je po tekstu crnogorske dramatrurškinje Jovane Bojović režirao i adaptirao Slobodan Marunović, biće izvedena večeras u Dvorani Park u Herceg Novom, sa početkom u 20 sati. ]]>

U predstavi igraju Sanjin Hajdaragić, Predrag Vukojević, Sanja Ćirović, Deniza Halilović, Derviš Hadžikić, Mila Bošković i Damir Crnovršanin.

Taj komad donosi savremenu priču o prolaznosti, ljubavi, porodici, o različitim vizurama i pogledima mladih ljudi na svijet, na okruženje, na život.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Wed, 12 Dec 2018 19:45:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224072/mirovna-misija-nocas-u-novom.html
Filmski projekti za promociju Crne Gore http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224060/filmski-projekti-za-promociju-crne-gore.html Glumac Stefan Kapičić, koreanski producent TJ Chung i reditelj Milan Todorović, predstavili su danas ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću, svoje viđenje buduće saradnje na filmskim projektima, i namjeri da promovišu Crnu Goru, kao atraktivnu filmsku destinaciju. ]]>

Tokom susreta ministar Bogdanović je upoznao sagovornike sa glavnim aktivnostima Ministarstva kulture na razvoju kinematogtafije. Posebno je razgovarano o odredbama Zakona o kinematografiji koje predviđaju podsticajne mjere za inostrane producente koji snimaju u Crnoj Gori. Navedena odredba, kako je istakao ministar Bogdanović predstavlja važan podsticaj razvoju filmske umjetnosti i filmskog turizma.

Ministar Bogdanović je predstavio i dosadašnje uspjehe crnogorske kinematografije na regionalnim, ali i svjetskim filmskim smotrama, i istakao da će Crna Gora u januaru naredne godine postati punopravna članica fonda Savjeta Evrope EURIMAGES.

Na sastanku je zaključeno da postoje značajne mogućnosti za saradnju u raznim oblastima kinematografije i dogovoreno da se u narednom periodu, sa Filmskim centrom i filmskim stvaraocima u Crnoj Gori definišu konkretne aktivnosti.

]]>
Wed, 12 Dec 2018 18:59:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224060/filmski-projekti-za-promociju-crne-gore.html
Ugovor o izdanju Kapitala prodat za 120 hiljada http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224074/ugovor-o-izdanju-kapitala-prodat-za-120-hiljada.html Petostruko nadmašivši procjenu, ugovor o francuskom izdanju "Kapitala", glavnog rada Karla Marksa, prodat je za 121.600 eura u Parizu, objavila je aukcijska kuća "Ader Nordman". ]]>

Originalni ugovor prvog francuskog izdanja temeljnog teksta marksizma, s potpisima Marksa i izdavača Morisa Lašatra, prvobitno je bio procijenjen na 25.000 eura.

Uz ugovor su prodata i 23 rukopisna pisma Karla Marksa francuskom izdavaču.

Dva pisma su prodata za više od 160.000 eura što je četvorostruko više od procijenjene cijene.

Nekoliko pisama iz 1872. potvrđuje da je Marks sam preveo na francuski prvo poglavlje svog djela.

Njemački filozof i teoretičar, savršen poznavalac francuskog, nije bio zadovoljan radom prevodioca.

"Bilo je poznato da je Marks učestvovao u ovom prevodu, ali ne toliko. Ta istorijska dokumenta su bila poznata nekim naučnicima, ali nijesu bila objavljena. Sačuvao ih je potomak Lašatra", rekao je stručnjak za prodaju Tieri Boden.

U petak će "Sotbi" u Parizu ponuditi na aukcijsku prodaju originalni primjerak izdanja prvog prevoda "Kapitala" na francuski.

Uz rukopisnu posvetu Karla Marksa engleskom geologu Džonu Roš Dakinsu, ta knjiga će biti ponuđena uz rukom pisano pismo njemačkog filozofa upućeno njegovom francuskom uredniku.

Ukupna procjena knjige i pisma je 40.000 do 60.000 eura.

]]>
Wed, 12 Dec 2018 17:32:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224074/ugovor-o-izdanju-kapitala-prodat-za-120-hiljada.html
Izložba "Slike mojih prijatelja" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224038/izlozba-slike-mojih-prijatelja.html Izložba radova crnogorskih autora "Slike mojih prijatelja", biće otvorena povodom obilježavanja 30 godina od prve izložbe u Biljardi, sjutra, 13. decembra, u Galeriji Most u 19 sati. ]]>

U okviru izložbe koja je dio manifestacije "Decembarska umjetnička scena 2018" svoje radove predstaviće Uroš Tošković, Puro Đurić, Milka Vujović, Filip Janković, Bato Pravilović, Smajo Karailo, Cvetko Lainović, Ratko Odalović, Milo Pavlović, Filip Vučković, Draško Dragaš, Muharem Muratović, Stanko Zečević, Aldeman Ibrahimović, Mujo Jovićević, Nikola Gvozdenović i Ljubo Popović.

"Literarna odrednica izložbe "Slike mojih prijatelja", upućuje nas na humanu dimenziju ljudske komunikacije koja je, u ovom kontekstu, uspostavljena između galerista Branka i Milorada - Bekija Kovačevića i likovnih stvaralaca, između Galerije Most utemeljene na Cetinju, kasnije izmještene u Podgoricu, i eminentnih crnogorskih i stranih umjetnika čija se djela nalaze u njenom fundusu" ističe se u saopštenju organizatora DEUS-a.

Kako se dodaje, galerija "Most" je prva privatna institucija kulture u Crnoj Gori. Od početka svog djelovanja bila je stecište eminentnih likovnih umjetnika, istoričara umjetnosti, publicista, književnika, dramskih umjetnika, režisera, muzičara i onih koji u umjetnosti traže i nalaze najuzvišenije vrijednosti ljudskog duha. Postala je i mjesto dijaloga o umjetnosti, kreativna radionica i multimedijalna pozornica.

Izložba "Slike mojih prijatelja", koncipirana je u skladu sa imenom Galerije, kao most koji spaja više generacija umjetnika - slikare različitih likovnih poetika iz Crne Gore i regiona.

Izložbu koja će trajati do kraja decembra, otvoriće sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport mr Nela Savković Vukčević.

]]>
Wed, 12 Dec 2018 12:22:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/224038/izlozba-slike-mojih-prijatelja.html